Varza de Toboliu s-a aflat pe lista ministrului Daea în mandatul precedent cu potențial de a deveni brand național și european, asemenea Salamului de Sibiu sau a Magiunului de prune de Topoloveni. Un astfel de demers era cuprins chiar în programul de guvernare. 14 produse urmau să primească acest statut restul primind titlul de produs tradițional.
[eadvert]
Pentru varza de Toboliu atunci nu a fost un proiect de succes, chiar dacă un profesor de la Universitatea din Timișoara a făcut un studiu despre caracteristicile verzei. Acum primarul Adrian Petru Crăciun spune că nu renunță la proiect și că studiază criteriile pe care trebuie să le îndeplinească varza de Toboliu pentru ca de această dată produsul să devină marcă înregistrată. Cultivată în Bihor încă din secolul al XIII-lea, varza a devenit un ambasador pentru comuna Toboliu. Primarul Adrian Petru Crăciun spune că la Toboliu e locul potrivit pentru cultivarea verzei, deoarece solul are umiditatea necesară.
“Din ceea ce cunosc eu sunt peste 200 de producători de varză în Toboliu. Cei mai mulți cu certificate de producător pentru a o putea comercializa, dar mai sunt și oameni care lucrează pe PFA, unii care au atras fonduri pentru proiecte”, spune primarul de Toboliu. Unul dintre producători este chiar viceprimarul Cornel Abrudan. Domnia sa cultivă varză pe 1,5 ha. Într-un an bun, un cultivator obține o producție de aproximaiv 60 tone la hectar.
Oamenii spun că e și mult de muncă cu cultivatul verzei care, din aprilie până în octombrie, trebuie îngrijită și stropită. Unii spun că sămânța e produsă din moși- strămoși și că varza de Toboliu e una căutată de consumatori fiindcă are frunza subțire. Varza de Toboliu e specială însă fiindcă asigură traiul a sute de oameni din comună.
Varza de Toboliu este sărbătorită de localnici în fiecare an printr-un festival, unde vedete sunt preparatele care se pot face din varză.
În acest an, Primăria Toboliu organizează, în 8 octombrie 2022, o nouă ediție a Festivalului Verzei. În cadrul festivalului vor avea loc întreceri sportive, activități distractive, muzică live, dansuri populare și vor fi preparate mâncăruri specifice evenimentului.
Programul va avea următorul desfășurător:
-ora 10:00-14:00 – întreceri sportive (fotbal copii, tenis de masă copii și adulți, alergări cros copii, întreceri distractive copii)
-ora 14:00-15:00 – program artistic prezentat de copiii din Toboliu, Cheresig și Sânnicolau Român.
-ora 15:00-20:00 – dansuri și muzică populară LIVE prezentate de Ansamblul Folcloric “Bihorul” și soliștii vocali: Ștefania Cristea, Andrei Corb, Romina Suciu, Ciprian Zopota, Ioana Urs, Antonela Ferche Buțiu, Vlad Ștef, Luminița Tomuța Baba, Adi Balint și Voichița Mihoc.
-ora 20:00-24:00 – discotecă în aer liber
Citiți principiile noastre de moderare aici!