Prefectura Bihor anunță că a câștigat procesul intentat pentru modificarea Regulamentului local de publicitate emis de Consiliul local Oradea, pentru a-l aduce în limitele legii.
Conform comunicatului Prefecturii, Primăria nu avea dreptul nici să interzică afișele tip mesh pe fațade și nici să monopolizeze afișajul pe prisme. De asemenea, a fost ilegală și restrângere termenului de achitare a amenzilor reduse, la 48 de ore față de 15 zile, cât spune legea.
Astfel, Prefectura transmite că joia trecută a avut loc „comunicarea Deciziei Civile nr. 531 pronunțată de Curtea de Apel Oradea în ședința publică din 14.06.2019, prin care se menține Sentința Tribunalului Bihor nr. 80/05.02.2019, în sensul anulării parțiale a Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Oradea nr. 962/27.11.2017 modificată prin HCL 557/24.05.2018 privind Regulamentul de organizare și desfășurare a activității de publicitate, reclamă și afișaj în municipiul Oradea”.
Trei articole din regulament
Comunicatul spune astfel: „Instanța a admis în parte acțiunea prefectului și a anulat astfel definitiv 3 articole din Regulamentul de publicitate adoptat prin HCL de către Primăria Oradea.
Se anulează astfel următoarele articole din Regulament ca fiind nelegale:
1. Art. 27 alin 1.1. – instanța a reținut că “potrivit art. 38 alin. 2 din Legea 185/2013 este permisă amplasarea mesh-urilor inclusiv pe fațadele clădirilor, cu acordul proprietarilor. Prin urmare, legiuitorul nu a exclus amplasarea acestor mijloace publicitare pe clădirile de locuit. În consecință, pârâtul (Primăria Oradea) a adus atingere dispozițiilor unui act normativ cu forță superioară, ceea ce este nelegal.”
2. Art. 29 – prevede că se pot amplasa mijloace publicitare de tip prismă în scop de informare şi promovare a municipiului, a turismului și/sau a unor evenimente publice organizate de, sau împreună cu autorităţile publice locale.
Instanța reține că “prin condiționarea amplasării mijloacelor publicitare de organizarea evenimentului public doar de către autoritatea publică locală sau în colaborare cu aceasta, se creează o poziție privilegiată Primăriei mun. Oradea față de ceilalți operatori în domeniul publicității stradale, prin acest dispoziții realizându-se o concurență neloială operatorilor de publicitate, fiind încălcate astfel disp. art. 2 din Legea 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale.”
3. Art. 37 prevede: „(1) În condiţiile prezentului Regulament nu sunt aplicabile prevederile art. 28 al Ordonanţei nr. 2/2001 – privind regimul juridic al contravenţiilor – cu privire la posibilitatea achitării pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore, de la dată încheierii procesului verbal, ori după caz, de la dată comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii.”
Instanța reține “prin raportare la disp. art. 28 din OG 2/2001, astfel cum a fost modificat prin Legea 203/2018 potrivit căruia <
Citiți principiile noastre de moderare aici!