În al zecelea an de mandat, primarul Ilie Bolojan anunță că Primăria va experimenta implicarea beneficiarilor în stabilirea unei soluții de regenerare urbană. Experimentul co-urbanizării are ca obiect două locații „uzate fizic și moral” din oraș – fosta piață Velența, situată pe strada Efimie Murgu și un perimetru din Rogerius-Sovata, în zona străzilor Carpați și Fagului.
În Velența, spune Bolojan, urmează să fie expropriate câteva parcele ocupate de grădini iar în Sovata, garaje și 3 case.
„Până acum Primăria Oradea a realizat proiectele, am parcurs procedurile din Consiliul local și ne-am dus în teren și anunțam cetățenii <uitați ce se faci aici> ei având un rol foarte redus în aceste proiecte. Acum, însă, realizând alte investiții, o combinație de spații verzi, de spații unde oamenii pot comunica între ei, conceptul va presupune o prezentare a proiectelor comunității locale din blocurile respective. Vom avea întâlniri cu toți locuitorii din zonă și proiectul va fi definitivat după consultarea acestora. Locuitorii din zonă vor fi parte a acestei decizii, astfel încât la aceste soluții să existe un accept al comunității”, spune primarul.
În septembrie urmează întâlniri în cartiere și expuneri ale proiectelor. Dezbaterea va dura cam două de zile, în noiembrie și decembrie se va aproba în CL studiul de fezabilitate și proiectul tehnic.
În acest moment, proiectul nu are toată baza legală necesară: in forma sa actuală legea nu permite exproprierea în folosul regenerării urbane sau amenajării de spații verzi. Bolojan spune că legea a primit avizul de legalitate de la CCR și va fi publicată în Monitorul Oficial până să se treacă la implementarea proiectelor din Oradea.
Primarul a mai spus că anual, Primăria va porni două proiecte de co-urbanizare în cartierele de blocuri ale Oradiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!