Şcoala Generală nr.11 este singura şcoală din judeţul Bihor în care a fost implementată alternativa pedagogică Freinet.
„În cazul claselor Freinet asigurăm continuitatea. Actualele clase vor putea absolvi nouă clase în această alternativă” a precizat Adelina Iacob, directoarea Şcolii Generale nr.11.
Profesorii care implementează pedagogia Freinet au formarea corespunzătoare, respectiv avizul A.R.S.M. (Asociaţia Română pentru o Şcoală Modernă) „Celestin Freinet” Timişoara.
Pedagogia Freinet se bazează pe o serie de principii, clar stabilite: şcoala centrată pe copil, munca şcolară motivată, activitate personalizată, expresie libera şi comunicare, cooperare, învăţare prin tatonare experimentală, globalitate a acţiunii educative.
În pedagogia Freinet, libertatea nu înseamna libertate de a nu face nimic, ci libertatea de a alege între opţiuni diverse. Munca individuală înseamna ca fiecare elev face ce crede că are nevoie mai multă în acel moment. Freinet porneşte de la ideea că orice copil poate deveni cel mai bun într-un anume moment al existenţei sale, în aceste condiţii ierarhizarea într-un grup de copii nu pare cea mai buna idee. Tehnicile folosite în cadrul pedagogiei Freinet sunt: jurnalul scolar, corespondenţa şcolară, ancheta documentară, exprimarea plastică, exprimarea corporală, creaţia manuală, exprimarea dramatică, textul liber şi ieşirea şcolară.
Tipologia educaţiei promovate de Freinet este învăţarea centrată pe rezolvarea unor probleme de către grupurile de copii aflate sub îndrumarea cadrelor didactice.
Clasa pregătitoare
Pentru prichindeii din clasa pregătitoare, de la sistenul Freinet şi nu numai, de la Şcoala Generală nr. 11 din Oradea, emoţiile primei zi de şcoală au fost împărtăşite şi de părinţi, bunici, veniţi toţi în număr mare să-i vadă pe cei mici în prima lor zi de elevi.
Conducerea Şcolii Generale nr. 11 a ţinut să le facă celor mici o acomodare mult mai uşoară şi mai plăcută, cei mici fiind primiţi cu poezii şi cântece interpretate de colegii lor mai mari.
După festivitatea de deschidere a noului an şcolar, elevii din clasa pregătitoare au făcut cunoştinţă şi cu clasa, băncile unde pentru următorul an vor buchisi abecedarul şi vor învăţa să socotească.
Emoţiile primei zile de elev au fost repede uitate de cei mici odată cu intrarea în sălile de clasă unde părinţii i-au aşteptat cu un tort.
Citiți principiile noastre de moderare aici!