Ministrul Cseke Attila și primarul Florin Birta au ieșit, sâmbătă, în conferință de presă pentru a anunța proiecte care urmează să se deruleze în comun de primărie și Ministerul Dezvoltării. „Discutăm din august, septembrie de aceste proiecte”, a precizat primarul.
Extindere Școala Szacsvay Imre
După mulți ani de tergiversări cauzate de procesul de retrocedare a imobilului, câștigat în final de Primărie, corpul principal de clădire a Școlii Szacsvay a intrat în renovare. În prezent, a spre primarul Birta, lucrarea de reabilitare e la stadiul de implementare de 25%, din valoarea totală a contractului de peste 4,5 milioane lei. Termenul estimat pentru finalizare este luna mai 2022.
Primarul a declarat, sâmbătă, că în urma discuțiilor cu ministrul Cseke, au decis extinderea unității școlare cu un corp de clădire pe terenul din vecinătate, situat la intersecția străzilor Roman Ciorogariu și Nicolae Iorga. Pe acel colț de stradă, Primăria are mai multe spații cu destinația de locuințe, acum neocupate. Primarul Birta spune că sunt „clădiri vechi, degradate”.
[eadvert]
„Prin proiectul discutat pe care vrem să-l punem în practică se dorește demolarea acestei clădiri, construirea, pe o parte din teren a unui corp de clădire pentru școală, o clădire cu bloc alimentar pentru 100 de persoane, cu vestiare, clase, sală de sport, laboratoare, care să asigure climat de învățământ la standarde europene”, declară el.
Parcela rămasă liberă va fi scoasă de Primărie la licitație, pentru edificarea unui corp de clădire de locuințe sau birouri.
Cei doi nu au avansat nicio estimare de cost pentru investiție, cu motivația că nu este, încă, un studiu de fezabilitate. Proiectul afectează 1500 mp și implică demolarea a patru imobile.
Colegiile Eminescu și Ady
Cei doi au mai anunțat și implicarea financiară a Ministerului condus de Cseke în reabilitarea clădirii Colegiului Mihai Eminescu. Lucrarea este estimată la valoarea de 41,5 milioane lei fără TVA. „Am stabilit că 60% din valoare va fi finanțată de Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții, adică 29,2 milioane lei. După 1 ianuarie urmează să dăm drumul la licitație. Ministerul a pus pe lista de investiții a CNI și construirea unei săli de sport pentru Colegiul Eminescu, pe terenul de lângă parcarea de pe Barițiu”, a precizat primarul.
Cseke a mai spus că a fost emisă o HG prin care ansamblul clădirii în care funcționează Colegiul Ady Endre va fi reabilitat la exterior și dotat cu echipamente și aparatură moderne. „Această clădire are, anul acesta, 250 de ani”, a spus ministrul, precizând că suma alocată din bugetul Dezvoltării este de 64,5 milioane lei. Proiectul este în etapa licitației, în faza evaluării tehnice a ofertelor depuse.
A fost pornită și licitația pentru creșa de 22,2 milioane lei, care va fi construită de CNI pe strada Irimescu.
Oradea mai are pe lista de investiții a Ministerului încă o creșă mică, în Rogerius.
Cseke a spus că se vor porni demersurile pentru preluarea finanțării necesare pentru reabilitarea Liceului german, estimată la 8,5 milioane lei. „Putem susține această finanțare, l-am rugat pe dl. primar să depună documentația”, a declarat Cseke.
Banii pentru teatre, peste capul Consiliului Județean
În aceeași conferință de presă, ministrul a anunțat că va continua, pe final de an, alimentarea cu bani a instituțiilor locale de cultură – teatrele Szigligeti Ede, Regina Maria și Filarmonică, în continuarea demersului ddin toamnă, când a alocat 5,7 milioane lei pentru acestea, peste capul CJ Bihor. „Suntem în pragătire să mai promovăm finanțări pentru aceste finanțări, cu valori chiar mai mari decât în octombrie. E vorba de o echilibrare a finanțării institițiilor de cultură”, a spus Cseke.
El vede o inechitate în faptul că instituțiile de cultură ale Clujului, de exemplu, sunt finanțate de stat, iar cele din Oradea, de bugetele locale, ca atare a dirijat bani spre teatrele aflate în subordinea CJ-urilor.
