Primarul comunei Avram Iancu, Teodor Liviu Matica, şi ex-primarul din Holod, Daniel Cioloş (actual consilier local în Holod), au fost reţinuţi, miercuri, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, în cauza în care sunt cercetaţi, în stare de arest, antreprenorii de construcţii Cosmin Bonica şi Dan Fechete.
Matica şi Cioloş sunt suspectaţi de abuz în serviciu pentru că ar fi efectuat plăţi neconforme, de sute de mii de lei, pentru firma de construcţii administrată de Cosmin Bonica.
Cercetările sunt coordonate de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
În august, odată cu mediatizarea dosarului privindu-l pe Cosmin Bonica, l-am chestionat pe primarul din Avram Iancu privind „experienţa” cu firma Capa Instal. „Ne-a terminat doar cam 60% din lucrare. O parte din instalaţiile pentru staţia de epurare le-a preluat cu procese verbale de custodie pentru calibrare şi ansamblare dar nu ni le-a mai adus înapoi”, ne răspundea, atunci, primarul Teodor Matica.
Bonica, tot pe arest
Pe 8 octombrie, Tribunalul Bihor a respins cererile oamenilor de afaceri Cosmin Bonica şi Dan Fechete de înlocuire a măsurii de arest preventiv iar pe 13 octombrie Curtea de Apel Oradea le-a respins contestaţiile astfel că ambii au rămas pe arest preventiv.
„Am contestat decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului întrucât noi am considerat că s-a scurs o durată rezonabilă de la luarea măsurii preventive. Am mai invocat lipsa unor acte de urmărire noi. De asemenea, apreciem că nu există un pericol social concret, cel puţin în ce îl priveşte pe clientul meu, Cosmin Bonica, câtă vreme nu s-a administrat nicio probă în acest sens”, ne-a schiţat avocatul Şerban Cighir motivaţia contestaţiei.
Prejudicii de milioane
Cei doi oameni de afaceri din domeniul construcţiilor au fost reţinuţi pe 1 iulie de procurorii PT Bihor iar pe 2 iulie Tribunalul a dispus luarea măsurii de arestare preventivă, care a fost prelungită de patru ori.
Bonica este acuzat că, în calitate de reprezentant al SC Capa Instal, ar fi săvârşit infracţiuni de evaziune fiscală şi obţinere ilegală de fonduri cu ocazia derulării unor contracte de lucrări (apă-canal) cu comunele Holod, Lăzăreni şi Avram Iancu. În cazul său, procurorii şi inspectorii Direcției Antifraudă Oradea au indicat un prejudiciu de 1,97 milioane de lei.
Iar Dan Fechete, ca reprezentant al SC Dan&Dan srl Oradea este acuzat tot de evaziune şi obţinere ilegală de fonduri cu ocazia derulării lucrărilor de amenajare şi extindere a Grădinii Zoologice şi a Cimitirului „Rulikowsky”, beneficiar fiind Administraţia Domeniului Public Oradea.
Lui Dan Fechete i se impută un prejudiciu de 1,87 milioane lei şi 618.388 euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!