Ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat în cadrul festivității de deschidere a primului campus pentru învățământ dual din România, că proiectul derulat la Oradea este un model de bună practică pentru toate celelalte 28 de proiecte dedicate învățământului dual din țară. Campusul de meserii reprezintă un pas important în dezvoltarea sistemului de învățământ dual, prin colaborarea între sectorul public și mediul privat în formarea profesională a elevilor în domenii precum mecanică, instalații și lucrări publice, construcții, electromecanică, electronică și automatizări și chimie industrială. Elevii vor beneficia de o bursă lunară de minimum 400 de lei, cazare și masă gratuite și decontarea transportului.
Alături de ministrul Educației, la eveniment au fost prezenți președintele senatului – Nicolae Ciucă, fostul ministru Sorin Cîmpeanu – președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR), rectorul Universității din Oradea – Constantin Bungău, oficiali ai administrației locale: președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor – Ilie Bolojan, vicepreședintele CJ – Mircea Mălan, primarul municipiului Oradea – Florin Birta, prefectul județului Bihor – Marcel Dragoș, inspectorul școlar general – Horea Abrudan, reprezentanți ai companiilor partenere, elevii înscriși în această formă de învățământ și profesori.
„Este o bucurie nespusă pentru mine să fiu astăzi aici, la deschiderea primului campus pentru învăţământ dual din România, cofinanţat prin PNRR. A fost şi primul contract semnat dintre cele 29 pe care le-am semnat în toată România. (…) Vorbim despre un proiect impresionant în care 20 de milioane de euro au venit din fonduri europene, dar încă 10 au fost adăugate de către autoritatea publică locală şi de către partenerii în consorţiu, ceea ce este o dovadă clară a angajamentului orădean pentru învăţământ tehnologic dual de calitate”, a declarat ministrul Ligia Deca.
„Campusul este un proiect foarte important pentru întreaga comunitate. Mediul de afaceri local, care astăzi este silit să își aducă angajați de la zeci sau chiar mii de kilometri distanță, are posibilitatea să se implice, și s-a implicat hotărât în acest proiect, pentru ca împreună să putem asigura în județul nostru forță calificată de muncă. Copiii noștri aleg astăzi să își construiască viitorul dincolo de granițele țării. Noi suntem convinși că acest proiect îi va ajuta să-și dobândească competențele profesionale necesare pentru a putea obține venituri suficiente ca să-și clădească un viitor aici, la ei acasă”, a afirmat Mircea Mălan.
Ministrul Educației a subliniat că investițiile majore, precum aceasta, arată că, acolo unde există deschidere, încredere și curaj, se creează condițiile pentru un sistem educațional modern. Pentru Ligia Deca, învățământul dual este o prioritate.
„Am majorat cu 250 de milioane de euro bugetul inițial alocat în PNRR pentru campusurile duale integrate. Acum avem aproape 600 de milioane de euro dedicate acestei priorități. Am majorat, de asemenea, cuantumul bursei tehnologice la 300 de lei pe lună și am mai făcut un lucru esențial pe care mi l-au solicitat angajatorii. Elevii peste 16 ani, aflaţi în formare duală, vor avea posibilitatea de a lucra în contracte cu timp parţial, iar munca lor la angajator să fie considerată ca practică în contextul programului de învățământ dual. În acest fel, reuşim să atragem copiii, pe de o parte să îşi definitiveze formarea, şi, pe de altă parte, să poată avea propriile venituri”, a afirmat ministrul.
Oficialitățile au vizitat campusul, unde le-au fost prezentate echipamentele moderne, precum roboți, imprimante 3D, simulatoare de sudură și utilaje grele, ce vor fi utilizate de elevi. Specialiștii din companiile partenere au realizat demonstrații practice, evidențiind posibilitățile de formare profesională. De asemenea, au vizitat căminul elevilor, sălile de clasă, bazinul de înot și cantina. Campusul pentru învățământ dual din Bihor se întinde pe 2,2 hectare și cuprinde opt clădiri, incluzând săli de clasă, laboratoare, ateliere, un cămin modern pentru 146 de elevi, bibliotecă, centru de evaluare profesională, cabinete medicale, cantină, sală de sport, piscină și teren de sport.
