În septembrie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul făcut de primarul Florin Porge (PNL) din Vașcău, împotriva deciziei Agenției Naționale de Integritate (ANI), prin care era acuzat de conflict de interese.
[eadvert]
Sentința a fost pronunțată pe 24 septembrie 2021, la 3 ani de la decizia ANI, care încă din iulie 2018 a constatat că primarul Florin Porge se află în conflict de interese administrativ.
„În exercitarea mandatului de primar (2012 – 2016) a emis o dispoziție privind numirea soției sale în funcția de manager de proiect în cadrul unui proiect implementat de Primăria Vașcău, care a produs un folos material pentru soția sa (în baza acestei dispoziții, soția persoanei evaluate a încasat venituri în sumă de 15.859 lei)”, se arată într-un comunicat al ANI, transmis la vremea respectivă. Potrivit aceleași surse, primarul ar fi încălcat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 care spune că: „Primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentrul soţul său ori rudele sale de gradul I”.
10% din salariu și atât
În octombrie 2021, Prefectura Bihor a transmis că prefectul Dumitru Țiplea a emis ordinul de aplicare a unei sancțiuni disciplinare pentru primarul orașului Vașcău, Florin Ioan Porge, în contextul sentinței ICCJ.
„În conformitate cu prevederile art.228 alin.(5) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Adminsitrativ, fapta aleșilor locali de a încălca legislația privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară, astfel, prin ordinul prefectului, pentru primarul orașului Vașcău s-a stabilit diminuarea indemnizației aferente funcției de primar cu 10%, pentru perioadă maximă prevăzută de lege, respectiv de 6 luni”, a comunicat atunci Instituția Prefectului.
În urma unui document transmis de ANI către Jurnal bihorean, rezultă că edilul liberal are de fapt o interdicție de a mai candida.
„(…) menționăm că situațiile de conflict de interese se sancționează potrivit reglementării aplicabile funcției deținute la momentul rămânerii definitive a raportului de evaluare (art.228 alin.(5) din O.U.G. nr. 57/2019) și aplicarea interdicției prevăzută de art. 25 din Legea nr. 176/2010. Potrivit dispozițiilor art.25 din Legea nr.176/2010, odată cu încetarea mandatului de primar 2020 – 2024 a domnului Porge Florin Ioan, operează ope legis (n.red. potrivit legii) și interdicția de 3 ani. Prin urmare, interdicția de 3 ani operează automat atunci când sunt întrunite condițiile prevăzute de lege, respectiv după încetarea de drept a mandatului, fără a fi necesar un act de autoritate prin care să se constate intervenită decăderea”, ne-a transmis ANI
Cu toate astea, Florin Porge se pregătește de o nouă candidatură pentru funcția de primar al Vașcăului.
„Voi candida din partea Partidului Național Liberal”, ne-a spus marți liberalul.
El ne-a precizat că nu au existat încă discuții la nivelul partidului pe această temă și a adăugat că va candida „în mare cu aceeași echipă, cu două – trei îmbunătățiri”. Prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, care este și secretar general al partidului, ne-a comunicat că „nu am primit informații de la ANI despre interdicția pe numele domnului Porge”.
Florin Porge (PNL) este la al cincilea mandat de primar la Vașcău. În 2020, acesta a câștigat alegerile locale cu peste 870 de voturi din cele aproape 1.500 exprimate, cu o diferență mare față de ceilalți trei candidați, care au totalizat împreună în jur de 600 de voturi.
Ce spune documentul ANI
Prin raportul de evaluare nr. 23051/G/II/09.07.2018, inspectorul de integritate din cadrul Agenției Naționale de Integritate a constatat că Porge Florin Ioan a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese întrucât, în exercitarea mandatului 2012 – 2016 de primar a emis o dispoziție (privind numirea soției sale în funcția de manager de proiect în cadrul unui proiect implementat de Primăria Vașcău) care a produs un folos material pentru soția sa (în baza acestei dispoziții, Porge Maria-Antoaneta, soția persoanei evaluate, a încasat venituri în sumă de 15.859 lei). Raportul de evaluare a rămas definitiv prin Decizia ÎCCJ nr. 4197/2021, pronunțată la data de 24 Septembrie 2021, astfel că, în mod definitiv s-a constatat că domnul Porge Florin Ioan a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.
Raportul de evaluare, prin care se constată starea de incompatibilitate, este un act administrativ care produce efecte juridice după rămânerea sa definitivă, în sensul că atrage, pe lângă răspunderea disciplinară specifică funcției deținute, și decăderea din dreptul de a mai deține o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor Legii nr. 176/2010, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
Trimite articolul
XAu pnlistii astia un tupeu gretos! psdistii sunt mici copii pe langa mafiotii astia. daca ar fi fost un psdist, era la bulau deja.
Asta e Psd ist, pnl ist, usr ist, x ulist, orice face sa “pice” ceva. Pe asta doar Recorder poate sa-l scoata din starea de beatitudine cu care se imbata zi de zi. Pe asta nu-l scoate din Primarie decat cu picioarele inainte.
Adica pnl nu a trimis pnl un document prin care sa arate ca pnl e vinovat. Ma mir ca romania mai exista la ce putreziciune e in conducerea ei.