Părinţii elevilor de la Şcoala cu clasele I-VIII Octavian Goga din Oradea sunt disperaţi. Primăria şi Consiliul Local au hotărât comasarea şcolii cu Colegiul Tehnic Transilvania, începând cu anul şcolar 2012 – 2013. Comasare doar pentru personalitate juridică este prea blând spus. Elevii de la Octavian Goga vor fi strămutaţi cu totul la Colegiul Transilvania.
Zvonul că Primăria vrea să-i mute pe elevi la Colegiul Transilvania a circulat de mai multă vreme, încă de anul trecut. Nimeni nu i-a dat însă crezare, având în vedere că în ultimii ani s-au investit bani serioşi în modernizarea şcolii.
Numai lucrările efectuate între anii 2009 – 2011 se ridică la peste 1,2 milioane de lei. Din aceşti bani s-a înlocuit integral instalaţia electrică şi corpurile de iluminat, s-a efectuat tencuirea şi vopsirea cu vopsea lavabilă şi s-a înlocuit pardoseala cu parchet din lemn. Anterior s-au înlocuit reţelele de apă şi încălzire şi s-a construit acoperişul, lucrări care au costat cel puţin tot atât Primăria Oradea.
Rentabilizare sau răzbunare
Prin măsurile luate Primăria spune că este vorba despre rentabilitare. Se invocă bugetul depăşit la plafonul de salarizare. Dar cred că orice părinte preferă pentru copilul lui un cadru didactic cu grad de merit în detrimentul unui cadru didactic cu grad scăzut de calificare.
Argumentul cu numărul de elevi nu stă în picioare, şcoala având în prezent 385 de elevi, peste minimul de 300 cerut de Legea învăţământului. În ceea ce priveşte costul standard pe elev, acesta este de 260 de lei, mai mic decât la alte şcoli. Numărul de săli de clasă de clase goale este de patru, dar acestea vor fi acoperite în condiţiile apariţiei clasei „0” şi a clasei a IX-a.
Pe de altă parte Părinţii cred însă că este vorba despre răzbunare.
„Este ceva lucru necurat aici. După ce ai investit atâţia bani să trimiţi copiii în altă parte nu mi se pare lucru curat. Cred că ni se trage de la mitingul de protest împotriva trecerii la CET”, spune un părinte.
„În primul rând trebuia să fim şi noi consultaţi nu să fim puşi în faţa faptului împlinit. Suntem şi noi plătitori de impozite şi taxe şi avem acest drept”, spune Simona Bar, un alt părinte afectat de măsura Primăriei.
Pe de altă parte, Colegiul Tehnic Transilvania are un renume prost în Oradea fiind ocolit de elevi, fapt ce a dus la scăderea numărului elevilor de la acest colegiu. Nu mai vorbim de rata de promovabilitate la Bacalaureat în 2011, care a fost de 16,33%. „Aş vrea să-i întreb pe cei care au hotărât mutarea elevilor dacă ei şi-ar lăsa copiii de clasele mici la aceleaşi toalete cu cei de liceu”, se revoltă o mămică.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!