Pe lângă conflictele politice în care este implicat, primarul Dorin Curtean are diferende deschise şi cu firma Redolaj, ce exploatează cărbune pentru CET Oradea în comuna Popeşti, la Voivozi. Compania Redolaj are sarcină să livreze către Oradea o cantitate de cărbune ce depăşeşte cea asumată prin contract. Deoarece furnizorul maghiar al CET – Matrai – nu poate să livreze mai mult de 80.000 tone de cărbune pe lună, municipalitatea orădeană cere celor de la Voivozi să livreze 57-58.000 de tone pe lună, cu toate că în contract Redolaj şi-a asumat o capacitate maximă de livrare de doar 50.000 de tone, lunar. La mina de la Voivozi se lucrează în foc continuu, iar camioanele străbat comuna între Voivozi şi staţia CFR Popeşti până seara târziu.
Curtean acuză deranjul
Deşi a colaborat constant cu compania Redolaj, acceptând sponsorizările acesteia pentru comună, primarul Dorin Curtean doreşte acum să restricţioneze tranzitul camioanelor prin comună. Procedând astfel, Curtean afectează interesele firmei, dar şi pe cele ale CET Oradea şi, implicit, ale orădenilor, care, fără trenurile ce vin de la Popeşti în fiecare noapte, ar putea rămâne fără căldură pe timp de iarnă. „Sunt 200 de camioane în fiecare zi. Nu ştiu ce primar ar accepta. Cred că am fost destul de îngăduitor până acum. Şi eu am datoria să îmi apăr cetăţenii şi îmi iau măsurile mele. Comuna merită mult mai mult, în comparaţie cu deranjul”, afirmă Curtean, cel care vrea să interzică firmei să transporte cărbune prin comună între orele 20 şi 6 dimineaţa. Deşi admite că inclusiv primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a încercat să-l înduplece pentru a înţelege situaţia în care se află Oradea şi furnizorul ei de cărbune, Curtean se arată intransigent. Mai mult, primarul susţine că, din moment ce firma Redolaj este înregistrată fiscal în Oradea, poate să fie cu atât mai generoasă faţă de comuna Popeşti. Toate acestea, în contextul în care, urmare a proiectelor europene pierdute, primarul Curtean are nevoie de alte finanţări pentru a avea ce pune pe masa electoratului peste patru luni, la capitolul realizări.
Sponsorizările Redolaj
Directorul firmei Redolaj, Ioan Blidaru, se arată mirat de atitudinea primarului Curtean, arătând că acesta nu a obiectat cu nimic până acum, în toţi aceşti ani. Blidaru transmite că anii trecuţi Redolaj a finanţat evenimentele organizate de Primăria Popeşti, oferind sponsorizări diverse, inclusiv suportul financiar pentru zilele comunei, suma ridicându-se la 583.000 de lei noi. Tot Redolaj a reabilitat din surse proprii şi drumul judeţean din comună. „Am fost rugat de conducerea oraşului şi de dl. primar Bolojan să suplimentăm cantităţile furnizate către CET Oradea. Ne-am organizat activitatea cu utilaje, cu oameni, ca să acoperim necesarul, peste angajamentul din contract, înţelegând situaţia grea a Electrocentrale. Nu avem stocuri, se lucrează zi-lumină, deoarece CET ne-a cerut să livrăm din iunie, nu din septembrie, aşa cum se întâmpla în anii precedenţi. De aceea, nu ne-am putut constitui un stoc mulţumitor. Solicitările sunt foarte mari, iar noi am răspuns afirmativ. Când ne lasă, transportăm, când nu ne lasă, mergem acasă. Am fost şi suntem blocaţi în continuare”, explică Ioan Blidaru, precizând că primarul Curtean nu are competenţă pe drumul judeţean, ci Consiliul Judeţean Bihor are – instituţie care îi permite societăţii folosirea neîngrădită a drumului.
Şef al serviciului mecanic la exploatarea din Voivozi şi adversar politic declarat al primarului Curtean, Mircea Sabău (lider local al PNL), se arată revoltat de atitudinea primarului. „În noaptea de 7 ianuarie m-a sunat şi m-a ţinut la telefon 40 de minute, cerându-mi să oprim transporturile. Chiar dacă CET-ul rămânea fără cărbune, în caz că nu reuşeam să umplem cele două trenuri. Ne tot somează să oprim, că altfel schimbă placa. Îl deranjează şi pe el, personal”, precizează Sabău, arătând că primarul are casă chiar pe marginea drumului judeţean.
Vede un şantaj
Sabău crede că primarul se foloseşte de tehnici de şantaj, pentru a obţine ce vrea de la firmă: adică finanţări şi sponsorizări şi mai generoase. „Ne-a spus că va întărâta oamenii, că va scoate oamenii în stradă. Însă noi avem 200 de angajaţi la firmă, în timp ce primarul Curtean nu ne-a oferit niciun loc de muncă”, acuză Sabău, arătând cu degetul spre firma primarului, ce duce oamenii la muncă în străinătate, contra unor tarife şi comisioane. Angajat la Redolaj, Sabău îl suspectează pe primar că pune piedici firmei pentru a favoriza o altă firmă din domeniu, Aghear Trans SRL, printr-un teren pus la dispoziţie în proximitatea exploatării Redolaj. „Circulă un astfel de zvon”, se limitează să spună Sabău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!