Anul trecut Guvernul a plătit prime, sporuri, tichete de masă sau de vacanţă în sumă de 1,4 miliarde de lei (peste 300 milioane euro), la companii de stat cu datorii publice. Astfel, bonusurile acordate în anul de criză 2009 au totalizat 314 milioane la CFR, 230 milioane la Compania Huilei, 110 milioane la Metrorex iar lista continuă cu CET Bucureşti, CNADNR şi Termoelectrica, după cum a citat ieri presa centrală un document guvernamental.
Toate aceste companii cu pierderi sunt incluse în scrisoarea de intenţie convenită de Executiv cu FMI, pentru a fi monitorizate financiar în vederea reducerii subvenţiilor de la bugetul public.
Cât priveşte anul acesta, pe 9 ianuarie Comisiile parlamentare de buget – finanţe au vtat interzicerea acordării de premii sau stimulente, în acest an, pentru operatorii economici cu capital sau patrimoniu majoritar/integral de stat sau local. În ciuda deciziei, Hidroelectrica a acordat prime, inclusiv la Oradea. Responsabilul de Presă al companiei nu ne-a putut spune însă nici câte şi nici în ce cuantum sau sumă au fost primele, motivând că 20% din acţiuni sunt deţinute de Fondul Proprietatea care are acţionari privaţi, fie ei minoritari.
Un comentariu de pe portalul Bihor Online (www.bihon.ro) la articolul despre protestul angajaţilor CET Oradea faţă de retragerea subvenţiei gigacaloriei semnala prime de ordinul miilor de lei acordate recent la Hidroelectrica Oradea, îndemnându-ne să cerem explicaţii conducerii companiei. Deschis faţă de presă încă de pe vremea când era primar interimar al Oradiei, directorul Hidroelectrica Oradea, Mihai Groza, ne-a încredinţat că nu este în măsură „nici să confirme nici să infirme” acordarea de prime la nivelul filialei, înlesnindu-ne însă contactarea companiei în capitală, în condiţiile în care site-ul Hidroelectrica este în construcţie.
Lege protectoare…
Şeful Serviciului PR şi Comunicare din cadrul Hidroelectrica, Tudor Artenie, nu ne-a putut preciza însă nici măcar câte prime sau în ce sumă s-au acordat la nivelul filialei Oradea. Aceasta întrucât Legea 544/2001 privind accesul la informaţia publică este restricţionată în cazul companiilor de stat care au şi acţionariat privat.
În acest sens putem nota că Statul, prin Ministerul Economiei, deţine circa 80% din acţiunile Hidroelectrica iar restul de 20% din acţiuni sunt ale Fondului Proprietatea. La rândul său, Fondul Proprietatea este controlat de Ministerul Economiei cu 57% din acţiuni, de persoane fizice cu 31,6% din acţiuni şi de persoane juridice cu 11,4% din acţiuni (confrom site-ului www.fondulproprietatea.ro). Rezultă astfel că Ministerul Economiei controlează peste 90% din acţiunile Hidroelectrica dar nu sunt publice informaţiile cerute mai sus.
Iată doar ce ne-a putut comunica Tudor Artenie:
Sucursala Hidrocentrale Oradea, ca, de altfel, toate sucursalele Hidroelectrica, nu are personalitate juridică. Prin urmare, conducerea sucursalei nu poate acorda prime;
Hidroelectrica participă din plin la efortul de combatere a crizei economice în care se află România. Dincolo de faptul că profitul brut pe primul trimestru al anului în curs a fost de aproape 50 milioane euro (de trei ori mai mare ca profitul primului trimestru al anului trecut), compania a redus o serie de cheltuieli. Printre acestea se află şi reducerea bugetului de salarii cu aproximativ 2,5 milioane euro;
Legenda primelor uriaşe acordate tuturor angajaţilor companiei este doar o …legendă;
Desigur, printre cei peste 5.300 de angajaţi ai companiei s-au regăsit şi oameni premiaţi. Dar aceste prime au fost acordate unui număr extrem de limitat de angajaţi, adică numai celor care au performat de-a lungul anului 2009 în cadrul unor proiecte de importanţă majoră, şi în limita a maximum două salarii.
În loc de final, mai notăm că şeful Serviciului PR şi Comunicare al Hidroelectrica nu ne-a putut destăinui nici măcar care sunt proiectele de importanţă majoră la nivelul sucursalei Oradea. Reamintim însă că în decembrie 2008, Consiliul Judeţean Bihor a aprobat transferul în patrimoniul judeţului a 19 micro-hidrocentrale evaluate atunci la peste o sută de milioane de euro. Ultima pusă în funcţiune este cea de la Fughiu, în amonte de Oradea.
Cât despre primele acordate recent la Hidroelectrica Oradea, din surse neoficiale am aflat că ar fi fost circa o duzină.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!