Direcţiile de sănătate publică din ţară, inclusiv cel din Bihor, au primit metodologia pentru supravegherea gripei, afecţiunilor clinice compatibile cu gripa, infecţiilor respiratorii acute şi a infecţiilor respiratorii acute severe pentru sezonul 2010-2011. Informaţiile au fost primite de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile care funcţionează la Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti.
Se ştie
Experţii atenţionează că gripa (afecţiune infecţioasă acută cu risc epidemic crescut) poate fi ţinută sub control dacă populaţia se imunizează cu vaccinuri gripale (din tulpini are virusuri specifice ariei geografice din toamna anului acesta şi până anul viitor sau, dacă se impune şi doar la indicaţia medicului de specialitate, cu chimioprofilaxie sau terapie cu medicamente antivirale (Oseltamivir, Amantadina, Zanamivir).
Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii au transmis structura vaccinului gripal pentru sezonul rece 2010-2011 din emisfera nordică, care e valabilă şi în România: A/California/7/2009 (H1N1), A/Perth/16/2009 (H3N2) şi B/Brisbane/60/2008.
Bihorul e santinelă
La nivel naţional s-a stabilit din nou judeţele care vor fi în sezonul rece “santinelă”, pentru supravegherea afecţiunilor de mai sus.
Pentru supravegherea infectiilor respiratorii acute, inclusiv a gripei, judeţul Bihor va lucra în sistem santinelă (monitorizarea gravităţii gripei şi a infecţiilor respiratorii severe având alte etiologii, surprinderea precoce a iminenţei epidemiei de gripă şi posibilitatea luării de măsuri adecvate, mai eficace în limitarea efectelor populaţionale), alături de alte 19 judeţe.
La nivelul judeţului nostru vor fi implicate în sistemul santinelă 12 cabinete ale medicilor de familie, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor, o grădiniţă, o şcoală generală şi un liceu.
Pentru supravegherea infecţiilor respiratorii acute severe, Bihorul e santinelă alături de alte şapte judeţe (Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi, Mureş şi Timiş) şi Bucureşti, printr-un total de 26 de spitale În Bihor spitalele incluse în acest sistem santinelă sunt Spitalul Judeţean (prin secţia de terapie intensivă) şi Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu prin secţiile de pediatrie.
S-au stabilit regulile de acţiune în caz de suspiciuni ale afecţiunilor menţionate mai sus, periodicitatea şi modalitatea de raportare a datelor de la furnizorii de servicii medicale la D.S.P., respectiv de la DSP Bihor la Ministerul Sănătăţii. Prima dată de raportare la Bucureşti despre situaţia afecţiunilor de sezon este 12 octombrie.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!