Procurorii din cadrul al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a patru inculpaţi pentru obținerea ilegală de fonduri și pentru fals în înscrisuri. Este vorba de trei persoane fizice şi o persoană juridică.
Primarul comunei Abram, Gabriel Octavian Nuțaș., în vârstă de 50 de ani este acuzat de tentativă de obținere ilegală de fonduri și de fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 acte materiale).
Orădeanul, G.D.E., în vârstă de 41 de ani, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (4 acte materiale) și complicitate la tentativă de obținere ilegală de fonduri. Un arădean, de 51 de ani – V.H.T.I. va fi judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 acte materiale) și complicitate la tentativă de obținere ilegală de fonduri, iar administratorul firmei SC O.A. SRL, cu sediul social în Oradea, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (4 acte materiale) și complicitate la tentativă de obținere ilegală de fonduri.
Concret, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au arătat că primarul comunei Abram – N.G.O., în calitate de ordonator principal de credite al UAT Abram, cu ajutorul inculpaților G.D.E., V.H.T.I. și S.C. O.A. SRL, ar fi solicitat (la data de 25.10.2019) Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, primirea aprobării transferului de la bugetul de stat a sumei de 146.241,05 lei, necesară decontării valorii lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere a Grădiniței și Școlii din comuna Abram. Obiectivul de investiții a fost finanțat prin Programul național de dezvoltare locală, în baza unui contract încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, coordonatorul programului, și UAT Abram – beneficiarul programului, folosind documente false, fără ca transferul sumei de bani să fie acceptat.
În același dosar, procurorii au mai rețimut că, în cursul lunii octombrie 2019, ar fi certificat prin semnătură înscrisurile emise de S.C. O.A. SRL reprezentând „Centralizator deconturi”, „Centralizatorul situațiilor de plată” și „Situație de plată”, care atestă în mod nereal executarea lucrărilor de infrastructură în valoare de 146.241,05 lei, pe care le-ar fi folosit ulterior pentru solicitarea de fonduri”.
Rezoluție infracțională
„Cu privire la inculpata G.D.E. s-a reţinut că, în calitate de director al S.C. O.A. SRL, în cursul lunii octombrie 2019, în baza unei rezoluții infracționale unice, a întocmit și semnat factura fiscală nr. …/25.10.2019 și situația de lucrări înregistrată la UATC Abram sub nr. …/25.10.2019, compusă din înscrisurile cu denumirile «Centralizator deconturi», «Centralizatorul situațiilor de plată» și «Situație de plată», prin care a atestat în mod nereal executarea lucrărilor de infrastructură în valoare de 146.241,05 lei, la obiectivul de investiții «Reabilitare, modernizare și extindere grădiniță și școală din localitatea Abram, jud. Bihor», în scopul de a-l ajuta pe inculpatul N.G.O. să obţină sume de bani de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Referitor la inculpatul V.H.T.I. s-a reţinut că, în calitate de diriginte de șantier pentru lucrarea «Reabilitare, modernizare și extindere grădiniță și școală din localitatea Abram, jud. Bihor», în cursul lunii octombrie 2019, a confirmat din punct de vedere cantitativ și calitativ existența lucrărilor de infrastructură în valoare de 146.241,05 lei, care, în realitate, nu erau executate, prin semnarea înscrisurilor emise de SC O.A. SRL cu denumirile «Centralizator deconturi», «Centralizatorul situațiilor de plată» și «Situație de plată», care au fost înaintate către UATC Abram, în vederea obținerii sumei de bani de la Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, ajutându-l în acest fel pe inculpatul N.G.O”, se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului Tribunalului Bihor.
În cauză, procurorii au colaborat cu lucrătorii de poliție din cadrul IPJ Bihor – S.I.C.E.
Trimite articolul
XAșa se șifonează banii de la buget de către politrucii tâlhari aleși în funcții publice prin lucrări fictive și lucrări la preturi de câteva ori mai mari decât valoarea reală a lucrărilor, asta fac multi politrucii aleși.
Primari talhari se gasesc la toate partidele de regula ei fura cand partidul lor se afla la guvernare in complicitate cu ninistri cu care intra in cardasie sau sefii locali. Multi bani de la buget sunt sifonati prin lucrari doar pe hartie si prin preturi exorbitante ale unor lucrari.
E de ajuns sa vezi ce casa si-a facut ca sa iti dai seama ca e un hot corupt penibil taran needucat .Mi-ar fii rusine sa mai ies afara din casa, mi-ar fii rusine in locul copiilor lor care au asistat la fărădelegile lu taranu asta . La cat e de pr0st a fost prostit pe față ” semneaza ca primarul” . De asta ai fost ales acolo incapabilule? Daca nu esti capabil dece mrtii tei nu ti-ai dat demisia? Mai sunt atatea locuri de munca ex gropar , santerist , portar , etc ..Sper sa plateati si sa faci si pârnaie ca meriti