Cu recepţia tehncă încheiată săptămâna trecută, campusul şcolar a fost inaugurat joi, în prezenţa şefilor din Primărie, Prefectură şi Inspectoratul Şcolar. La capătul a câţiva ani de şantier cu sincope în asigurarea finanţării, oraşul înregistrează o dublă premieră naţională: e unicul campus şcolar pornit cu finanţare guvernamentală şi dus la bun sfârşit plus că proiectul orădean a fost realizat cu un corp de clădire în plus.
Scurt istoric
„După ce, în 2005 şi 2006 au fost retrocedate clădirile celor două licee din Oradea, Partenie Cosma şi Vasile Voiculescu s-a pus problema construirii de campusuri care să preia elevii din şcolile care urmau să fie retrocedate. Între timp, „Vasile Voiculescu” s-a mutat în locaţia din Velenţa şi, întrucât guvernele din acea perioadă nu au alocat bani pentru campusuri, Primăria a început construcţia.
În 2012 s-a finalizat primul corp de clădire cu 24 de clasă, în care s-a mutat Colegiul „Partenie Cosma”, a relatat primarul Ilie Bolojan, punctând un scurt istoric al campusului. Lucrările s-au oprit după 2012 şi au fost reluate odată cu alocări de bani din surse europene. „Am aplicat, s-a câştigat finanţarea şi a fost un efort contra timp, fiind pe ultima sută de metri a trebuit să se execute în forţă aceste corpuri de clădiri care se văd azi. În proporţie de peste 90% au fost gata anul trecut iar în acest an s-au mai făcut finisajele”, a mai spus edilul, mulţumindu-le colegilor şi finanţatorilor pentru colaborare.
Clădire terminată
Viceprimarul Huszar Istvan a mulţumit pentru înţelegere şi răbdare elevilor de la Economic, cei care au fost nevoiţi să se uite la clădirea terminată, în vreme ce veneau în două schimburi la şcoală. În absenţa procesului verbal de preluare a imobilului, era ilegală ocuparea spaţiului, e justificarea prezentată de edil.
Pentru prefectul Cladiu Pop, absolvent de Economic, a fost un moment de nostalgie şi invidie – pe vremea sa şcoala şi curtea sa nu aveau nimic din condiţiile moderne de azi.
Şapte clădiri
Campusul cuprinde şapte corpuri importante de clădire: două corpuri de clădire cu câte 24 de săli de clasă, un cămin internat cu 300 locuri, cantină şi club, garsoniere pentru cadre didactice, ateliere şcoală şi o modernă şi luminoasă sală de sport. Lucrările au fost executate de Selina SRL.
„În cadrul prezentului proiect s-au executat lucrări în sumă totală de 27,5 mil lei cu TVA, din care valoarea eligibilă este de 22,2 mil lei cu TVA, la care se adaugă cheltuieli neeligibile în sumă de 5,3 mil lei cu TVA. Contribuţia Primăriei Municipiului Oradea este 2% din valoarea eligibilă, la care se adaugă cheltuielile neeligibile, iar contribuţia Uniunii Europene şi a bugetului de stat este de 98% din valoarea eligibilă”, informează Primăria.
Este clar, privitorului, că accentul s-a pus pe latura funcţională şi de confort, cu puţin interes pentru estetica ansamblului. Este, însă, o lucrare pornită „pe avarie”, sub imperiul urgenţei asigurării de spaţii pentru miile de elevi care au părăsit spaţiile retrocedate. „Campusul şcolar are o capacitate de aproximativ 2000 de elevi, iar în perioada următoare Primăria va achiziţiona mobilierul necesar, urmând ca până la toamnă să găsim formula de a gestiona aceste spaţii în mod corespunzător, astfel încât cel mai modern spaţiu educativ din municipiu să fie dat în folosinţa elevilor”, a mai declarat primarul. Cum liceul sanitar va rămâne în spaţiul actual, Liceul Teoretic Aurel Lazăr este vehiculat, neoficial, drept candidat la ocuparea noilor spaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!