Este vorba de fațadele clădirilor care nu au fost renovate deja. Programul de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea a demarat în anul 2014. „Așa cum se știe, Oradea, ca oraș turistic, s-a dezvoltat enorm tocmai datorită acestui program, prin care am reușit să reabilităm în ultimii 7 ani nu mai puțin de 34 clădiri. Este important ca acest proiect să continue, indiferent de contextul în care ne aflăm sau de creșterea prețurilor pe piața construcțiilor. Ne bucurăm că anul acesta am reușit să finalizăm reabilitarea a cinci clădiri. Astfel, mizăm în continuare pe o bună comunicare cu locatarii acestor imobile, care înțeleg că putem avea un centru istoric frumos doar printr-un efort comun, dar și pe receptivitatea firmelor de construcții, pe care le așteptăm la licitațiile noastre, asigurându-le că specialiștii noştri reactualizează constant devizele de lucrări”, a precizat viceprimarul Arina Moș, coordonatorul comisiei.
În cadrul unei ședințe care a avut loc săptămâna trecută, membrii comisiei s-au autosesizat cu privire la anumite situații în care proprietarii au anunțat în 2020 că vor începe lucrările de reabilitare a fațadelor în anul 2021, dar nu au făcut-o, cu toate că Primăria i-a suspendat de la plata supraimpozitării pentru fațade neîngrijite. „Pentru aceste cazuri se analizează măsurile care vor fi luate, cei aflați într-o astfel de situație urmând ca într-o primă fază, să fie notificați”, se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.
Facilităţi în programul de reabilitare a faţadelor
Proprietarii clădirilor din centrul istoric sunt încurajați să-și renoveze fațadele, cu sprijinul administrației locale, prin „Programul multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea”.
Pentru clădirile din centru cuprinse în programul multianual de reabilitare, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice elaborează proiectele tehnice de reabilitare, pe care le pune apoi gratuit la dispoziţia proprietarilor, care pot să primească și granturi de până la 30% din valoarea lucrării, în cazul în care locuiesc în clădiri monument istoric. „Pentru cei care intră în programul multianual de reabilitare, facilitățile sunt: plăți în rate pentru o perioadă de 5 ani, granturi la execuție pentru clădirile monument istoric, punerea la dispoziție de către Primăria Oradea a documentațiilor tehnice, a devizelor de lucrări, a planșelor topografice, obținerea autorizației de construire, asigurarea dirigenției de șantier, iar la recepția lucrărilor, acordarea scutirii de la plata impozitului pe o perioadă de 5 ani”, a precizat Adriana Lipoveanu, director executiv adjunct în cadrul Instituției Arhitectului Șef.
[eadvert]
Clădirile de pe strada Aurel Lazăr care nu au fost renovate deja vor intra în reabilitare FOTO: FAN
Trimite articolul
XFaceti toate strazile pietonale. Tot nu inteleg cu e Aurel Lazar, Alecsandri, Libertatii pietonale ca asa circula masinile pe ele, ca pe bulevard, si majoritatea nu sunt riverani.
Si bine face !
Ca daca asteapta dupa bunul simt al locatarilor ce convietuiesc la comun in curtile acelor cladiri ( apartamente multiple!), nu va vedea nimeni vreodata nici macar fatadele renovate!
Exact cu nu au fost renovate in peste 45 de ani de catre comunisti.
Niste putori si niste ordinari, aia.
Si niste alte putori si jegosi, astia, actualii ce le populeaza.
Nici unii si nici altii nu ar fi trebuit ca sa fi avut vreodata drept de proprietate a acestor cladiri.
E vizibil ca le-au dobandit prin mijloace ciudate, in special prin trafic de influență.
Ca nu le respecta.
Si nici nu ii intereseaza.
Sa primeasca tot felul de facilitati sau reduceri, asta Da !
Sunt primii la intins mana.
Sa incerce ca sa gaseasca posibilitati de a le renova
,MACAR FAȚADELE, asta nu pot.
Nu reusesc.
Ca nu ii intereseaza.
Ei au aceeasi mentalitate.
Sa vina cineva ca sa faca!?
Nu le-au construit ei.
Nu au cheltuit ei ptr. a fi ridicate.
Nu au modificat si imbunatatit nimic in 100 de ani.
Erau trainice si le-au utilizat ptr.ca existau si erau cu conditii prielnice.
Azi sunt stapanii cladirilor, prin metode numai de ei cunoscute.
Dar cand vine vorba despre intretinere, renovare, pastrare, atunci vin cu povestea ca nu ei le-au adus in stadiul ala de erodare.
Cand insa vine vorba de a le scoate la vanzare, brusc stiu cu totii ca acele cladiri sunt foarte valoroase si cunosc exact ce bani ( imposibili!) sa ceara ptr. aceste proprietati.
Niste ordinari jegosi ce locuiesc si stapanesc aceste cladiri cu adevarat intrate in patrimoniul orasului.
Bine face Primaria!
Daca asteapta dupa ei, nici daca se intorc comunistii, nu vor vedea ceva schimbat, reparat sau intretinut.
Macar la exterior, asa …la fațadă.
MIzerabili proprietari, acei ce le detin.
Si ticalosi.
-
Vai, militianul Moraru va trebui sa isi cheltuie pensioara pentru renovare.Fostul consilier dr. Lapadatu de asemenea.Hai fratilor sa le platim stabilor renovarea .