Pentru renovarea și dotarea cu mobilier și echipamente medicale a Centrului Respiro din Mădăras sunt necesari 300.000 de euro, care ar urma să fie strânși din acțiuni și evenimente caritabile și din donații.
Primul Centru de tip RESPIRO din NV României este destinat copiilor cu dizabilități. Inițiatorii proiectului spun că în fiecare lună aici ar urma să fie tratate 17 cazuri, ceea ce ar face ca de serviciile centrului să beneficieze, în medie, 240copii/an.
Centrul de tip RESPIRO reprezintă o locație, un spațiu, zonă de confort în care sunt aduși copii cu probleme speciale pentru a oferi un moment de răgaz/relaxare/repaus pentru aparținători/asistenți maternali. Beneficiarii proiectul sunt în mod direct copiii (cu vârste cuprinse între 0-18 ani), care sunt îngrijiți de către asistenți maternali/membri ai familiei ca beneficiari indirecți. Acest centru reprezintă o alternativă viabilă pentru asistenții maternali în vederea oferirii acelui răgaz necesar refacerii fizice și psihice pentru continuarea îngrijirii persoanei aflată în întreținere cu probleme speciale (handicap fizic sau psihic). Momentan, în Bihor sunt câteva sute de persoane care au în îngrijire copii cu dizabilități fizice/psihice care ar avea nevoie de un astfel de centru de recreere.
Inițiatorii centrului sunt gata să înceapă lucrul efectiv din primăvara anului 2015, iar la finalul anului să fie primiți primii copii în locație. Afecțiunile încadrate în grad de handicap ale beneficiarilor direcți ai centrului RESPIRO sunt: dezvoltare incompletă a funcțiilor mentale și psihosociale fără tulburari de comportament care generează manifestari agresive, handicap asociat care necesită îngrijire specială (deficiențe mentale); deteriorarea/regresie a funcțiilor intelectuale, boli care afectează primar,direct și selectiv creierul –persoane dependente de îngrijire; afectarea funcțiilor vederii, auzului, vestibulare, afectarea vocii, afectarea funcțiilor sistemului cardiovascular, hematologic, imunitar și respirator, funcțiile sistemului digestiv, metabolic și endocrin, funcțiile urogenitale, funcțiile neuromusculoscheletice și ale mișcărilor aferente, funcțiile pielii –persoane dependente permanent de asistență și îngrijire. La nivelul Regiunii de Nord-Vest a României sunt înregistrate, la finalul lunii martie 2014, (conform Buletinului Statistic publicat de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale) un număr de 101.090 persoane cu dizabilități, din care peste 10.000 sunt copii cu dizabilități. Aceaste persoane sunt dependente de sprijin, întâmpină dificultăți în accesarea serviciilor medicale și sociale și au probleme în a beneficia de ajutorul specific de care au nevoie. Serviciile de tip RESPIRO pentru copiii și adultii cu dizabilități sunt absente la nivelul Regiunii Nord-Vest, în întreaga țară fiind prezente doar trei astfel de servicii.
A avea o persoană cu handicap sever în familie, care necesită îngrijire permanentă, duce la epuizarea și izolarea familiei, care nu mai face față dificultăților întâmpinate.Este cunoscut faptul că din cauza suprasolicitării fizice și psihice, profund resimțite de către persoanele care îngrijesc continuu persoane cu dizabilități, acestea au nevoie de momente de repaus. De-a lungul anilor, din cauza lipsei de servicii alternative si complementare a acumulării oboselii, părinții copiilor cu dizabilități se rup de viața lor anterioară, renunță chiar și la cele mai simple bucurii ale vieții în afara
îngrijirii propriului copil.
Un centru RESPIRO ușurează, temporar misiunea familiei, acoperă aria acestor nevoi de a avea grijă de aproapele din familie, venind în sprijinul copilului cu dizabilități în mod direct și indirect în ajutorul aparținătorului/asistentului maternal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!