UPDATE Ilie Bolojan a reacționat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, la vestea că instanța a dat câștig de cauză primarilor UDMR. „Această hotărâre a fost contestată și public și juridic, pe câteva componente. Că încalcă autonomia și că consiliul stabilește niște standarde și nu are competențe să le stabilească și așa mai departe. Prin această sentință s-a constat că consiliul nu încalcă autonomia locală, s-a constatat că consiliul poate face politici de curățenie la nivel de județ și trebuie să le facă, din punctul meu de vedere. Că poate stabili standarde, adică curățarea de trei ori, tunderea de trei ori pe an, obligativitatea de a gestiona intravilanul. Și întradevăr anulează aceste chestiuni legate de amenzi”, a spus Bolojan. El precizează că într-o ședință următoare a CJ Bihor hotărârea respectivă va fi adaptată, în funcție de ce dispune instanța, însă este convins că ceea ce a încercat să facă CJ Bihor prin acest regulament va deveni un model de bună practică, așa cum s-a întâmplat cu regulamentul pentru supraimpozitarea clădirilor în paragină, adoptat pe când era primarul Oradei. „Această situație a apărut ca urmare a unei ordonanțe de urgență care zace prin Parlament de vreo doi ani de zile, prin care se scoate un articol explicit în care spune că pe toate drumurile publice autoritățile locale trebuie să asigure curățenia în intravilan, ceea ce este foarte logic și a fost valabil timp de 50 de ani. Avem un vid de legislație, pe care, prin acest regulament, am încercat să îl clarificăm. Sunt convins că în lunile următoare, după ce această ordonanță va fi adoptată de Parlament, veți vedea că se clarifică această competență și legea va închide această discuție în așa fel încât să avem un cadru legal predictibil, la care se poate raporta toată lumea”, a declarat președintele CJ Bihor. „În 2010 Primăria Oradea a venit cu o hotărâre de consiliu prin care acorda facilități proprietarilor din centru, dar venea și cu o taxă de supraimpozitare pentru neîngrijirea fațadelor. Prefectura a contestat aceste hotărâri și instanța ne-a anulat hotărârea cu supraimpozitarea. Am stat încă patru ani de zile până când Parlamentul a adoptat o reglementare explicită care clarifică aceste aspecte, am aplicat supraimpozitarea și astăzi se văd două lucruri. Că s-a întâmplat ceva cu fațadele din Oradea și că acest lucru a devenit un model de bună practică la nivel național”, a subliniat Bolojan, care a adăugat că „din păcate e greu de presupus că vei avea efecte favorabile dacă nu aplici și sancțiuni”.
Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul făcut de primarii UDMR din Bihor împotriva sentinței 563/2021 a Tribunalului Bihor și anulează în parte HCJ 241/2020 – Regulametul privind întreţinerea pe timp de primăvară – toamnă şi gospodărirea drumurilor publice la nivelul judeţului Bihor. Practic, instanța a anulat mai multe articole din Capitolul Sancțiuni, din cadrul hotărârii adoptate de CJ Bihor. Sentința este definitivă.
[eadvert]
Regulametul privind întreţinerea pe timp de primăvară – toamnă şi gospodărirea drumurilor publice la nivelul judeţului Bihor a fost atacat în instanță de primarii din: Salonta, Săcueni, Valea lui Mihai, Abrămuț, Biharia, Borș, Buduslău, Cherechiu, Curtuiușeni, Diosig, Lugașu de Sus, Paleu, Roșiori, Sălacea, Sălard, Sâniob, Șimian, Tarcea, Tămășeu, Tăuteu, Viișoarea și de consilierul județean Boda Gergely Zoltan.
Adoptat în decembrie 2020, regulamentul prevede că întreţinerea platformei drumurilor asfaltate (naţionale, judeţene, orăşeneşti şi comunale) este asigurată în intravilanul localităţilor de către primării. Acestea trebuie, potrivit documentului, să tundă vegetaţia de pe marginile șoselelor de trei ori pe an. Primăriile îi pot pune la muncă, potrivit HCJ, pe beneficiarii de ajutoare sociale. Totodată, același document prevede că primarii localităților care nu respectă prevederile regulamentului adoptat de CJ Bihor să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei. Prin sentința de joi a Curții de Apel Alba Iulia au fost aliminate amenzile din regulament, astfel că, în acest moment HCJ devine doar o recomandare.
Le încalcă autonomia
Cei 21 de primari UDMR din Bihor au atacat hotărârea adoptată în decembrie 2020 de CJ Bihor pe motiv că încalcă mai multe prevederi din Codul Administrativ. Astfel, edilii și-au motivat opoziția față de HCJ 241/2020 prin faptul că „raporturile dintre administraţiile publice locale din comune, oraşe şi municipii şi autorităţile administraţiei publice de la nivel judeţean se bazează pe principiul autonomiei locale, legalităţii, solidarităţii, egalităţii de tratament şi responsabilităţii”. Ei au motivat spunând că între primării și CJ nu există raport de subordonare, ci de colaborare și potrivit Codului Administrativ „autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiilor publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor”. Totodată, edilii au susținut că potrivit OUG21/2002, CJ are obligația „de a executa lucrări pentru modernizarea şi întreţinerea drumurilor” și este obligat „să acorde asistenţă tehnică, sprijin şi îndrumare autorităţilor administraţiilor publice locale pentru construirea, întreţinerea, repararea şi modernizarea drumurilor comunale, străzilor şi trotuarelor, şanţurilor şi podeţelor”.
Trimite articolul
XBineinteles ca n-avea treaba dl pres CJ cu legea! E stapan peste toti si toate, cuvantul lui lege. Fotografia valoreaza milioane, parca a luat un pumn in plex si a ramas fara aer.
“Primăriile îi pot pune la muncă, potrivit HCJ, pe beneficiarii de ajutoare sociale.”
Asta este un plan foarte, foarte bun !
Bravo primarilor, trebuie opozitie reala la dement!
-
Hoppa mitică. Ce păți-i bobotza? Nu ți-au ajuns ghiarele până la Alba? Dar tu tot cu Davai Davai, așa te sfătuiește și naZZZistu de ciorolargan?
Toate aceste proceduri in instanta se intampla pe banii vostrii, dragi contribuabili, sa nu uitati!
Atat primariile cat si Consiliul Judetean isi face de cap prin tribunale din bani publici, nu duc ei banii de acasa.
Drumul este drum, piatrã, asfalt, fier, beton, vopsea, judeţul.
Domeniul public al fiecãrei comune, existã?
Tunsul pãrului se face din când în când.
-
Protecţia mediului, ultima frontierã.
in poza e putin de bihor.
se crede Dumnezeu pe pamant acest sobolan
-
Mai ionica cu minte putina, vai de capul tau, se vede că ești sălbatic rău.
Rege ii rege !!!
Foarte bine , primarii trebuie sa aibă atribuții să facă ceva bun pentru comunitățile care i-au ales, nu sa taie frunze la câini, majoritatea dintre ei care nu au ce căuta în funcții de primar, incompetenți, smecherasi și puturoși, plătiți cu bani multi fara sa facă mai nimic, ba mai mult șifonează banii pe lucrări tarifate la preturi f.mari pentru comisioane, ei vor autonomie să facă doar ce vor ei,