Atunci cand alegem incaltamintea celor mici trebuie sa tinem cont de mai multi factori. Studiul cinematic al mersului arata ca acest act devine controlat si maturizat dupa varsta de 3 ani. Pana la varsta de 1 an este o manifestare reflexa, haotica, in care lipseste faza de sprijin. in consecinta, incaltamintea trebuie sa fie adaptata varstei si diferitelor diformitati la copiii care au forma, directia si pozitia piciorului modificate.
Medicii ortopezi spun ca pana la varsta de 1 an, la copiii cu picior normal, incaltamintea poate avea talpa din piele, pentru a putea fi mai usor suportata. Intre 7 luni si 1 an si 6 luni, talpa trebuie sa fie flexibila si sa aiba un caramb mai inalt, putin deasupra gleznei, care sa se muleze bine pe partea posterioara a piciorului si pe glezna.
Aceasta incaltaminte ii confera copilului, atat receptarea stimulilor de presiune plantara, chiar de la varsta de 7 luni, cand incepe sa stea in picioare, sustinandu-se la marginea patului 5-6 minute, cat si stabilitatea gleznei, capatand incredere in fortele propri. Dupa varsta de 1 an si 6 luni, carambul poate cobori sub glezna, iar talpa poate fi mai dura pentru a facilita deplasarea si in perioadele cu intemperii.
Calcaiul trebuie sustinut de incaltaminte. Dupa maturizarea mersului, incaltamintea trebuie sa fie adaptata formei si dimensiunilor piciorului si sa aiba puncte de amortizare in zona „calcaneului”, unde distributia greutatii se face in proportie de 75%, si in zona capetelor metatarsienelor 1 si 5, unde forta de sprijin este 12,5%, pentru fiecare extremitate.
Este necesar ca elementele componente ale incaltarilor care concura direct la mentinerea boltei plantare sa se numeasca sustinatori plantari si sa fie plasati in interiorul incaltamintei, in zona boltei plantare si trebuie sa aiba inaltimea de 1 cm, iar pierderea inaltimii sa se faca lent, pana la marginea incaltarilor.
Atentie! Sustinatorii plantari, plasati ca niste proeminente, in zona boltei sunt greu, uneori imposibil de suportat, chiar daca sunt flexibili.
Sursa. www.utilecopii.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!