Între blocurile din Oradea sunt peste 18.500 de locuri de parcare de domiciliu atribuite sau nu. Conform Primăriei, doar puțin peste 700 dintre acestea sunt alocate persoanelor cu handicap. În condițiile veșnicei crize a locurilor de parcare din Oradea, a doua cifră pare extrem de mică, dar acestea sunt calculele făcute în Primărie, unicul gestionar al acestora, prin Direcția Tehnică și Direcția Patrimoniului Imobiliar.
Acolo unde locurile de parcare sunt atribuite prin licitație, cererile de montare a tablei albastre, inscripționate cu P, se face prin asociația de proprietari. La fel, de la an la an, reînnoirea acestora merge tot prin asociație. Acolo unde, însă, locurile de parcare sunt „la liber”, persoana cu handicap cere direct Primăriei, respectiv Direcției Tehnice, montarea tablei în dreptul locului de parcare.
Cifrele Primăriei
Potrivit Direcției Tehnice din cadrul Primariei Oradea, aceasta a montat un numar de 446 de indicatoare „Parcare pentru persoane cu handicap” în locațiile de lângă domiciliul persoanelor cu dizabilități. În ultimii doi ani, au fost înlăturate 14 indicatoare.
Potrivit informatiilor de la Serviciului Parcari din cadrul Primariei Oradea, acesta a montat 274 de indicatoare „Parcare pentru persoane cu handicap” la parcările de domiciliu și la parcările cu plată.
Serviciul Parcari a demontat 10 indicatoare datorită decesului persoanelor care le-au solicitat. Prin urmare, în municipiu există în prezent un număr de 720 de indicatoare de acest fel, ne-a transmis Biroul de Presă din cadrul Primariei Oradea.
În concluzie, ideea este că demontarea plăcuțelor de rezervare a locurilor de parcare se face la cererea familiilor în cauză, atunci când acestea au destul simț civic să renunțe la facilitate.
Le verifică cineva?
Simptomatic pentru întregul sistem este, însă, cazul asociației de proprietari Sovata 102, unde locurile de parcare amenajate de Primărie nu s-au putut atribui din cauză că sunt mult prea puține față de necesar. „Noi nu ținem evidența locurilor alocate persoanelor cu handicap pentru că la noi parcările nu sunt împărțite. La cererea celor care au dreptul, se montează aceste table și apoi nu le mai verifică nimeni. În curtea blocurilor noastre sunt vreo șapte parcări rezervate pentru persoane cu handicap. Dintre acestea una a fost rezervată de o familie care s-a mutat iar alte două persoane cu handicap au murit între timp. Pentru aceștia, tablele ar trebui scoase dar nu le verifică nimeni. Ei, din Primărie, ar trebui să le verifice. Primăria are acces la CNP și le e simplu să verifice la Evidența populației și măcar o dată pe an să le revizuiască”, consideră președinta asociației, Doina Groza.
Ea a pledat de mai multe ori, la Primărie, pentru amenajarea de parcări etajate, pe structură metalică, dar a fost tratată cu refuz, din cauza lipsei banilor. „Au făcut o amenajare mare aici, nu avem ce zice dar tot nu sunt destule locuri de parcare. Am făcut o evidență cu necesarul, sunt cu vreo 50 de mașini mai mult decât locuri. Aglomerația se datorează și faptului că avem aceste blocuri cu 11 etaje și cel puțin jumătate dintre proprietari au mașini”, spune ea.
Actele la control!
În premieră orădeană, în acest an, Direcția Patrimoniu Imobiliar din Primărie face verificări în parcările de domiciliu, dar numai în cele atribuite.
Astfel, asociațiile de proprietari dornice să-și înnoiască cererile de alocare a locurilor au fost informate că trebuie să prezinte cererile de prelungire pentru toate locurile de parcare atribuite. Alături de cereri, asociațiile au trebuit să depună și documentele doveditoare: CI din care să reiasă că persoana în cauză locuiește acolo, talonul mașinii, contractul de comodat dacă nu e proprietarul mașinii. Persoanele cu handicap trebuie să depună și ele documentele doveditoare – certificatul de încadrare în grad de handicap, dacă are sau nu însoțitor.
Informațiile acestea sunt incluse în baza de date pe baza căreia fac verificări atât Poliția Locală – care intervine la reclamațiile din parcările de domiciliu, cât și controlorii Primăriei.
Astfel, din acest an nu s-au mai eliberat abonamente de hârtie, ci s-a mers pe introducerea datelor în baza de date. Astfel, cei care prezintă toate documentele în regulă vor fi incluși în baza de date, celor care nu intră în această bază nu li se atribuie loc.
Anterior, modul de lucru era mult mai simplu și mai rapid: fiecare persoană care avea loc de parcare atribuit își putea înnoi cererea de la an la an față de asociație, iar aceasta depunea la Primărie un simplu tabel cu aceste persoane. S-a mers pe buna credință. Din cele peste 16.000 de locuri de parcare de domiciliu atribuite, puțin peste 13.000 au fost trecute prin acest filtru și unii, cei care nu au putut proba că au mașina pe numele lor sau că locuiesc la adresa respectivă, au rămas pe din afară.
Despre cazurile de persoane cu handicap, reprezentanții Primăriei transmit că „în cazurile de deces a persoanei cu handicap, noi ne-am bucurat când oamenii au fost corecți și ne-au anunțat că trebuie să luăm tablele, că nu mai este cazul să rămână”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!