Atmosferă de sărbătoare, eleganță, rafinament, multă emoție și admirație pentru cei care urmau să fie vedetele serii în cadrul Galei Comunității Bihorene găzduite de Hotel Ramada. Fundația Comunitară Oradea a organizat marți seara Gala Comunității Bihorene – ediția a III-a, găzduită de Hotelul Ramada Oradea începând cu ora 17:00, un eveniment unic de premiere născut din dorința de a aduce împreună tot binele care se întâmplă în comunitatea noastră.
Cu fonduri mai mari sau mai mici, de multe ori numai prin voluntariat, oameni cu gânduri bune acționează în beneficiul altora și al comunității. Acțiunile lor, adevărate modele de implicare, se uită sau sunt recunoscute doar în cercuri restrânse. „Gala Comunității Bihorene are menirea de a mulţumi, în numele comunităţii, organizațiilor neguvernamentale sau companiilor, persoanelor sau grupurilor de persoane, care s-au implicat în activități pentru comunitate, de a da exemple de bună practică şi de a arăta tuturor că doar împreună putem reuşi”, explică directorul executiv al fundației Comunitare Oradea Claudia Abrudan.
Au fost categorii la care „bătălia” a fost acerbă, pretendenții la tilul de Promotor al excelenței școlare, de exemplu, putând fi acordat și unor dascăli precum Maria și Adrian Niță, dascălii de informatică din Gojdu care antrenează elevii din loturile naționale ale României, ori profesorului de limba română de la Oltea Doamna, Mirela Tanc, ale cărei metode de lucru la clasă au fost premiate internațional, și dacă ar fi să amintim numai de titlul „profesoara Microsoft”, ori de nominalizările la Oscarul în Educație, argumentele sunt suficiente.
Promotor al excelenței școlare a fost declarată doamna Nicoleta Pazmany, a cărei activitate se confundă cu astronomia orădeană. O poveste emoționantă, un proiect de suflet al Mădălinei Maiorescu, Casa de lângă Spital i-a adus acesteia titlul de voluntarul anului. Și la această categorie au fost contracandidați seriosi precum Ionuț Coman, câștigătorul de anul trecut, ori Simona Kadas, atletă a cărei inimă bate pentru a veni în sprijinul semenilor.
Premiul pentru Excelență în meserie i-a revenit cercetătorului independent Simona Bişboacă, inventator premiat mondial în industrie alimentară care alături de soţul ei, inginerul Ioan Bişboacă au dovedit, prin testări de laborator în ţară şi confirmate în Elveţia, că mierea românească are un efect antibacterian mai puternic decât mierea de Manuka, o miere specială provenind din Noua Zeelandă şi mediatizată excesiv pe site-urile lor de comercializare ca având „cel mai puternic efect antibacterian”.
Descoperirea a fost făcută în procesul de dezvoltare a unui nou produs alimentar creat de soţii Bişboacă pe baza brevetului lor de invenţie pentru „cel mai puternic antioxidant” care să conţină miere şi alte produse ale stupului. Ecipa anului e Echipa SIRUDAS – Serviciul de intervenţie în regim de urgență în domeniul asistenței sociale,Poiectul anului – Campaniile Umanitare West Alpine Off Road, ONG-ul anului – Societatea de Binefacere Don Orione Oradea, iar Promotor al culturii și artei – Echipa proiectului „Jurnalism muzical pentru comunitate”.
Liderul care schimbă lumea, titlul suprem obținut de nominalizați se duce la Sălacea, la primarul Bela Horvath. Acesta a fost cel mai tânăr primar din Bihor, ocupând scaunul de șef al Primăriei Sălacea la doar 24 de ani. Tinerețea și determinarea l-au adus pe tânărul primar în prim-planul vieții publice prin acțiunile sale. Recent, presa din Corea a fost la Sălacea pentru a vedea cum a reușit primarul să-i și convingă consătenii să colecteze selectiv. „Nu aș fi crezut niciodată că o să primesc o nominalizare la un premiu, nu am crezut că am să primesc acest premiu și nu am crezut niciodată că vom deveni celebri datorită gunoaielor noastre”, a glumit primarul de Sălacea.
