[eadvert]
Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Salonta, pe 30 aprilie 2024. „Nu m-a informat nimeni de acest lucru”, a declarat edilul, contactat de Jurnal bihorean și Bihon.
ANI: primarul a semnat acte în beneficiul fiului său
În urmă cu mai bine de doi ani, în februarie 2022, Agenția Națională de Integritate anunța că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la primarul din Gepiu.
„Există indicii referitoare la săvârșirea de către Purge Ioan a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea atribuțiilor de primar, a semnat mai multe acte în beneficiul direct al fiului său, în vederea înființării de către acesta a unei agropensiuni”, arăta ANI, într-un comunicat.
Primarul ar fi semnat două certificate de urbanism și o serie de documente necesare pentru înființarea unei agropensiuni de către fiul său, „generându-se astfel, un folos material pentru fiul persoanei evaluate”, arată sursa citată. În acest fel, inspectorii de integritate îl acuzau pe Ioan Purge că a încălcat prevederi ale legii 161/2003, potrivit cărora „primarii (…) sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I.”
Potrivit ANI, edilul din Gepiu ar mai fi încălcat o normă din Codul Administrativ, conform căreia „alesul local aflat în conflict de interese (…) are obligația să se abțină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru: a) soț, soție sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv”.
Ioan Purge: ”Legea mă obligă, ca primar, să contrasemnez certificatele de urbanism”
Contactat de Jurnal bihorean și Bihon, primarul Ioan Purge a declarat că nu a fost informat despre trimiterea dosarului penal la Judecătoria Salonta și a precizat că „am fost chemat la Poliție în urmă cu vreo trei luni, să dau o declarație. Atât.”
Edilul susține că a fost cercetat de inspectorii de integritate pentru că a eliberat cu celeritate actele solicitate de localnicii din comună.
„În loc de 15 zile, am eliberat documentele în trei zile. De ce să-i pun pe oameni pe drumuri ori să-i țin o perioadă mai lungă, când actele pot fi emise mai repede? În cazul indicat de ANI, am contrasemnat certificatele de urbanism pentru 15 persoane, nu doar pentru fiul meu. Conform Legii 50/1991 (privind autorizarea executării construcțiilor – n. red.), doar primarul poate contrasemna astfel de certificate”, a explicat Ioan Purge.
Primarul a amintit că, în 2022, a atacat în contencios administrativ, la Curtea de Apel Oradea, raportul de evaluare al Agenției Naționale de Integritate, cerând anularea acestuia. Inițial, cauza a fost suspendată până la finalizarea procesului penal, dar ANI a obținut la Înalta Curte continuarea judecății pe contencios. Următorul termen în acest dosar este programat pe 14 mai 2024.
În privința dosarului penal, Judecătoria Salonta urmează să stabilească data la care va începe să dezbată, în cameră preliminară, legalitatea sesizării instanței.
Trimite articolul
XIntreb si eu: cine trebuia sa semneze pentru legalitate? Trebuia alungat pruncu din comuna, judet tara? Trebuia impuscat pruncu ca sa nu mai fie!? Trebuia angajat la primarie, la buget? Trebuia primaria sa asigure pruncului un venit viager din buget ca sa nu mai faca nimic in zona lui de resedinta? Ore cine manipuleaza aceste sentinte caraghioase date de ANI, astia au responsabilitate juridica ?
-
E normal să i se emită autorizație… dacă stă în localitate.. v-ați trezit?Acest subiect a mai fost dezbătut.. așa că mult
succes la alegeri domn primar!!!