Desigur, această primă tentativă de „echilibrare” vine în contextul presiunii puse de CJ Bihor inclusiv pe instituțiile de cultură maghiare din județ, pe care președintele Ilie Bolojan le vede ca prea puțin profitabile.
„Noi ne dorim ca această finanțare să aibă caracter permanent. Ministerul Dezvoltării a propus deja ca în legea bugetului de stat pe anul viitor să se păstreze aceeași structură de finanțare, ceea ce înseamnă deja o permanentizare”, a precizat el.
Ce anume vor face instituțiile cu banii, mai ales că suntem pe final de an? Cseke: „Nu e treaba politicianului să se ocupe de ce face managerul cultural cu acești bani. Sunt sigur că cei care conduc aceste instituții vor găsi destinație”.
Banii merg în bugetele consiliilor județene, dar cu destinație fixă pentru instituțiile de cultură.
Trimite articolul
XRepede s-a aprobat…..
-
da da , ce-i cu atata graba ? Scoala Szacsvay a mai fost renovata in 1980 :))) . Copiii deja merg la scoala in casca de miner ca le pica tencuiala in cap.
kirei nu scoate nici un sunet acuma???
Normal ca tac !!
Mongoloizii nomazi tac acum.
Ca nu se demoleaza ca pe Liberratii.
Ca sa ii strice habitatul lui Laszlo Tokes!!
Si nici nu au de ubde aduna vituri ungurii din oroblema caselor demolate de pe zona strazii Gradina cu Fragi din Salca -Nufaru’.
Acolo nu e nimeni expropiat.
Deci poate incepe demolarea.
Ca nu au liosa locuri de parcare smecherii ce locuiesc la doua camere pe B-dul Nufaru’ si care detin minim 3 cambuze de cate 1800 – 2300 de euro valiare la fiecare apartament.
Acolo e centrul vechi al urbei.
Nu prezinta interes.
Bată-vă D-zeu de jegosi ordinari si gunoaie care sunteti!!
Cum e habitatul.vostru salbatic amenintat, cum va si aduna Satana!
Acum, cand nu e treaba voastră, cand nu sunteti afectați, tăcere!!
Nu va ajunga padurea de cruci la cimitir, sa nu va ajunga!
Voua si tuturor neamurilor voastre.
Nu v-am.muri.multi.inainte!
Aruncau-aș cu bani pe coporseurile voastre!
Ordinari mizerabili povestitori care sunteti prezenti pe toate subiectele publicate de Bihon.
-
Esti un analfabet frustrat, nu esti bun de nimic, nu esti in stare sa scrii doua cuvinte corect in limba romana mare patriot ce esti
-
Comentariu demn de un migrant patriot sovin fara nume crescut in fundul grajdului.
Niste frecatoare de menta…. Ce conteaza ca nu sunt active,. Trebuie sa-si ia salariile iar cseke,kirei, etc voturile.
As muta biserica gotica in centru in locul biserici sf ladislau! La ce bine arată
Ar fi niște probleme aici. Noile construcții, cele private (probabil bloc de locuințe) și cele ale școlii, nu vor îngropa și mai adânc Capela Ladislau? Care deși e un excepțional exemplu de gotic/neogotic nu e valorificată deloc! Prin demolarea caselor primăriei, Ciorogariu 41, lăsate deliberat în paragină, nu moare cumva și ultima părticică din istoria străzii? Mai ales că avem un exemplu de front retras (celălalt fiind în prelungirea Due Fratelli), probabil aliniamentul istoric al străzii. Ce relevanță mai au termeni precum “centru istoric protejat”? Nu discutăm latura estetică, discutăm latura istorică! Aici avem clar o manevră prin care cu scuza extinderii școlii vom avea încă un bloc pe un spațiu râvnit și datorită faptului că e front retras, deci mai mult spațiu inclusiv verde, demolând niște case care ce să vezi sunt ale primăriei, care ce să vezi le-a lăsat deliberat în paragină, ba mai mult le-a și scos din când în când la licitație pentru închiriere. Sublim, felicitări…
-
Ai dreptate sa nu mai vorbim de locurile de parcare pt.corpul de locuinte sau birouri.
-
Acele locuințe nu sunt neocupate…este o curte comuna cu 13 locuințe …cu locatarii ce se va întâmpla? “Clădiri vechi, degradate”..
-
Vorba lui drop si Bolo, sa va mutati jegurilor in Teleorman, sunteti buni sa platiti, atat!
-
-