Instanța a decis ca autoritățile din comună să achite, în plus, dobândă la această sumă și cheltuielile de judecată ale reclamantului, în valoare de peste 2300 de lei.
Accidentul s-a întâmplat în seara de 18 aprilie 2023, cu puțin înainte de ora 21:00, când sălbăticiunea a sărit în fața mașinii care se îndrepta spre municipiu. În urma ciocnirii, autoturismul a suferit avarii la aripa și ușile din partea dreaptă, costurile pieselor și manoperei pentru reparații ajungând la 5.000 de lei.
Conducătorul auto a dat în judecată administrația locală din Sânmartin, arătând că aceasta nu a amplasat pe acel sector de drum semnalizatoare referitoare la prezența animalelor sălbatice. În replică, primăria comunei a susținut că în zona cu pricina erau montate indicatoare rutiere și l-a indicat ca vinovat pentru accident pe șoferul despre care a susținut că „nu a adaptat viteza la condițiile de trafic și nu a condus astfel încât să poată evita orice pericol”.
Reprezentanții autorităților locale au explicat că administratorul drumului nu răspunde pentru prejudiciile cauzate de animale, ci doar pentru evenimentele cauzate de starea tehnică a drumului, dacă nu sunt montate indicatoare corespunzătoare. În plus, animalul sălbatic care a cauzat paguba nu se afla în paza juridică a unității administrativ teritoriale, au mai menționat aceștia.
Poliția a confirmat: în zonă nu era un indicator de avertizare
Că în zona accidentului nu era montat, la acel moment, niciun indicator care să avertizeze șoferii despre apariția animalelor sălbatice pe șosea, a confirmat și Poliția Bihor, care a precizat că nici măcar nu au fost depuse solicitări de montare a unor astfel de semnalizatoare pe acea porțiune. Drept urmare, Judecătoria Oradea a observat că autoritățile locale nu au dovedit că și-au îndeplinit obligația de montare a indicatorului de atenționare.
În plus, judecătorul de caz a arătat că „din probele administrate la dosar nu a rezultat că reclamantul ar fi avut posibilitatea să evite impactul și că accidentul s-ar fi datorat neadaptării vitezei la condițiile de drum”.
În această situație, instanța a aplicat normele legale potrivit cărora, în cazul nesemnalizării corespunzătoare, despăgubirile pentru pagubele produse în
accidente provocate de animale sălbatice sunt suportate de administratorul drumului – în acest caz Unitatea Administrativ Teritorială Sânmartin.
Aceasta din urmă are la dispoziție 30 de zile de la comunicarea sentinței pentru a o ataca cu apel.
Trimite articolul
XLa intrarea in Cihei dinspre Oradea se circulă cu viteza mare față de cea legala , depășiri ,mare minune că nu au fost accidente grave cu pietoni , că ți-e frica să ieși în fața porții.
Dacă erau indicatoare nu-l lovea hai sa fim serioși, ia prins la înghesuială și gata și voi repede ce fapta importanta căprioară este a statului e normal sa fie despăgubit omu caprioara este protejata de lege deci statul sa raspunda