Aleşd. Primarul oraşului Aleşd, Zeno Ţipţer, a fost trimis în judecată pentru conflict de interese. Edilul este acuzat că, în perioada 2008-2011, a atribuit contracte de prestări servicii de topografie în valoare de 153.000 de lei, plătite din bugetul Primăriei Aleşd, unei firme în care fiul său are calitatea de asociat. Pe rolul Judecătoriei Aleşd, portalul justiţiei consemnează ca parte intimată firma SC Topoexpert SRL.
Ancheta a fost derulată de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Oradea. „Toate cele 15 contracte aveau ca obiect servicii de topografie şi au fost atribuite direct”, se arată în comunicatul transmis de procurorii PCA Oradea. Valoarea totală a contractelor se ridică la 153.000 de lei. La firma cu pricina, fiul edilului avea 33% din părţile sociale. Dosarul a fost înaintat, spre soluţionare, Judecătoriei Aleşd.
Ce spune primarul
Edilul-şef al oraşului Aleşd respinge acuzaţiile formulate de procurori. „Băiatul meu a fost asociat în acea firmă în timp ce era student. A înfiinţat firma dar apoi a plecat în Cluj, unde a şi lucrat. Eu am şi uitat, căci e vorba de anii 2007 şi 2008. Când mi-am amintit că figura încă în firmă l-am rugat să clarifice şi a făcut cesiunea de acţiuni. Dar nu a luat niciun ban de pe urma acelor contracte, nici ca dividende nici sub altă formă. Aceasta se vede clar şi din actele de cercetare penală”, relatează Zeno Ţipţer.
Potrivit acestuia, în Aleşd sunt trei firme de topografie care toate au primit , pe rând, lucrări de la Primărie, atunci când au oferit cel mai mic preţ.
„Mai sunt trei firme de topografie în Aleşd, nu am ales-o doar pe cea în care figura şi fiul meu. Acele contracte s-au întocmit legal, la cel mai mic preţ de pe piaţă, deci nu văd niciun prejudiciu. Cum am spus, familia mea nu a beneficiat de niciun bănuţ din contractele respective. Nici măcar nu e vorba ca în cazul acuzelor de conflict de interese pentru parlamentari care şi-au angajat rudele la cabinet, şi unde s-a primit un salar”, a explicat Ţipţer. Longevivul primar din fruntea Aleşdului mai afirmă că rămâne „cu capul sus” în faţa concitadinilor.
„Eu mă consider total nevinovat şi rămân cu fruntea sus, oriunde şi oricum. Lumea mă cunoaşte şi ştie ce am făcut în Aleşd şi cum. Primăria Aleşd are economii şi puţine primării din ţară gospodăresc banii aşa cum facem noi. Iar eu, după patru mandate de primar, am rămas în apartamentul de la etajul III, la bloc. Aceasta fiindcă aşa sunt eu, prefer să rămân cu capul sus în faţa oamenilor”, a încheiat Ţipţer.
Alte „conflicte de interese”
Reamintim că, în ultima perioadă, au mai fost trimişi în judecată, pentru conflicte de interese, deputaţii bihoreni Adrian Merka (fiindcă şi-a angajat părinţii la cabinet) şi Sonia Drăghici (fiindcă şi-a angajat fiul la cabinet), în timp ce deputatul Sorin Ioan Roman a fost declarat incompatibil de către ANI fiindcă a deţinut, simultan, calitatea de parlamentar cât şi cea de titular al unei firme PFA. Agenţia Naţională de Integritate a mai avut-o în vizor şi pe Rozalia Biro, ca fost viceprimar al Oradiei, dar procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!