Comisarii Gărzii de Mediu Bihor s-au deplasat, zilele trecute, în comuna Câmpani de Pomezeu, după ce un cetățean a reclamat că în pădurea din zonă și în Râul Holod (Vida) au fost aruncate mai multe gunoaie.
„De opt ani de zile sunt aceste probleme. Tot de atunci Garda de Mediu este informată că Primăria Pomezeu deversează prin două locuri, la podul din Pomezeu și la podul din Coșdeni, canalizarea direct în râul Vida“, declară bărbatul susținând că, deși trimite contant sesizări, Garda de Mediu Bihor nu a luat până acum nicio măsură.
De asemenea, bărbatul mai spune că „deși primarul susține că a făcut canalizarea din comună cu milioane de euro, banii au fost tocați, iar canalizarea este pe nicăieri“.
„Apa din canalizare ajunge la Stația de epurare de la Vărășeni și merge în Vida Holod, Crișul Negru și trece în ungaria. Probleme sunt și în râul din satul Sitani, unde sunt aruncate cantități foarte mari de pământ și betoane“, adaugă acesta.
Bărbatul ne-a pus la dispoziție atât sesizările făcute la Garda de Mediu Bihor și ABA Crișuri, cât și filmări prin care să arate că în comuna Pomezeu sunt probleme atât cu gunoaiele aruncate în râu, cât și cu canalizarea care se înfundă constant și care este deversată neconform.
În urma sesizării făcute în data de 23 august a.c., ABA Crișuri a transmis că „vizita în teren va fi făcută în data de 9 septembrie“.
„Ăsta e un sabotaj“
Contactat de către Jurnal bihorean și Bihon.ro, primarul comunei Pomezeu, Ioan Șora, spune că de-a lungul timpului „au mai fost probleme, dar s-au remediat imediat“.
„Peste tot sunt probleme, se mai blochează câte o pompă pentru că nu sunt făcute pentru români, sunt făcute pentru nemți, iar românul nu știe să lucreze cu ele. Când au fost probleme, s-au remediat imediat“, a declara Șora.
Întrebat dacă crede că „i se pun bețe în roate“, după ce pe toată durata conversației a lăsat să se înțeleagă acest lucru, primarul spune că „cineva vrea să îi facă zile negre“.
„De 10 ani nu au fost probleme până acum. Cineva vrea să facă probleme. După ce arunci intenționat 10 pachete de șervețele în canalizare, normal că atunci când ajunge la prima pompă se blochează. O pompă nouă costă în jur de 10.000 de euro și noi avem patru, plus patru stații de repompare. Cum vă spun, sunt și intenții și mai este și lipsa de educație a oamenilor care aruncă de toate în canalizare, inclusiv șervețele sau ciorapi. Este interesant, totuși, că o perioadă nu avem probleme, după care iar încep reclamațiile. Cred că ăsta e un sabotaj ca să îmi facă zile grele“, a declarat primarul.
Totodată, primarul spune că, în toți anii în care a fost la cârma primăriei, a încercat să facă ce e mai bine pentru cetățenii comunei. „Avem alimentare cu apă de 20 de ani, canalizare de 10 și drumuri asfaltate. Sunt condiții normale de trai, zic eu. Spre exemplu, în perioada asta caniculară, este singura comună care nu a suferit de lipsă de apă“.
Amendă de 50.000 de lei. „Nu știu, nu mă interesează“
În urma controlului, Garda de Mediu Bihor a amendat Primăria Pomezeu cu 50.000 de lei pentru deversarea neconformă a apelor menajere.
„S-a constatat că există probleme în zonă. Primăria urmează să fie sancționată cu suma de 50.000 de lei. Este mai veche problema în zonă, au mai existat amenzi și în trecut“, a declarat Sever Șerbănescu, șeful Gărzii de Mediu Bihor.
Un lucru despre care primarul susține că nu a fost informat, dar nici nu este interesat. „Eu nu știu de nicio amendă, nu am fost informat. Oricum, sunt pe final de mandat, nu mă mai interesează sincer să fiu“, a încheiat Ioan Șora.
Contactat pentru un punct de vedere a fost și Viorel Ciuhandu, cel care îi va lua locul lui Șora, începând cu data de 1 noiembrie 2024, după ce a câștigat votul cetățenilor din Pomezeu la alegerile din 9 iunie.
„Vreau să le reamintesc tuturor instituțiilor care au fost sesizate de nenumărate ori, de-a lungul anilor, că nu au luat nicio măsură timp de 10 ani și nu mi se pare corect ca acum să vină și să amendeze primăria pe ultima sută de metri. Avem și așa probleme și datorii destule. Ca viitor primar al comunei Pomezeu, vreau să fac pace cu actualul primar, Ioan Sora, și vreau ca amândoi să ne ajutăm reciproc, să îndreptăm toate lucrurile în bine și împreună să fim alături de cetățenii noștri. Eu îmi doresc pace și liniște, dar, în același timp, vreau respect pentru cetățenii comunei“, a declarat Viorel Ciuhandu.
Trimite articolul
XSuperb. Niciodata n-am inteles faza cu amenzile date primariilor si altor institutii de stat. Garda de mediu e tot institutie de stat, nu? Deci ia banii de la primarie, de la buget practic si ii da la… stat, tot la buget. Cat de cretin sa fii sa faci asa ceva?
-
Primăriile și consiliile locale sunt instituții publice locale, cu bugete proprii, independente din punct de vedere constituțional față de instituțiile de nivel național ale Statul Român. Din păcate, în România nu s-a schimbat decât numărul de nomenclaturiști, nu și sistemul care a permis să se amestece și să se confunde localul cu naționalul, pe ideea gredită că ce-i public e la grămadă și totul eva statului. Concret amenzile de mediu date, cum este și acest caz, autorităților locale … se varsă în buzunarul Ministerului de Mediu, care îi împarte la structurile subordonate. O parte a acestor bani se regăsesc, spre exemplu, în programele Casa Verde” sau “Rabla”.
Draga domn regizor(care ai filmat),e bio oricum PIB-ul Pomezaului deversat acolo.Fara suparare da inde voiai sa.fie deversat?in Petza?Doamne ajuta’va.Fertilizarea solului in mod bio trebuie sa fie ceva minune pt voi.Se reduce amprenta de Cabron
Plantați păduri din bani.Nu prime și salarii la gardienii de mediu.
Vina nu este a ediilor din Pomezeu, ci a lui Bolojan care a refuzat în perioada când a fost primar la Oradea, să finanțeze CAO din banii europeni ai Aparegio care erau destinați pentru extinderea activității operatorului în tot Bihorul, pentru a asigura comunelor județului atât apa potabilă cât și canalizarea. Bolojan este singurul vinovat pentru situația de acum a comunelor neconforme cu programul de mediu aprobat de către Comisia Europeană în 2007, pentru că în primul mandat de primar la Oradea, a risipit 34 milioane Euro pe aranjamente politice cu UDMR, de care s-a dezis mai apoi, din totalul de 134 milioane Euro dedicați activităților CAO pentru întteg județul.