Comuna Popeşti are din nou Consiliu Local valid. Aceasta după ce vreme de doi ani primarul Dorin Curtean a condus de unul singur, prin dispoziţii, primarul nefiind străin de dizolvarea, în 2014, a organului legislativ local. Acesta este şi motivul pentru care comuna a pierdut proiecte cu fonduri europene, în valoare de 1,5 milioane de lei noi. Ieri, viceprimar a fost aleasă în unanimitate consiliera PNL Florica Kovacs, dascăl la liceul din comună. Aceasta nu a avut contracandidat, după ce reprezentanta PSD nu a acceptat să propunerea colegilor ei de partid.
După o primă tentativă nereuşită, prefectul Claudiu Pop a reuşit să reconstituie Consiliul Local Popeşti, ieri. Legislativul local are acum nouă membri – cinci din PNL şi patru din PSD. Săptămâna trecută nu s-a reuşit reconstituirea CL Popeşti. Doi membri desemnaţi ai PNL au lipsit nemotivat, astfel încât nu s-a întrunit cvorumul. Atunci, co-liderul local al PNL, Mircea Sabău îl acuza pe primarul Curtean că acesta din urmă s-a folosit de ascendenţa asupra celor doi consilieri locali propuşi de PNL ca aceştia să absenteze de la şedinţă, reuşind astfel să împiedice reconstituirea CL Popeşti. De altfel, chiar primarul Dorin Curtean recunoştea pentru JB că acum, cu puţine luni înaintea alegerilor locale, nu are nevoie de Consiliu Local. Anul trecut, însă, Curtean s-ar fi folosit de legislativul local pentru a obţine Hotărârile necesare prefinanţării proiectelor europene câştigate. Cum nu acest lucru nu s-a întâmplat, nimeni nu a mai împrumutat comuna Popeşti şi, astfel, finanţatorul european a reziliat contractele cu Popeşti. Pentru acest eşec, primarul a găsit vinovate PNL şi PSD.
În urma absenţei de săptămâna trecută a celor doi aleşi locali ai PNL propuşi, adversarul lui Curtean, Mircea Sabău, şi-a determinat liderii judeţeni ai partidului să nominalizeze alte propuneri pentru Consiliul Local. Adică oameni care să nu poată fi influenţaţi de Curtean, om influent în comună inclusiv prin firma ce transportă oameni la muncă în Austria.
Rămâne de văzut care vor fi urmările noului status-quo politic din comună, în perspectiva alegerilor de peste patru luni. Ex-PPDD, acum Curtean îşi înfiinţează un partid propriu, în timp ce PNL şi PSD şi-au desemnat deja un viceprimar, în unanimitate. „Urmează o campanie electorală pentru alegerile locale, dar cea mai importantă datorie pe care o aveţi este cea faţă de locuitorii comunei”, le-a transmis prefectul Pop noilor aleşi locali din Popeşti.
Cum sunt afectaţi orădenii
Pe fondul reconstituirii Consiliului Local din comună şi a unor tensiuni între primarul Curtean şi compania ce aprovizionează cu cărbune CET Oradea, ieri, la Popeşti s-a încercat organizarea unui protest cu blocarea drumului judeţean, pentru împiedicarea tranzitării comunei spre gara Popeşti, de către camioanele companiei Redolaj. În cele din urmă, protestul nu a mai avut loc, chiar dacă autorităţile fuseseră puse în gardă. În această perioadă, sistemul de termoficare din Oradea este afectat atât de defecţiunile din CET, cât şi de problemele de aprovizionare cu cărbune, cu consecinţe directe asupra confortului termic din apartamentele orădenilor.
Lipsa cărbunelui are o triplă cauză: Primăria Oradea a reunţat la cărbunele scump din Valea Jiului, în timp ce furnizorul Matrai din Ungaria şi-a redus cota de aprovizionare cu cărbune pentru Oradea, având alte priorităţi. Primăria şi CET Oradea au apelat la cărbunele de la Voivozi (com. Popeşti) încă din vara anului trecut, după ce anii trecuţi furnizarea începea din toamnă. Astfel, compania Redolaj nu a reuşit să-şi realizeze stocuri, iar cărbunele cu care este aprovizionat acum CET este exploatat zi-lumină şi încărcat pe timp de noapte, spre a fi transportat la Oradea pe cale ferată. Acesta este motivul pentru care camioanele tranzitează comuna până seara târziu. În acest context, primarul Curtean a pus presiune pe companie, încercând să restricţioneze programul de transport pe timp de noapte, în ciuda nevoilor municipiului Oradea şi demersurilor făcute chiar de primarul Bolojan. Primarul de Popeşti susţine, însă, că doar protejează interesele locuitorilor din comună, afectaţi de transporturi. În schimb, adversarul său liberal Mircea Sabău – angajat la exploatarea minieră – acuză că primarul de Popeşti nu încearcă altceva decât să şantajeze compania, pentru a obţine alte proiecte finanţate de companie în comună, pe lângă cele finanţate deja, pe care primarul să şi le poată capitaliza pe final de mandat, în perspectiva alegerilor locale din acest an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!