25 ianuarie 2017 este termenul asumat de experţii timişoreni pentru a da un răspuns la una dintre cele mai acute probleme din peisajul orădean – de ce s-a prăvălit amenajarea de pe Dealul Ciuperca la nici un an de la predarea lucrării către Primărie.
Până la finalul acestei săptămâni, echipa profesorului Marin Marin, de la Facultatea de Construcţii din Timişoara va indica, până la finalul acestei săptămâni, intervenţiile de urgenţă care trebuie făcute la deal.
Acestea vor fi suportate de oraş şi nu de firma constructoare Abed Nego dau de proiectant, arhitectul Daniel Tivadar. „Noi vom executa lucrările pentru că sunt urgențe. Avem la îndemână garanţiile firmelor executante a lucrării şi proiectului dar nu ne putem atinge de acei bani până la stabilirea cauzelor alunecării de teren. După determinarea cauzelor, va urma ca intervenţiile să fie suportate de cel care e vinovat”, spune viceprimarul Mircea Mălan.
„La solicitarea Primăriei Oradea, o echipă de experţi de la Universitatea din Timişoara a sosit joi, 17 noiembrie, la Oradea, pentru a inspecta Dealul Ciuperca, în urma alunecărilor de teren care au afectat la sfârşitul săptămânii trecute o parte a grădinii publice. Echipa de experţi a fost însoţită de reprezentanţi ai Primăriei Oradea şi ai Inspectoratului de Stat Teritorial în Construcţii. La întâlnirea de lucru care a avut loc după deplasarea în teren, echipa de experţi a prezentat concluziile la care a ajuns şi primele măsuri care vor fi luate: se vor continua investigațiile geologice, se va realiza o expertizare topografică completă a situaţiei actuale, urmând să fie montate în teren elementele de urmărire a eventualelor deplasări de teren”, a transmis Primăria printr-un cominicat de presă.
Raportul final de expertiză ar trebui predat de firma timişoreană până în 25 ianuarie anul viitor. Acesta va cuprinde atât expertiza proiectului tehnic, cât şi cea a lucrărilor efectuate pe Dealul Ciuperca, urmând să prezinte cauzele producerii alunecărilor de teren, precum şi măsurile care trebuie luate.
În răstimpul scurs de la alunecarea de teren şi până acum, executivul s-a ferit să comenteze detalii din proiectul lucrării. Jurnal bihorean a cerut, de altfel, să consulte documentaţia tehnică a lucrărilor – studiul de fezabilitate, studiul geotehnic şi studiul de risc dar, până ieri, Primăria nu a dat niciun răspuns.
Citiți principiile noastre de moderare aici!