Cu încălzirea vremii, Termoficare SA a început sistarea de apă caldă principalilor datorinici. Zece contracte au fost, astfel, executate: unul aparţinând unei persoane fizice de pe strada Aurel Lazăr, pentru o datorie de peste 2.900 lei datând din octombrie, opt ale unor firme, pentru datorii variind între 500 şi peste 5.000 de lei, şi unul al deja celebrei Asociaţii de Proprietari 114 Rogerius.
În cadrul acesteia din urmă, patru blocuri din Aleea Rogerius au fost debranşate – L1, N7, N1 şi N2, pentru datorii totale de 184.000 lei, acumulate în intervalul noiembrie 2013 – februarie 2014.
Mihai Cabai, directorul Termoficare SA spune că aceştia sunt doar primii debranşaţi dintr-o listă mai lungă de rău-platnici. „Până la debranşare trebuie parcursă o procedură premergătoare. Prima dată îi apelăm ca să le punem în vedere datoria, apoi le trimitem somaţii şi termene de plată şi abia apoi se trece la debranşare”, spune acesta.
Acesta mai zice că societatea pe care o conduce are mari probleme în a recupera datoriile şi de la firmuliţele care funcţionează în spaţiile de la parterul blocurilor. „Sunt multe situaţii în care acestea pun lacătul pe activitate şi nu îşi mai achită facturile. Noi rămânem cu datoria şi nici măcar nu ştim unde să-i mai căutăm. Legislaţia nu ne ajută. Începem să aplicăm măsurile de recuperare după două sau trei luni de neplată”, spune directoru.
Cu scandal
114 Rogerius, cea mai mare datornică dintre asociaţiile de proprietari din Oradea, se afla în faza unui acord de reeşalonare a datoriei la Termoficare. Conform angajamentului de plată, asociaţia s-a obligat să plătească vreme de 6 luni, din martie până în august, 10.000 lei în prima lună şi apoi câte 15.390 lei în fiecare din următoarele 5 luni, în paralel cu facturile curente la zi. „Poate exista înţelegere dacă vedem bunăvoinţă la debitori dar ei n-au respectat nici măcar primul termen de plată”, spune Mihai Cabai.
Din toamna anului trecut, membri acestei asociaţii sunt în scandal cu conducerea, pe care unii ar vrea s-o schimbe. În vreme ce deciziile adunării generale sunt atacate în justiţie, disponibilitatea celor vizaţi să plătească este scăzută. Asta cu atât mai mult cu cât, din raportul cenzorilor prezentat la ultima adunare generală, s-a arătat că salariile celor 13 angajaţi sunt achitate la zi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!