Sosiţi într-un Bruxelles cu o atmosferă mai apăsată decât cea din urmă cu câţiva ani, unii primari PNL din Bihor au încercat să afle de la europarlamentarul Daniel Buda dacă au şansa de a depune proiecte pe fonduri comunitare direct la Comisia Europeană. Aceasta pentru a „sări” peste organismele intermediare din ţară, de la Bucureşti sau Cluj, care-şi justifică existenţa încărcând procedurile europene şi aşa destul de riguroase.
Primarul de Roşia, Florin Bonca, a vorbit în numele tuturor primarilor interesaţi în continuare să implementeze proiecte europene în comunităţile pe care le reprezintă. Alt primar care s-a arătat preocupat în mod deosebit de această tematică a fost Iulian Balaj, de la Ştei.
Mai mulţi primari şi viceprimari PNL din Bihor, alături de tineri liberali au răspuns invitaţiei europarlamentarului Daniel Buda, vizitând Parlamentul European între 5 şi 7 aprilie 2016. În cadrul discuţiilor purtate cu eurodeputatul ce face parte din comisia europarlamentară pentru agricultură s-au distins şi aspecte aplicate. Vorbind, practic, pentru toţi colegii săi prezenţi la faţa locului, primarul de Roşia, Florian Bonca, l-a întrebat pe eurodeputatul din Cluj dacă primăriile au posibilitatea de a depune proiecte pe fonduri comunitare direct la Bruxelles, la Comisia Europeană, sărind, astfel, peste organismele intermediare din ţară. Mai cu seamă că autorităţile române au tendinţa de a adăuga birocraţie şi, implicit, cerinţe suplimentare faţă de ce solicită Comisia Europeană în depunerea şi implementarea proiectelor! Avem, aşadar, un Stat care-şi pune singur piedică.
Buda i-a transmis că primăriile au posibilitatea de a crea entităţi economice prin care să aplice pentru proiecte direct la Bruxelles. Acelaşi primar a evidenţiat birocraţia cu care se confruntă în implementarea proiectelor europene.
„Nu atât accesarea fondurilor, cât implementarea proiectelor se dovedeşte dificilă. De pildă, eu, ca primar am de semnat 2.800 de hârtii într-o singură zi. Vorba aceea, semnăm ca primarii. Este exagerat. Se exagerează extraordinar de mult cu cerinţele în implementarea proiectelor”, a avut de spus primarul Bonca.
Probleme cu păşunile
Altă problemă pusă de primari au fost cea legată de subvenţiile primite de la APIA pentru păşuni. Acestea nu mai sunt primite acum de primării, ci direct de asociaţiile crescătorilor de animale, iar această schimbare vine cu dificultăţi majore în implementarea măsurii. Aceasta deoarece pot apărea diverse probleme, legate de felul în care poate fi realmente împărţită păşunea între crescătorii de animale fără să apară probleme grave între aceştia, cum se va face accesul la sursa de apă şi ce se va întâmpla în situaţia în care unii crescători se vor comporta ca şi proprietari pe o păşune primită în folosinţă de la Primărie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!