Magistrații Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș l-au trimis în judecată pe primarul Beiușului, Petru Mlendea-Căluș, pentru delapidare, fals intelectual și instigare la fals intelectual, toate în formă continuată. Procurorii îl acuză pe Mlendea că, în perioada 2012-2016, în calitate de director al firmei „Edilul SA” (deținute de Consiliul Local Beiuș, obiectul de activitate fiind efectuarea de servicii și lucrări de utilitate publică), ar fi permis unor persoane din administrația locală sau unor „persoane importante” din municipiul Beiuș să își alimenteze cu combustibil mașinile pe cheltuiala societății pe care o gestiona. Ulterior, cantitatea de combustibil de pe bonuri era trecută pe foile de parcurs ale utilajelor de la societatea „Edilul”. Prejudiciul estimat de procurori este de 79.091 de lei.
„În perioada ianuarie 2013 – mai 2014 şi ianuarie 2016 – 15.06.2016, în mod repetat, inculpatul şi-a însuşit, pentru sine şi pentru alte persoane, cantităţi de combustibil pe care le avea în administrare în baza contractelor de vânzare-cumpărare încheiate cu SC Desira Impex SRL, cantităţi ce erau decontate din bugetul societăţii Edilul SA Beiuş (383 de acte materiale)”, se arată în rechizitoriul procurorilor beiușeni.
Complici
Potrivit lor, Mlendea-Căluș Petru, în calitate de director al SC Edilul SA Beiuș, a dispus prin emiterea bilețelelor completate olograf, semnate de acesta și ștampilate cu ștampila unității, ca o parte din combustibilul achiziționat să fie întrebuințat/eliberat pentru sine și pentru alții.
În dosar, Domocoș Adrian Nicolae, Oaie Emil Gheorghe, Borza Claudiu Remus, Ganea Remus Traian și Domocoș Gabriel Constantin vor fi trași la răspundere penală în calitate de complici.
„Inculpatul Mlendea-Căluș Petru a prevăzut și acceptat urmările faptei sale socialmente periculoase, respectiv însușirea în interes propriu și pentru alții a combustibilului decontat din bugetul SC Edilul SA Beiuș și, implicit, crearea unei pagube în patrimoniul acestei societăți.
S-a reținut forma continuată a infracțiunii, întrucât inculpatul Mlendea-Căluș Petru a săvârșit în mod repetat, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiași rezoluții și împotriva aceluiași subiect pasiv (SC Edilul SA Beiuș), acțiuni care prezintă, fiecare în parte, conținutul infracțiunii de delapidare. Astfel, s-a stabilit că inculpatul a săvârșit 210 acte materiale în perioada 01.01.2013 – 30.04.2014 și 173 acte materiale în perioada 01.01.2016 – 15.06.2016, în total 383 de acte materiale (actele materiale au fost stabilite în funcție de numărul mențiunilor „BON” din fișele de evidență ale SC Desira Impex SRL). Infracțiunea de delapidare în formă continuată s-a epuizat la momentul încetării activității infracționale, respectiv la data de 15.06.2016, dată de care se va ține seama la aplicarea unor instituții de drept penal, cum ar fi stabilirea legii mai favorabile, stabilirea stării de recidivă etc.”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii mai arată că, în perioada ianuarie 2013 – mai 2014, edilul a falsificat, cu prilejul întocmirii, foile de parcurs, pentru autovehiculele din dotarea SC Edilul SA Beiuș, prin certificarea prin semnătură, în aceste documente, a unor cantități de combustibil ce în fapt nu au fost utilizate de autovehiculele unității (în total 48 de acte materiale).
Fals intelectual
Procurorii îl acuză pe edil de fals intelectual, întrucât a falsificat, prin atestarea prin semnătură în foile de parcurs, unele cantități de combustibil ce în fapt nu au fost folosite de autovehiculele unității.
„Aceste documente întocmite în fals au fost înregistrate în contabilitatea SC Edilul SA Beiuș pentru justificarea combustibilului însușit de inculpat în interesul său și pentru alții. De asemenea, infracțiunea descrisă a fost săvârșită de către inculpatul Mlendea-Căluș Petru în coautorat cu alți inculpați, respectiv Oaie Emil Gheorghe, Buha Gheorghe, Cabău Mircea Gheorghe, Puie Teodor, Laza Miron Vasile, simultan sau pe rând. Inculpatul Buha Gheorghe a susținut în declarațiile sale că, în toate situațiile, a fost determinat de inculpatul Mlendea-Căluș Petru să falsifice foi de parcurs, dar în cazul în care cei doi inculpați au acționat împreună și nemijlocit cu activități materiale la falsificarea documentelor, instigarea este absorbită în autorat.
S-a reținut forma continuată întrucât inculpatul Mlendea-Căluș Petru a falsificat foile de parcurs, în mod repetat, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiași rezoluții și împotriva aceluiași subiect pasiv (SC Edilul SA Beiuș). Infracțiunea de fals intelectual în formă continuată se consideră epuizată la data săvârșirii ultimului act material, respectiv în luna mai 2014”, au precizat procurorii.
Totodată, Mlendea-Căluș este acuzat că, în perioada ianuarie 2013 – octombrie 2013, în baza aceleiași rezoluții infracționale, l-a determinat pe șeful atelierului transporturi din cadrul SC Edilul SA, Buha Gheorghe, să falsifice, cu prilejul întocmirii, foi de parcurs pentru autovehiculele din dotarea unității.
„Acesta a atestat necorespunzător adevărului, prin completarea olografă pe aversul foilor de parcurs cu numele șoferului, data, numărul de înmatriculare și cantitatea de combustibil, că șoferii Turc Traian Gheorghe și Mara Nicolae au folosit utilajele SC Edilul SA în zilele respective (în total 7 acte materiale)”, mai este stipulat în rechizitoriu.
Alături de actualul primar, au mai fost trimişi în judecată şoferi şi alţi angajaţi ai SC Edilul SA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!