Dr. Drăghici a relatat că e vorba de un cadru medical de la Maternitatea Oradea care a fost plecată în excursie în perioada 1 – 15 octombrie în Egipt. Femeia s-a întors cu avionul şi a aterizat pe un aeroport din Ungaria. În aeroport a început să se simtă rău şi, fiind informată, şi-a dat seama că are simptomele pe care le dă virusul A/H1N1, deşi nimeni din grupul plecat în excursie nu a avut simptome similare. Dr. Drăghici a relatat că femeia a avut febră ridicată, cefalee, tuse, nas înfundat, dureri musculare şi strănuta.
Tratată urgent
În data de 21 octombrie femeia a fost internată la secţia de boli infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea. În cursul zilei de vineri, probele de laborator efectuate în astfel de suspiciuni doar la Institutul Cantacuzino din Capitală au ieşit pozitive, iar Ministerul Sănătăţii a fost informat, a declarat deputatul Drăghici, care spune că a aflat de caz de la Ministerul Sănătăţii vineri, în timp ce se afla la Bucureşti.
Femeii i s-a administrat tratament antiviral, dar a decis să plece la clinica de infecţioase de la Cluj pentru a urma acolo tratamentul, a spus dr. Drăghici.
Femeia infectată cu gripă porcină nu are copii, dar contacţii ei, soţul şi părinţii ei, au fost puşi imediat sub observaţie, a informat aceeaşi sursă, care susţine că membrii familiei pacientei nu prezintă niciun simptom de virus A/H1N1.
De altfel, dr. Drăghici a subliniat faptul că aceasta nu are o stare gravă de boală, nu are complicaţii fiindcă i s-a făcut terapia la timp, datorită faptului că a fost informată corect despre simptome. Febra i-a scăzut şi, în termen de şapte zile ar putea fi externată fără a mai fi contagioasă, a adăugat deputatul Drăghici. Aceasta a explicat că, din fericire, informarea corectă a populaţiei se vede în astfel de cazuri, pentru că suspectul nu se pierde cu firea, nu ignoră simptomele şi se adresează urgent şi ţintit personalului medical. În caz de neinformare, gripa porcină poate provoca complicaţii după primele simptome, complicaţii de ordin neurologic şi miocardic. Pacientul poate face meningită, encefalită, complicaţii miocardice, hemoragice etc.
Fără pericol
Managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Oradea, dr. Liana Antal, a declarat că angajata se afla în concediu de odihnă, şi, din cauza suspiciunii de gripă porcină şi l-a prelungit şi nu a venit nicio zi la serviciu, de la sosirea în ţară. Prin urmare, dr. Antal şi dr. Drăghici spun că personalul medical din Maternitate, pacientele, gravidele, lăuzele şi nou-născuţii nu sunt în pericol de a fi infectaţi cu virusul A/H1N1.
Dr. Marius Pârcioagă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, a declarat că nu a fost informat, până la ora redactării acestui material, despre confirmarea cazului de gripă porcină. Dr. Pârcioagă a relatat că în astfel de cazuri, Ministerul Sănătăţii este cel care informează opinia publică.
Otilia Şandor, Mălina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!