Președintele Senatului României, a declarat: „Am crezut foarte mult în ceea ce înseamnă renașterea învățământului dual profesional. Campusul de la Oradea este o premieră pentru școala românească, o investiție care le oferă tinerilor șansa să învețe meserii într-un mediu modern, pregătindu-i pentru viitor. Știu ce înseamnă un drum vocațional. Adolescent fiind, am decis să merg la un liceu militar și nu am regretat nicio clipă alegerea făcută”.
Inspectorul școlar general al ISJ Bihor, Horea Abrudan, a explicat modul în care elevii din învățământul dual vor urma un program bine organizat, stabilit în colaborare cu școlile. Aceștia vor fi cazați în căminul campusului și vor învăța în laboratoarele și atelierele puse la dispoziție de școală, sub îndrumarea profesorilor și a specialiștilor din companiile partenere. Abrudan a subliniat importanța colaborării strânse dintre școli și mediul de afaceri pentru a asigura o pregătire practică de calitate pentru elevi.
În 2023 a fost înființat Consorțiul pentru învățământ dual „Campus Oradea”, al cărui scop este formarea elevilor în raport cu cerințele actuale ale pieței muncii. Acesta este format din 18 membri, respectiv două autorități publice: Consiliul Județean Bihor (lider de proiect) și Primăria Municipiului Oradea, cinci unități de învățământ: Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd și Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei, la care se adaugă Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, respectiv nouă companii private și asociații: SC Faist Mekatronic SRL, SC Connectronics România SRL, SC Vernicolor SA, SC Celestica SRL, SC Purem Oradea SRL, SC Nidec SRL, SC Plexus Services RO SRL, Asociația Bihor West Professional și Asociația Firmelor Bihorene.
Proiectul are o valoare totală de 146.183.346 de lei, cu TVA inclus, echivalentul a peste 29 de milioane de euro. Finanțarea este asigurată din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 15 – Educație, Reforma 4 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior și din bugetul local. Campusul este situat pe strada Ceyrat, în imediata vecinătate a Universității Oradea și a Parcului Științific și Tehnologic, cel din urmă fiind tot o investiție a Consiliului Județean Bihor.
Trimite articolul
XMultumim domniilor lor pentru tot ce au facut si fac pentru Romania. Multumim de asemeni pentru minunata carte a domniei sale a domnului prim ministru. O adevarata capodopera pentru Romania.
-
Ai uitat sa pui ghilimelele? Că nu cred că ai vb. serios. Adică numai dacă nu ai trăit în România, crezi ce și scris.
Moare de ciuda PZD, ca eroul Ciuca, cel mai mare erou al armatei Romane a venit la cel mai mare primar din tara, in oral nr1 al Romaniei.
Inaugurat de viitorul presedinte semianalfabet al Romaniei 🙂
Mi se pare mie, sau lipseste soborul de preoti? Sa stiti ca fara binecuvantare nu o sa va iasa treburile.. :))
In afara de toata bascalia de mai jos n-am vazut nimic serios. Invatamantul dual este un fapt laudabil pentru orasul de pe Cris. Important ar fi sa stim unde vor activa studentii dupa ce vor absolvi, daca vor fi intreprinderi sau alte entitati care vor apela la serviciile absolventilor.
Ce rușine……9 in negru îmbrăcați și mititei care în viața lor nu au lucrat ceva vă oferă unica perspectiva distrugând in paralel mediul privat sănătos.
Primul “campus dual” s-a inventat în România în urmă cu cel puțin 100 de ani. Doar că atunci avea altă denumire. I se spunea “școală de meserii” și era tot așa, un parteneriat public-privat ca mecanism de cerere și ofertă pentru piața muncii. Unul dintre cei mai cunoscuți absolvenți ai acestei prime școli duale, de pe lângă căile ferate, a fost Vasile Roaită, devenit apoi un fel de lider sindical în acele vremuri. Asta de la Oradea, de acum, este probabil școala profesională nr. 1000 de atunci încoace. Auzi la ei “neterminații” … că asta-i prima din România.