Juriul care a analizat nominalizările şi a desemnat câştigătorii la fiecare categorie a avut următoarea componenţă: Ada Gabor –Manager, United Way România, Călin Păcurar – Antreprenor, CEO My Deck , Oana Maria Pop – Doctorand, Universitatea Hasselt, Belgia, Ionuț Alexandrescu, Coordonator program, Asociația pentru Relații Comunitare, Renate Popescu – Președinte CECCAR Filiala Bihor, Mădălina Dina – Ofițer Marketing Banca Transilvania.
Proiecte pentru Bursă
Secțiunea cea mai dinamică din cadrul evenimentului a fost prezentarea celor 9 proiecte selectate la ediția a VII-a a programului Bursa Talentelor. Participanții la Gala Comunității Bihorene au ales să susțină financiar și logistic implementarea lor, arătând încă o dată că facem parte dintr-o comunitate generoasă și implicată activ în creșterea propriului nivel educațional și cultural.
Bursa Talentelor este un program de granturi dezvoltat de Fundația Comunitară Oradea, prin care se încurajează performanţa tuturor celor înscriși într-o formă de învățământ și care dezvoltă sau vor să dezvolte proiecte ce au ca scop realizarea unor produse novatoare, lucrări de diplomă/doctorat, articole sau cărți, cercetări de piață, participarea la competiții, etc. şi care aduc un plus de valoare comunităţii bihorene. În total, în cadrul evenimentului s-a adunat suma de 142.400 lei. Pe lângă această sumă, s-au mai realizat donații în natură constând în servicii și materiale necesare implementării proiectelor.
Proiecte și sumele cu care au fost finanțate sunt: Talentul nu are etnie – Școala Creștină Privată din cartierul rromilor Tinca – 10.300 lei, Oglinda sufletului în culori – Asociația Zâmbet și Speranță pentru Viitor – 14.200 lei, Pro discipulus – Anca Mihociu – 11.600 lei, Consumă sustenabil – Gabriela Vereș – 20.700 lei, Caravana științei – Slavoia Aexandru, elev – 20.200 lei, EduCrea(c)tiv – Lect. univ. dr. Anca Tomoioagă, Conf. Univ. dr. Oana Brîndaș – 12.600 lei, AntreprenorIng – Bogdan Berke, reprezentant Cercul Științific Stundețesc ”Self-up” -12.300 lei, Deplastificat – Andra Cloștorfeanu, elevă – 17.000 lei, Tineri speciali în viața de zi cu zi – Asociația Corabia Speranței – 23.500 lei.
Trimite articolul
XIon Iliescu – mama sa originala, Maria Cioaba, l-a parasit de mic, a fost crescut de o romanca din Rozavlea. Maria Cioaba a fost bucatareasa lui Ana Pauker, iar Ion Iliescu prin mama-sa este var de-al doilea cu fostul Imparat al tiganilor Cioaba al III lea.
Adrian Nastase – fost ministru de externe, fost premier, bunica sa din Tartasesti este tuciurie – in fapt jumatate din comuna este tiganeasca.
Florin Georgescu, fost ministru de finante.
Vacaroiu – fost premier, tigan din Ismail, sudul Basarabiei, actualmente in Ucraina.
Adrian Severin, fost ministru de externe – tigan evreu.
Andrei Plesu – fost ministru al Culturii, al Externelor, consilier prezidential – tigan evreu din Braila.
Marian Vanghelie, sef PSD Bucuresti – tigan evreu.
Petre Roman, premier, ministru de externe – evreu tiganizat.
Madalin Voicu parlamentar PSD.
Mihail Popescu, fost sef de Stat Major, general PSD, tigan evreu.
Nita, Voicu, fost sef al Politiei – tigan.
Adrian Sarbu, fost sef de cabinet al lui Petre Roman – sef al PRO TV, tigan evreu.
Dan Ioan Popescu – fost ministru al Industriilor, PSD, PC tigan.
Berceanu, ministru al Industriilor, ministru al Transporturilor, tigan evreu.
Dan Voiculescu, Crscent, Grivco, Antene, parlamentar – tigan.
Mircea Dinescu, fost sef al Uniunii Scriitorilor, multimilionar, tigan.
Sorin Ovidiu Vintu, tigan, mama florareasa, tatal necunoscut.
Dinu Patriciu (numele real Dan Costache) – tigan cu nume de impumut.
si tot asa…
Politica Partidului Comunist de promovare a tiganilor si a minoritatilor in general are o explicatie: manualul NKVD/KGB utilizat de partidele comuniste din blocul sovietic, anexe ale Moscovei.