Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, a anunțat că va contesta modul în care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a distribuit 180 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru proiectul „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale”.
„Urmează să facem o contestație, iar la Curtea de Apel București vom depune o cerere de suspendare a procedurii de încheiere a contractelor până la judecarea pe fond în Contencios Administrativ a modului în care au fost împărțiți banii. După soluționarea contestațiilor vom decide dacă vom face și plângeri penale”, a declarat Laza vineri, într-o conferință de presă organizată la sediul PSD Bihor.
Primarul Sânmartinului susține că motivul pentru care comuna pe care o conduce nu a primit bani pentru proiectul de introducere a gazului este apartenența sa la Partidul Social Democrat. Edilul spune că are o evidență cu primăriile care au câștigat finanțare prin POIM, pentru gaz, și 33 din 47 sunt cu primari PNL, adică 71% din totalul comunelor, iar restul sunt cu primari de la PSD, Pro România și UDMR.
[eadvert]
Sânmartinul, tras în jos că are primar PSD
Primarul precizează că nu își explică cum Sânmartin a obținut un punctaj mai mic față de alte comune, în condițiile în care are un număr mult mai mare de locuitori față de localitățile declarate câștigătoare. „Trebuie să adun 4 sau 5 comune pentru a avea populația Sânmartinului”, a explicat Laza. Totodată, el spune că Sânmartin are 4037 racorduri în proiectele depuse pentru obținerea finanțării prin POIM. În același timp Asociația Administrativă Gaz Sud Bihor, care a primit finanțare, are cu 1000 de racorduri mai puține, potrvit edilului, în condițiile în care din asociație fac parte cinci comune. Totodată, potrivit sursei citate, proiectul comunelor Nojorid, Oșorhei și Paleu, al doilea câștigător din Bihor, are cu 400 de racorduri mai puține față de Sânmartin. Un alt argument adus de edil este faptul că în Sânmartin sunt peste o mie de firme, comuna fiind în continuă dezvoltare. „Este o situția dezamăgitoare pentru mine, nu am crezut că cineva vreodată va putea privatiza fondurile europene”, a declarat social – democratul. „Noi, în comuna Sâmartin, am excelat în accesarea fondurilor europene. Suntem comuna cu cele mai multe fonduri europene accesate din România, am depășit 20 de milioane de euro”, a subliniat edilul. „Sub o formă sau alta vom avea gaz în comună. Vom face toate demersurile pentru a demonstra că avem o eligibilitatea și viabilitate a proiectului mult mai mare decât toți cei de pe listă”, a conchis Cristian Laza.
În același timp, președintele PSD Bihor, Ioan Mang, a anunțat că poartă discuții cu colegii liberali de la guvernare, pentru a „forța suplimentarea sumei pentru proiectele pe gaz”. Mang a precizat că fac demersuri pentru ca toate proiectele care au primit peste 70 de puncte la proiectele pentru gaz să primească finanțare din bani europeni. „Unul dintre motivele pentru care comuna a fost dezavantajă a fost că este o comună cu primar PSD”, a subliniat Mang. La proiectul depus pentru accesarea fondurilor prin POIM, Sânmartin a obținut un scor de 70 de puncte, iar ultimul proiect care a primit finanțare a avut 70.75.
Concurență mare pentru gaz
Ministerul Proiectelor Europene a publicat, în urmă cu o săptămâna, lista proiectelor de extindere a rețelelor de gaz, ce vor fi finanțate din fonduri europene. Potrivit listei publicată minister, din Bihor au fost selectate pentru finanțare europeană două proiecte. Unul în zona metropolitană a Oradei, care cuprinde comunele: Nojorid, Oșorhei și Paleu. Valoarea proiectului este de peste 78 de milioane de lei. Al doilea proiect, în valoare de 77 de milioane de lei, depus de Asociația Administrativă Gaz Sud Bihor, cuprinde comunele: Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș. Într-un comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene se arată că în cele două sesiuni ale apelului POIM au fost depuse 243 proiecte, în valoare totală de 2,56 miliarde euro, sumă de 10 ori mai mare decât alocarea maximă a apelului (235 milioane euro). Localitățile din județ care au depus proiecte, dar nu au fost selectate pentru finanțare sunt: Sânmartin, Tileagd, Țețchea, Aștileu, Aleșd, Ciumeghiu și Cociuba Mare. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis însă că există și alte surse de finanțare. „Reamintim că în cadrul Programului Național de Investiții «Anghel Saligny» sunt prevăzute obiective de investiții pentru rețele de distribuție de gaze naturale, unde vor putea fi depuse proiectele care au rămas în afara limitei valorice ale apelului lansat în POIM”, se arată în comunicatul transmis de minister.
Alte 8 comune din Bihor vor avea rețele de gaz, pe bani europeni
Cristian Laza este nemulțumit de modul în care au fost împărțiți banii europeni pentru rețelele de gaze naturale. FOTO: FAN
Trimite articolul
XPrimaria Sanmartin nu are bani sa-si termine lucrarile incepute de 3-4 ani din Baile Felix si 1 Mai de 1 An de zile nu sunt in stare sa asfalteze ca lumea 3-4 km de drumuri din cele 2 statiuni, lucrarile bat pasul pe loc cu gurile de canal cu vreo 10 cm mai inalte decat nivelul bitumului, oare ce firma face lucrarea de nu este in stare sa faca lucrarea ca lumea, de vreo doi ani bat pasul pe loc.
Printr o asociere 5 comune din Bihor obtin o finantare de 20 mil euro, iar comuna Sanmartinul a vrut sa obtina o finantare de 10 mil euro, dintr un buget de 180 mil euro! Era clara ca nu au sanse de finantare dar acuma fac un pic de circ media sa vada locuitori ca nu ei sunt devina.
Sa mai faca si pe banii lor ca sunt o comuna bogata cu incasari mari dar realizari putine. ei stau numai cu mana intinsa la guvern.
Faceti contestatie,atat stiti,ca toti ceilalti sa mai astepte 10 ani pana vine gazul,as fi curios primarul asta din sanmartin are gaz ?? Asa se intampla si cu autostrazile,de aceea nu le avem !!
Daca ți-ai ales greșit partidul și tot timpul faci pe gică contra o pățești, psd tot timpul face gargară ieftină de ce nu finalizați lucrarea din Băile Felix care de 4 ani bate pasul pe loc de îți rupi mașină din cauză că lucrarea oare abandonată de 1 an de zile nu se mai face nimic câți ani mai durează până se finalizează, se miră toți turiștii care vin în Felix de ce merg lucrările atât de prost.