Primăria Oradea a luat un împrumut în valoare de 20,9 milioane de euro pentru finanțarea de investiții în transportul urban, regenerarea urbană și îmbunătățirea eficienței energetice a școlilor, clădirilor publice și iluminatului stradal.
„Acordarea acestui împrumut substanțial vine ca urmare a unei colaborări pe termen lung între BEI și municipalitatea orădeană. Bani din credite pentru dezvoltarea orașului În ultimii 15 ani, Grupul BEI a acordat Primăriei Oradea aproape 115 milioane de euro, sub formă de împrumut, în vederea sprijinirii dezvoltării orașului”, transmite Primăria Oradea, prin comunicat de presă.
Creditul de 20,9 milioane euro asigură finanțare pentru sistemul public de iluminat, pentru reabilitarea Parcului 1 Decembrie și pentru achizția de autobuze.
[eadvert]
Proiectul „Iluminat public inteligent în Oradea”, are un cost total de 8.933.739 euro, din care 7,5 milioane de euro din creditul BEI.
„Acest obiectiv prevede creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public din municipiu, implementarea unor centrale de monitorizare și analiză energetică în scopul digitalizării SIP din Oradea și creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public – etapa I”, zice comunicatul de presă.
Modernizarea Parcului 1 Decembrie are o valoare totală de 10.423.027 euro, din care 6.285.175 euro vor veni din creditul BEI.
„Alinierea vehiculelor de transport public din Oradea la cerințele de dezvoltare durabilă” e un proiect de 21.855.052 euro (7.114.825 euro din credit BEI).
„Parteneriatul nostru cu Banca Europeană de Investiții durează deja de 15 ani, generând pentru administrația publică orădeană un sprijin financiar important prin care am reușit să finalizăm mari obiective de investiții pentru comunitatea noastră, dar și un transfer de know-how către noi. Practic, cu banii împrumutați am reușit să dublăm investițiile din resurse proprii. Am dovedit că ne luăm în serios angajamentele și știm să gestionăm situațiile dificile, ceea ce, cred, ne face un colaborator de încredere. Faptul că am obținut acest credit de investiții se datorează unor negocieri de succes purtate de către specialiștii din cadrul Primăriei Oradea cu oficiali BEI și o dovadă a încrederii acestora în stabilitatea financiară a municipiului”, a precizat primarul Florin Birta.
„Având în vedere progresul pe care l-a înregistrat economia țării în ultimii 30 de ani, sunt mândră că Grupul BEI, ca bancă a UE, a putut să o susțină oferind finanțare pentru școli, spitale, infrastructură publică, universități și transport mai bune și sprijinind acțiunile climatice și micile întreprinderi. Angajamentul nostru față de România rămâne puternic, așa cum o demonstrează noile finanțări, în valoare de 675 milioane de euro, pentru transport, dezvoltare urbană și micile întreprinderi, din care 600 milioane de euro contribuie la implementarea Mecanismului de redresare și reziliență”, a declarat vicepreședinta BEI, Lilyana Pavlova.
Trimite articolul
Xregenerarea plii, e tot mai greu sa mergi undeva ca pieton, pt. ca au ftut toate traseele iar transportul public e cel mult jalnic, da’ tot anuntam investitii.
Incredibil!
115 milioane de euro? Cum o sa le rambursam? -de o parte, si ce se / s-a ales de ei? In ce s-a inbunatatit viata cetateanului? Transport???? Cind se asteapta 1h un autobus! Tranvaiele ( vorbesc de perioada buna, inainte de gropi) 1/2 h 3/4h ?
In juste sint localitati nedeservite.
-
i/m/bunatatit, tra/m/vaie si multe alte “gropi” in comunicare.
uite, viata ta chiar s-a imbunatatit cu putin, gratis.
Regenerare =demolari
Si sa bagi peste 10 milioane intr-un parc, sa vina toti cretinii sa-si faca selfie, spune multe. O abordare organica, naturala, ar fi costat 1 milion, dar nu-si mai faceau imagine si nici firmele prietene nu o duceau bine. Vai s-amar de orasul asta, triumful cocalarismului si taranismului…
Vai s-amar in ce hal a ajuns orașul. Ieri seara când veneam acasă pe jos de la cetate, pur și simplu nu mai vedeam nimic din cauza prafului, zici că eram in deșert. Șantier peste tot, trotuare sparte, mizerie, incredibil.
Cine poate sa spuna, (cititori sau redactia) Care este datoria Oradiei, si banii luati sint luati pentru citi Ani si pe ce dobinda?
Sa stim si noi la ce sintem angajati noi si se poate si copii nostri.