Fiindcă au aflat că pentru săptămâna următoare sunt prognozate în judeţul Bihor temperaturi atmosferice în jurul valorii de 32 grade Celsius, inspectorii sanitari bihoreni vin cu primele sfaturi anti-căldură din acest sezon. „Chiar dacă nu putem vorbi încă de caniculă, temperatura mai ridicată faţă de perioada anterioară poate cauza probleme de sănătate în cazul expunerii prelungite la soare sau la temperaturile ridicate, de aceea recomandăm populaţiei să respecte unele măsuri de prevenire şi protecţie”, a transmis dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.
Oamenii sunt sfătuiţi să nu uite să consume un minim de doi litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe sau legume) care nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, muşeţel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite.
Alimentaţia trebuie să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii (carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apă, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin, asigură în mod constant hidratarea organismului). Trebuie evitat consumul de grăsimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun şi cafea.
La răcoare
Orele potrivite pentru activitate fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) şi ieşirile în aer liber până la ora 10:00 şi după 18:00. Cei ce ies din case sunt rugaţi să îşi ia măsurile deja cunoscute: pălărie sau şapcă pe cap, ochelari de soare, haine deschise la culoare (preferabil din în sau bumbac), să circule pe la umbră. Cei ce locuiesc în imobile însorite sunt rugaţi să aerisească dimineaţa devreme şi seara târziu, iar în restul zilei să reducă cumulul de grade ţinând geamurile închise Aparatele de aer condiţionat trebuie întreţinute periodic (inclusiv dezinfectarea, curăţarea sau înlocuirea filtrelor de aer) pentru a evita răspândirea unor germeni patogeni responsabili de sinuzite, otite, rinite, bronsite. Bolnavii cu afecţiuni cronice sunt rugaţi să nu renunţe la tratament.
Citiți principiile noastre de moderare aici!