Firmele bihorene, dar şi angajaţii s-au obişnuit cu stimulente de la stat în ultima perioadă. Numărul primelor de activare pentru şomeri, dar şi a celor de încadrare (navetă), cât şi numărul subvenţiilor pentru angajatori acordate în judeţul Bihor a crescut de la lună la lună în acest an.
Prime
„Numărul primelor de activare, în valoare de 500 de lei, a crescut de la 26 în luna ianuarie, la 72 în februarie, 82 în martie şi 100 în luna aprilie. Este vorba de o sumă de 500 de lei pe care o primesc şomerii neindemnizaţi la încadrarea în muncă pe perioadă nedeterminată”, ne-a informat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
De asemenea, primele de încadrare pe care le primesc persoanele din cele 22 de localităţi din gradul III şi IV de sărăcie din Bihor, au ajuns la 43 în aprilie, de la una în ianuarie, cinci în februarie şi saşe în luna martie. Este vorba de o primă, în valoare de 0,5 lei/kilometru (maxim 50 de lei/zi) prin care se decontează transportul angajaţilor. „Majoritatea celor 43 de persoane care au beneficiat de această primă în luna aprilie sunt persoane de etnie romă, angajate în urma mini-bursei organizate la Batăr – Tinca. Salariul oferit de angajator, coroborat cu prima şi bonurile de masă ajunge în jur de 2.500 de lei net pe lună”, a subliniat şeful AJOFM Bihor.
În zilele acestea urmează să apară normele de aplicare a primei pentru chirie, care, crede Békési Csaba, se va bucura de mare succes. „Persoanele care îşi shimbă domiciliul, ca urmare a angajării, la o distanţă mai mare de 50 km, vor primi de la stat până la 900 de lei pe lună pentru acoperirea chiriei şi a cheltuielilor de locuire (întreţinere, curent, etc). Prima va fi acordată pe o perioadă de 36 de luni. Am primit multe solicitări şi întrebări vizavi de această primă, mai ales că de ea pot beneficia persoane din orice localitate, nu doar din cele situate în gradul III şi IV de sărăcie”, precizează Békési Csaba.
Subvenţii
În ceea ce priveşte subvenţiile acordate firmelor care angajează tineri, acelea au rămas cam la fel, ca număr, în primele patru luni din acest cu perioada similară din 2016, 79.
A crescut în schimb numărul subvenţiilor acordate în baza articolului 85 pentru companiile care angajează şomeri peste 45 de ani sau care mai au mai puţin de cinci ani până la pensie. Dacă în primele patru luni din 2016 au fost încheiate 76 de convenţii cu 96 de persoane, în perioada ianuarie – aprilie 2017 s-au încheiat 116 convenţii cu 174 de persoane.
„Prima explicaţie ar putea fi că subvenţia de 900 de lei, care se acordă în 2017, faţă de subvenţia de 500 de lei, care se acorda anul trecut, este mult mai atractivă. Şi în cazul încadrării tinerilor subvenţia este la fel, dar numărul celor încadraţi nu a crescut. Explicaţia este că angajatorii ar angaja şi tineri, dacă ar fi, dar nu prea sunt. În schimb, firmele sunt mult mai deschise, poate chiar forţate, să angajeze persoane peste 45 de ani sau care se apropie de vârsta pensionării”, explică directorul executiv al AJOFM Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!