Primarul Ilie Bolojan reacţionează în urma articolului apărut marţi, 18 octombrie, intitulat „Un fost director acuză politica CET”. Fost director al CET Oradea între 1965 şi 1967, Traian Copil se întreabă de ce municipalitatea a ales soluţia de retehnologizare a centralei electrotermice pe gaz, în loc de continuarea activităţii pe cărbune. „S-au trezit unii după trei ani de zile să vorbească”, a comentat primarul, ieri, deranjat de vocile care critică soluţia trecerii pe gaz.
Marti, edilul-şef al Oradiei a relatat pentru Jurnal bihorean cum a ajuns municipalitatea să aleagă retehnologizarea prin trecerea de la cărbune pe gaz. „Pe POS Mediu (fonduri structurale – n.r.) primeşti finanţarea doar dacă rezolvi probleme de mediu. Însă sunt fonduri limitate”, a început a spune primarul, care precizează că pornind de la această premisă, Oradea avea două posibilităţi: „Ori să accesăm banii pentru instalaţia de desulfurare şi să funcţionăm în continuare pe cărbune, dar nu mai aveam fonduri pentru reabilitarea magistralei şi nici pentru centrală, care e veche, ori să trecem pe gaz şi rezolvam atât problema depozitării cenuşii, cât şi cea a magistralei din Rogerius”, spune Bolojan. Soluţia pentru rămânerea pe cărbune, resursă care există chiar în Bihor, la Voivozi, ar fi fost montarea unei staţii de desulfurare. „Degeaba avem instalaţie de desulfurare dacă sub ea avem o centrală care stă să pice”, argumentează Bolojan, încercând să demonstreze că o retehnologizare pe cărbune ar fi însemnat costuri mai mari decât montarea instalaţiei de desulfurare, care ar fi făcut CET-ul nepoluant.
Din 2013-2014, pe gaz
Dincolo de faptul că trecerea pe gaz a fost socotită de mai marii din Primărie ca cea mai rentabilă din perspectiva costurilor şi a problemei de mediu, rămâne problema facturii pe care o va emite Electrocentrale peste trei ierni. E lesne de înţeles că, dat fiind faptul că în Bihor se produce cărbune, preţul acestuia nu poate fi un factor de scumpire a gigacaloriei. Fie şi pentru că transportul e unul ieftin, venind de la circa 60 kilometri de Oradea. Ecuaţia se complică în cazul unui CET producător de energie termică din gaze naturale ce izvorăsc prin alte părţi. „Toate studiile noastre arată că preţul nu se duce în sus. Nu numai Oradea este pe gaz, cea mai mare parte a oraşelor sunt pe gaz şi în actualele condiţii era singura opţiune fezabilă”, spune primarul.
Iarna 2013-2014 ar trebui să fie prima în care orădenii conectaţi la reţeaua publică de energie termică a CET vor primi agent termic realizat pe gaz. Garantează primarul Ilie Bolojan că preţul facturilor nu va creşte din cauza trecerii pe gaz? „Eu nu pot să garantez ce se va întâmpla peste douăzeci de ani, dar vă pot spune că preţul energiei în Oradea nu va creşte, decât în limita ratei inflaţiei. În orice caz, nu va fi din cauza trecerii pe gaz”, afirmă şeful Primăriei Oradea.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!