Primăria Oradea menține prețul de facturare a gigacaloriei furnizată utilizatorilor sistemului de termoficare, la 373 de lei, începând cu 1 noiembrie 2022.
„Propunerea Executivului pentru Consiliul Local este menținerea tarifului de facturare pentru populație la nivelul sezonului 2021- 2022, asta înseamnă preț cu TVA inclus 335 de lei gigacaloria în primar și 373 de lei gigacaloria în distribuție, indiferent de cota de TVA. Pe lunile de iarnă, Guvernul a scăzut TVA-ul la 5%, iar din martie până în octombrie, TVA-ul revine la 19%. Atunci, indiferent de valoarea TVA-ului, prețul va fi același, primăria urmând să-și mărească subvenția în funcție de creșterea sau reducerea TVA-ului. Subvenția Primăriei Oradea va fi de 60 de lei pentru cei bransați în primar cu TVA de 5% și de 113 lei pentru cei branșați în primar cu TVA de 19%, iar pentru cei branșați în secundar, 68 de lei pentru TVA de 5% și 127 de lei pentru TVA de 19%. Trebuie să înțelegem că această măsură a fost adoptată având în vedere gradul de suportabilitate al populației și cel al bugetului local”, a explicat azi primarul Florin Birta, în cadrul unei conferințe de presă care a premers ședința Consiliului Local.
Să fie la fel!
În contextul în care prețul de producție al gigacaloriei a scăzut cu 6% din această iarnă, politica administrației Birta a fost de a scădea ușor subvenția de la buget, în loc să scadă ușor factura orădenilor.
El a argumentat decizia cu cel puțin două argumente, legate de evoluția subvenției la termie, în ultimii ani respectiv prin prețurile încălzirii cu gaz sau lemn, în Oradea.
Astfel, el insistă că cuantumul subvenției acordate de Primăria Oradea s-a dublat în ultimii ani.
„Dacă în anii 2018, 2019 și 2020, subvenția s-a menținut la aproximativ 20-21 milioane de lei, în anul 2021 a crescut la 26,7 milioane de lei, iar în 2022 a ajuns la 49 de milioane de lei, din care 8,3 milioane de lei am primit înapoi de la Guvern; estimăm ca în 2023 să avem o subvenție de 39,4 milioane de lei. Practic din 2020 până în 2023, subvenția pe care o susține Primăria Oradea pentru a menține gradul de suportabilitate pentru cetățean s-a dublat”, a a declarat Florin Birta.
El a mai spus că tariful practicat de CET în relația cu orădenii este compatabil, pe gigacalorie, cu căldura produsă pe gaz sau cu pompe de căldură, în gospodăriile individuale.
Prețul cel mai mic, subvenția minusculă
Edilul a arătat că Oradea are 72.100 de utilizatori ai sistemului de termoficare și un preț total al gicacaloriei de 441 de lei, cel mai mic din țară. Pe următorul loc se află Suceava, cu un preț de preț de 537 lei respectiv Ploiești, cu 635 lei. Subvenția per gcal oferită de Primăria Oradea, de 68 lei, este de-a dreptul minisculă față de ce se practică în țară – Suceava dă 297 lei iar Ploiești, 440 lei! Alte municipalități din Vest au tarife, dar și subvenții, mult peste cele practicate la Oradea.
„Oradea prin investițiile pe care le-a realizat în sistemul de termoficare, de peste 200 de milioane de euro, a reușit să aibă un preț de 441 de lei pe gigacalorie pentru populație. Uitați-vă la celelalte municipii, Suceava – 537 de lei, Botoșani – 656 de lei, Craiova – 702 lei, Cluj-Napoca – 759 de lei, Arad – 1.020 de lei sau Bacău – 1.133 lei. Exista un mit, acela că în Oradea prețul gigacaloriei este cel mai mare, vă dau doar câteva exemple, Craiova – 499 lei, Timișoara – 438 lei sau Constanța – 450 de lei, care sunt efectiv prețurile de vânzare către populație, mai mari ca cel din Oradea. Cu cât prețul de producție al gigacaloriei este mai mare, cu atât subvenția dată de administrațiile publice locale este mai mare. Noi, pentru că am reușit să reducem pierderile pe sistem de la 47% în 2008 până undeva la 25-27% în prezent, și pentru că investim în continuare în sistem, am ajuns să oferim o subvenție de 60 de lei, iar prețul să fie suportabil pentru populație”, a precizat primarul.
Trimite articolul
XFoarte bine , compensati, subventionati , faceti ce vreti doar sa o faceti echitabil. De ce trebuie cei care nu sunt racordati la incalzirea centralizata sa platesca caldura de doua ori? Odata prin costul direct al lemnelor/gazelor consumate personal si odata prin subventia platita altora?? Trebuie sa se inteleaga ca “banul public” nu exista, exista doar impozite si taxe ….deci subventia o platesc si cei care practic nu beneficiaza de ea .
Normal, sporurile alea nesimtite pe care vi le-ati tras trebuie platite cumva…
platest prostii, mai ales aia 70% de cretini
-
Corect !
Vedea-i-as pe toti inghetati cu sporuri cu tot.
La următoarele alegeri Birtatrebuue sa primească un mare șut în fund el ori cum executa ordinele lui Bolojan
Acest pseudo primar nu e capabil pe mintea lui de nimic a umplut orașul de șantiere interminabile apoi a mai gândit un pasaj sau ce o fi când cineva mai luminat a gândit că măși trebuie un pasaj la piata mare apoi unu pe Decebal apoi încă 20 pasaje pe nu știu unde …cred ca sunt tranșee în calea lui Orban și Putin
Oradea este un oraș gratuit aiurea de niște incompetenți puși pe capatuiala
Eu nu inteleg de ce Birta trebuie sa dea explicatie prostimii din oras. Nici nu merita sa vorbeasca nu oamenii de rand. Bolojan a desfiintat audientele, doar un ZEU nu se coboara la nivelul oradenilor de rand, care nu inteleg nimic ce inseamna dezvoltarea.
-
:)))))))))
Ecomomia la buget nu trebuie facuta nu pe marirea taxelor si impozitelor pe proprietati, ci pe costul proiectelor din banii de la buget, care sunt enorm de scumpe de se bat firmele pe ele atractive pentru valoarea lor umflata uneori de 2-3 ori mai mari decat valoarea reala..
CET face profit nesimțit de mare pe spatele clienților, deși investițiile sunt finanțate din fonduri nerambursabile,
Conducerea primăriei are acțiuni la CET și primesc dividende???