Şcoala „Nicolae Bălcescu”, Şcoala „Szacsvay Imre” şi Şcoala „Iosif Vulcan” sunt doar câteva dintre unităţile şcolare luate la ochi de administraţia locală. Primarul Ilie Bolojan susţine că o parte din clasele acestora funcţionează în spaţii necorespunzătoare sau costisitoare pentru Primărie şi anunță că şi-a pus subalternii să caute soluţii.
„Este o problemă generală; avem spaţii publice pentru învăţământ care nu sunt ocupate azi, spaţii care arată foarte bine, cum e campusul de la «Partenie Cosma». Teoretic, treptat, acestea s-ar putea să fie ocupate de şcoala internaţională, să vedem cum merge. Avem spaţii la «Vuia». Am luat decizia să mutăm «Şaguna», cu toate clasele, de pe B-dul Decebal în corpurile de clădire de la «Vuia», pentru că avem săli disponibile. De ce să funcţioneze în două locaţii, când pot funcţiona în una singură, şi s-ar cheltui bani mai puţini?”, e opinia lui Bolojan.
Spaţii necorespunzătoare
În opinia sa, „a doua problemă o reprezintă spaţiile necorespunzătoare în care studiază copiii din Oradea”.
„La Liceul Pedagogic, lângă Queens, nu sunt condiţii foarte bune, deoarece clădirea nu este a oraşului, deci nu putem investi acolo. La fel e la «Szacsvay», la «Bălcescu», pe colţ, la Comunitatea Evreiască”, spune primarul.
Soluţia pe care o vede el este „simplă”: „De ce să nu mutăm, să nu aranjăm instituţiile de învăţământ în aşa fel încât să intre în clădirile oraşului? Banii economisiţi din chirii să-i cheltuim pentru a ridica standardele în şcolile din municipiu. Aşa cum este nu e bine”.
Concret, soluţia pe care o susţine Bolojan pentru Şcoala „Nicolae Bălcescu” este restrângerea activităţii, deşi aceasta are statut de şcoală centrală şi deserveşte nu doar străzile riverane, ci şi instituţiile publice din vecinătate: „Treptat, în 3-4 ani, la «Bălcescu» trebuie să restrângem activitatea şi să reducem numărul de grupe de studiu, astfel încât să încapă în locaţia de pe strada Sucevei, care arată foarte bine”.
Celelalte, a căror activitate nu găseşte necesar să o restrângă, le-ar muta în spaţii ale Primăriei, în urma unei „colaborări cu Inspectoratul, care are în atribuţii stabilirea numărului de clase, cu directorii şi cu părinţii”. „Nu ne apucă toamna şi să nu ştim ce facem”, crede primarul.
„O primă victorie este că „cei de la «Şaguna» vor începe anul şcolar la «Vuia»”.
Tot din acest an, o parte din spaţiile libere de la campusul şcolar, mai exact un parter, va fi ocupat de şcoala privată deschisă în Oradea de Lumina SA, societate care coordonează în România instituţiile de învăţământ Lumina şi Internațional School of Bucharest. Pentru început, aceasta va ocupa un parter de clădire, pentru că face înscrieri în clasele primare la nişte tarife mai debrabă prohibitive pentru Oradea – 7.000 de euro/an pentru grădiniţă şi 8.000 euro/an pentru şcoală.
Primarul spune că noua şcoală ocupă spaţiul respectiv gratuit, în baza unui parteneriat cu Primăria, din moment ce „oraşul are nevoie de o şcoală de limbă engleză”, iar şcolile private nu se înghesuie să deschidă unităţi în oraşele situate intermediar, ca număr de locuitori, între cele mari şi cele de sub 200.000.
Citiți principiile noastre de moderare aici!