Primăria Oradea i-a trimis la plimbare pe cei ce caută hidrocarburi – ţiţei şi gaze, neexcluzând aici gazele de şist – pe teritoriul municipiului Oradea. Indiferent că e vorba despre extravilan.
Iată comunicatul remis de către Primaria Oradea, vineri 8 noiembrie:
„Ca urmare a cererii înaintată de Acoustic Geophysical Services către Consiliul Județean Bihor în scopul demarării unui proiect geofizic și pe raza municipiului Oradea, care a fost trimisă în baza legii 50/1991 Primăriei Oradea, Primăria a dat aviz nefavorabil.
Pe această cale Primăria municipiului Oradea anunță că nu a avizat și nu va aviza pe raza municipiului explorări și foraje subterane pentru cercetări ale resurselor minerale”.
Firma maghiară Acoustic Geophysical Services lucrează pentru NIS Petrol România – companie înfiinţată de Gazprom. Gigantul rus este concesionarul perimetrului EX-2 Tria, de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Concesiune aprobată ulterior de Guvern, în decembrie 2012. Chiar după alegeri.
Obligată de lege, NIS (Gazprom) a cerut Arhitectului-Şef al judeţului Bihor eliberarea certificatului de urbanism pentru demararea lucrărilor de prospecţiuni în perimetrul petrolier EX-2 Tria. „Tria” este doar o denumire generică a acestui perimetru, care se întinde de-a latul judeţului de la est – comunele Tăuteu şi Popeşti – până la graniţa cu Ungaria! Perimetrul intră şi în extravilanul Oradiei, iar cei de la ACS vroiau să vină cu impresionantele lor utilaje inclusiv în zona de dealuri Podgoria, pentru a trimite impulsuri în pământ şi a vedea, astfel, dacă e rost de gaze şi ţiţei în subsol sau nu.
Iniţial, Primăria Oradea ar fi vrut să se spele pe mâini, transmiţându-i Arhitectului-Şef al judeţului că nu e de competenţa sa să emită avize pentru asemenea lucrări de prospecţiuni petroliere. Maria Simon le-a transmis însă că, potrivit legii, e obligatoriu să se pronunţe.
SOS apa termală!
Prin această decizie, primarul Bolojan şi municipalitatea orădeană arată că înţeleg să protejeze bogăţiile naturale din zona Oradea – Băile Felix şi, implicit, sănătatea orădenilor de azi şi a generaţiilor viitoare de orădeni. Întreaga zonă a Oradiei şi a Băilor Felix – 1 Mai adăposteşte în subsol o bogăţie recunoscută în toată Europa: apa geotermală. O dată cu exploatarea resurselor minerale, apa termală şi, implicit, Băile Felix, ar fi puse într-un pericol major.
Citiți principiile noastre de moderare aici!