„Pistoale – Atlas de prezentare şi identificare” este titlul primului atlas despre arme scris în limba română, în ţara noastră.
Cartea a fost scrisă de agentul şef principal de poliţie Guţ Marius Anghel, expert criminalist la Serviciul Criminalistic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi se adresează atât celor care efectuează constatări sau expertize în domeniul balistic cât şi tuturor iubitorilor de arme şi celor care vor să cunoască câte ceva despre arme scurte.
Diplomă de onoare
În prezenţa editorului Miron Beteg şi a lui Vili Stancu de la Asociaţia Naţională a Deţinătorilor de Arme (care i-a şi înmânat o diplomă de onoare) precum şi a şefului său, inspectorul şef chestorul de poliţie Liviu Popa, autorul a prezentat cartea ca fiind compusă dintr-o parte cu istoricul armelor scurte (de la inventarea prafului de puşcă şi până azi), o parte cu prezentarea unei vaste game de arme şi revolvere, iar a treia parte cu prezentarea influenţelor psihologice în folosirea armelor.
Atât autorul cât şi editorul, dar şi reprezentantul ANDA, au explicat că arma poate fi privită în multe feluri.
Istoric, arhitectură, artă
Autorul a explicat în timpul lansării cărţii sale că din păcate nu se dă importanţă acestui gen de literatură, cum se dă de pildă în SUA. Arma în sine nu reprezintă un pericol, acesta fiind reprezentat de oamenii care deţin arme şi le folosesc împotriva semenilor. Iniţial, arma l-a ajutat pe om să supravieţuiască, apoi să cucerească teritorii, iar apoi, pe unii – să instaureze dictaturi. „Arma a creat şi cele mai înalte democraţii, dar şi cele mai odioase dictaturi”, a spus reprezentantul ANDA.
Despre armă însă se poate vorbi şi ca obiect de artă, în privinţa arhitecturii ei. În secolul XVII, de exemplu, existau arme cu diamante, fiind împodobite asemenea bijuteriilor. „Sunteţi cei mai minţiţi oameni din lume”, a opinat editorul Miron Beteg, care a declarat că citind atlasul, a ajuns să realizeze dimensiunea muncii de poliţist în criminalistică şi nu numai. „Un asemenea tip de carte pe piaţa românească este unic şi e un act de cultură”, a spus Beteg, care a mărturisit că a pus mâna pe armă doar de trei ori în viaţă şi că pistolul i se părea greu, dar că şi-a schimbat părerea despre arme lecturând această carte.
În salonul Albastru, unde s-a susţinut lansarea de carte a poliţistului orădean, s-a putut admira o colecţie de arme de panoplie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!