O parte din primăriile din județul Bihor nu sunt interesate să soluționeze petițiile primite din partea cetățenilor, potrivit unui comunicat al Prefecturii Bihor. Mai mult, la solicitarea prefectului, unele primării au raportat că nu au primit nicio petiție din partea cetățenilor. Ca urmare, prefectul Dumitru Țiplea a anunțat că urmează să ia o serie de măsuri, împotriva primăriilor care nu respectă legea.
[eadvert]
Potrivit Prefecturii Bihor, în ultimii doi ani au fost trimise mai multe documente primăriilor, prin care prefectul le atrăgea atenția „asupra procedurilor obligatorii de soluționare a petițiilor și solicitărilor”, venite din partea cetățenilor, așa cum sunt ele stabilite prin lege.
„Pe fondul lipsei de interes din partea unor primării în soluționarea petițiilor, aspect sesizat atât de un număr mare de cetățeni nemulțumiți care s-au adresat în acest sens Instituției Prefectului, cât și de autoritățile centrale (Avocatul Poporului, Guvernul României și ANAF), în cea mai recentă circulară Instituția Prefectului a solicitat primăriilor bihorene transmiterea unei situații statistice privind modul de soluționare a petițiilor, pentru a evalua în ce măsură prevederile legale sunt respectate.
De asemenea, s-a solicitat și dispoziția emisă de primar pentru desemnarea persoanelor responsabile cu gestionarea activității de înregistrare și soluționare a petițiilor și a cererilor formulate în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice”, a transmis Prefectura Bihor, printr-un comunicat de presă.
Până la termenul limită transmis de prefect, doar jumătate din primării au răspuns solicitărilor prefectului, restul trimițând rapoartele după termenul limită. „Totodată, majoritatea răspunsurilor primite au cuprins date neconcludente sau incerte. Spre exemplu, au existat primării care au raportat un număr exagerat de petiții, spre exemplu Sânmartin – 11.994 de petiții, Oșorhei – 4.988 de petiții, Batăr – 3.569 de petiții. Alte primării au raportat situații opuse, cu 0 petiții, deși din evidențele Instituției Prefectului rezultă că au avut în lucru astfel de solicitări transmise spre soluționare, spre exemplu: Copăcel, Buduslău, Săcueni, Sălacea, Girișu de Criș, Sâmbăta, Pomezeu, Holod și Paleu”, mai precizează sursa citată,
Și mai grav, Prefectura Bihor a constata că majoritarea primăriilor nici măcar nu au persoane responsabile cu gestionarea activității de înregistrare și soluționare a petițiilor, respectiv a cererilor formulate în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice. De asemnea, la unele primării nu există registrul special de evidență a petițiilor și a cererilor transmise de cetățeni, cu toate că legea cere un astfel de document. „Este o situație inadmisibilă. Noi, în calitate de autorități, avem obligatia de serviciu de a răspunde petițiilor și solicitărilor cetățenilor. Nu pot accepta argumentul unor primării că nu se cunoaște legea. Cum să nu se cunoască o lege emisă de 20 de ani? Vom lua măsuri imediate pentru a schimba această situație”, a delcarat prefectul Dumitru Țiplea, în cadrul unei ședințe cu primarii.
Corpul de Control și Serviciul Juridic al Prefecturii Bihor au demarat, începând cu data de 20 septembrie, verificări la primării cu probleme, unde vor verifica dacă există persoanelor desemnate cu soluționarea petițiilor, existența Registrelor speciale de evidență a petițiilor și solicitărilor și modul în care sunt calificate petițiile și soluționate cererile.
Trimite articolul
XIncepeti cu primaria Oradea. Nu ii intereseaza de parerile oamenilor.
frate penticostal pe
mine nu mai bagat in sistem
la pacaliciul asta si betivul satului ii da cu tifla, de primar nu vorbesc………………….