Primăria Oradea a primit un refuz în urma primei etape a evaluării dosarelor de candidatură privind atribuirea în custodie a mai multor arii naturale protejate din ţară.
„Comisia de evaluare a considerat că implementarea prevederilor din Convenţia de custodie nu este susţinută financiar. Comisia de evaluare a considerat că documentul Angajment bugetar este incomplet, iar dosarul de custodie se respinge”, este o parte din motivaţia respingerii candidaturii de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, structură a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Rezultatul a fost comunicat la începutul săptămânii şi miercuri, în 20 aprilie, a expirat termenul de depunere a contestaţiilor. „Nu am depus contestaţie pentru că abia miercuri la ora 3:30 am aflat de respingere. Au invocat chestiuni de formă, că n-am depus scrisoare de bonitate, că nu am depus cazierele fiscale ale tuturor persoanelor implicate şi altele. Pe durata întocmirii dosarului am avut consultări cu Ministerul, noi l-am întocmit conform recomandărilor”, spune Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice din Primărie. Pe aceasta a picat sarcina obţinerii custodiei sitului din 1 Mai.
Ghitea zice că Primăria nu a abandonat proiectul şi că va depune noi cereri şi dosare la următoarele sesiuni de evaluare, în iunie şi apoi în toamnă. Municipalitatea a depus dosarul pentru preluarea custodiei Lacului cu Nuferi din 1 Mai – Lacul Peţea cu Pârâul Peţea cu promisiunea unei mai bune administrări a acestui sit aflat până de curând, în pericol de extincţie.
A contat mult, în decizia primarului Ilie Bolojan, şi faptul că anul acesta sunt alocări substanţiale POIM – Programul Operational Infrastructură Mare, pe programe de mediu. Primăria are o asociere cu Universitatea Oradea şi cu Muzeul Ţării Crişurilor pentru partea de expertiză ştiinţifică. Până la atribuirea sitului în custodie, Lacul cu Nuferi din 1 Mai este administrat de Agenţia de Protecţia Mediului Bihor.
A reînviat!
În timp ce procesul găsirii unui custode trenează, lacul pare să revină la viaţă. Din martie, APM a constatat o creştere a debitului izvorului de sub Ochiul Mare şi se apreciază că nuferii ar putea reapărea pe luciul apei. „Considerăm că creşterea debitului este rezultatul mai multor factori: precipitaţiile din ultima vreme, raţionalizarea exploatării resursei de apă geotermală în urma verificărilor efectuate de comisia Prefecturii şi decolmatarea naturală a izvorului”, spune Loredana Ţîrţ, în numele APM Bihor.
Aceasta se arată încrezătoare că nufărul termal o să-şi revină. Despre fauna endemică din acest lac – roşioara lui Racoviţă şi melcul Melanopsis Parreyssi rămâne să se pronunţe specialiştii.
Alţi respinşi
Ecotop – pentru obiectivul Betfia împreună cu Locul fosilifer de pe Dealul Şimleului.
Consiliul Judeţean Bihor – pentru acelaşi obiectiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!