Fiecare gospodar din Aştileu va avea cel puţin un nuc în ogradă. Iar acesta provine din pepiniera primarului Ionuţ Lazăr.
Miercuri, 4 aprilie, parcarea din faţa Primăriei Aştileu a fost plină de nuci şi oameni. Cel care împărţea puieţii de nuc era chiar primarul Ionuţ Lazăr. Considerat „regele pomilor”, nucul a fost preţuit şi venerat ca arbore magic din cele mai vechi timpuri.
Se spune că grecii, romanii, dacii, l-au folosit atât ca aliment, cât şi ca medicament, dar şi pentru lemnul său. În scop terapeutic se folosesc mugurii şi lăstarii tineri, recoltaţi primăvara, cât şi cojile verzi, frunzele şi fructele. De forma asemănătoare a miezului nucii cu creierul a fost atras şi tânărul primar de Aştileu, Ionuţ Lazăr. Plantatul nucilor e o pasiune a edilului nu de ieri – de azi, ci de 20 de ani. Avea doar 18 ani când a plantat trei nuci, şi i-au apărut patru puieţi.
„Pasiunea de a planta nuci i-a venit din plăcerea de a mânca orice cu nuci. E un aliment extrem de sănătos, cu proprietăţi atât terapeutice, cât şi nutritive”, explică primarul Ionuţ Lazăr plăcerea de a vedea cum cresc nucii în pepiniera sa. „Unul dintre puieţii pe care i-am plantat la 18 ani este azi un nuc pe rod de aproximativ 7-8 ani. Se află în grădina părinţilor mei şi face nuci în fiecare an”, spune primarul de Aştileu.
Până anul trecut, Ionuţ Lazăr se putea mândri şi cu o plantaţie de 180 de nuci în Călăţea, pe care a fost nevoit să o vândă deoarece nu se mai putea ocupa de ea aşa cum simţea nevoia să o facă. Lipsa de timp a primarului de Aştileu a stat şi la originea unui gest fără precedent, unul încărcat de nobleţe, făcut de primar chiar în Miercurea Mare: Ionuţ Lazăr a donat pentru fiecare număr de casă din comună un puiet de nuc din pepiniera personală, aflată în grădina părinţilor săi din Chistag.
Gestul e unul nobil, deoarece afacerile cu nuci sunt considerate unele dintre cele mai profitabile, iar puieţii aveau peste 2,5 m înălţime, deci puteau fi valorificaţi pe o sumă consistentă. Nucile sunt de soi autohton, cu coajă subţire.
„Simţeam că nu pot oferi pepinierei timpul necesar pentru a se întreţine şi dezvolta aşa cum trebuie. Mie nu îmi place să fac lucrurile superficial, aşa că m-am gândit că cel mai nimerit ar fi ca fiecare gospodărie din comună să aibă un nuc provenind din pepiniera mea. Astfel, cred că fiecare gospodărie se va putea bucura de proprietăţile acestui extraordinar aliment – nuca”, a explicat primarul Ionuţ Lazăr ce a generat acţiunea sa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!