Primul caz de deces din cauza rujeolei întâlnit în ultimii cinci – şase ani în Bihor s-a înregistrat miercuri, 10 mai.
Dr. Daniela Rahotă, de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor (DSP) a informat că micuţul (care nu a fost vaccinat antirujeolic) a mai fost internat în luna aprilie, cu rujeolă. Starea i s-a ameliorat şi mama a cerut, pe proprie răspundere, să externeze copilul, chiar dacă acesta nu era încă vindecat.
După circa două săptămâni, copilul a început să se simtă tot mai rău iar mama l-a reinternat la secţia de infecţioase de la Spitalul Curteanu. Copilul avea o simptomatologie bizară, ce putea indica inclusiv trichineloză. A început să facă edeme, a fost internat la secţia de terapie intensivă a Spitalului Curteanu, dar, cu toate eforturile depuse, a decedat miercuri în jurul orei 9. I s-a făcut autopsia şi i s-au prelevat probe care au şi fost trimise la Institutul de Medicină Legală Mâna Minovici din Capitală.
„Un copil care s-a chinuit foarte mult, care a fost internat în spital, după care a fost externat pe propria răspundere, un copil care trăia acasă fără mamă, mama lui era plecată la muncă în străinătate. A intrat în contact cu pacienți care au fost bolnavi de rujeolă, un copil de doi ani, nevaccinat”, a precizat joi ministrul sănătății Florian Bodog.
Grav este că, la ora actuală, în Bihor sunt 64 de cazuri de rujeolă, toate provenind din colonia de ţigani nevaccinaţi, din zona Aleşdului. Fapt ce dovedeşte că nici autorităţile locale şi nici organizaţiile nonguvernamentale nu au reuşit să educe populaţia de acolo să se vaccineze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!