Bihorul e din nou primul judeţ în ţară. De data aceasta la capitolul promovarea tinerilor care au ceva de spus împotriva violenţei de orice fel. Ideea aparţine şefului Poliţiei Bihor, chestorul de poliţie Liviu Popa, care a rămas total impresionat în vară, la capătul campaniei „Nu lăsa violenţa să te transforme într-un infractor”, din anul trecut şcolar, demarată de Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii.
20 de eseuri
Campania respectivă presupunea provocarea elevilor de liceu de a scrie eseuri cu mesaje antiviolenţă. Pe plan local, 20 de elevi din cinci licee au conceput astfel de lucrări şi le-au trimis spre jurizare. Şeful Poliţiei Bihor a lecturat şi el eseurile şi pentru că le-a considerat de mare calitate şi cu un grad mare de percepţie a „binelui” şi a implicării pentru reducerea violenţei, a decis să adune toate lucrările copiilor într-o carte.
Zis şi făcut, Poliţia Bihor a tipărit 1000 de exemplare din cartea cu eseurile copiilor „Alegerea mea – Eseuri antiviolenţă”, pe care acum vrea să le împartă gratuit în patru licee. Scopul: cât mai mulţi liceeni să citească lucrări ale unor tineri exact de vârsta lor şi să prindă curaj în a spune Nu violenţei şi în a reacţiona prompt şi corect dacă sunt martori la o astfel de infracţiune.
Lansare cu emoţii
Lansarea cărţii scrisă de liceeni a avut loc la sala mare a Primăriei Oradea şi a fost „recenzată” de oameni din Poliţie, de profesori şi alţi colaboratori, inclusiv autori ai unor lucrări din carte.
Marius Bondar, unul dintre autori, cu o lucrare premiată şi-a îndemnat colegii să gândească înainte de a acţiona, pentru a evita astfel decizii pripite şi poate greşite ce le-ar putea distruge viitorul.
Invitat la lansarea cărţii, Dacian Paladi a apreciat onestitatea şi smerenia autorilor acestei cărţi şi a îndemnat tinerii autori şi colegii lor din sală să se aplece asupra dobândirii unui control mai mare asupra instinctelor şi pornirilor şi o deschidere totală spre învăţătura creştină, ce poate să îi ţină departe de acte de violenţă.
Luări aminte
Mioriţa Sătean, preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, a transmis cadrelor didactice rugămintea de a nu mai reliefa şi nominaliza public, la şedinţele cu părinţii sau în clasă tărznaia unui anume copil ci de a trata problema individual, doar cu părintele în cauză, pentru ca respectivul copil să nu fie apoi marginalizat.
Emoţionat şi când a luat cuvântul, şeful Poliţiei Bihor a preferat să dea citat chiar din eseul unuia dintre autorii cărţii: „Mamă, tată… vă mulţumesc… că aveţi grijă de mine… Simt nevoia să mulţumesc în gând tuturor… Încep cu Doamne, Doamne şi continui cu profesorii, doctorii, psihologii, poliţiştii de proximitate, Poliţia… Pentru că, aşa cum spunea Dimitrie Gusti, personalitatea nu se capătă, se cucereşte”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!