RCS RDS anunţă oficial intrarea pe piaţa locală de electricitate, la braţ cu Primăria. Cheia de boltă a parteneriatului e canalizaţia tehnică, al cărei unic proprietar este comapania deţinută de Teszari Zoltan.
În asociere
În a doua jumătate a anului trecut, în Oradea se demara construirea reţelei de canale tehnice, cu scopul declarat de a adăposti cablurile care trebuie date jos de pe faţadele şi stâlpii oraşului. Aflată la jumătatea fazei de execuţie, lucrarea capătă, acum, noi „valenţe”: tuburile subterane vor adăposti şi reţeaua care va duce spre consumatori şi curent electric vândut de RDS RCS. Oficializarea statutului de operator local în energia electrică a avut loc ieri, odată cu anunţul comun făcut de reprezentantul RDS RCS şi primarul Ilie Bolojan: cele două entităţi se vor asocia pentru furnizarea de curent electric mai ieftin.
„Primăria Oradea vine în asociere cu suportul pentru investiţiile companiei, de exemplu terenurile pe care se vor amplasa staţiile de transfomare, sub forma unor concesiuni, iar compania RCS RDS realizează şi exploatează investiţiile pe teritoriul municipiului”, spune primarul.
„Compania propune o nouă provocare, atât firmelor cât şi persoanelor fizice: furnizarea şi distribuţia de energie electrică. E un capitol foarte mare în care noi intrăm cu curaj şi cu speranţa că vom reuşi”, a spus şi Ioan Dumea, manager în cadrul RDS.
Un beneficiu pe care insisită primarul este o contribuţie anuală minimă la care se obligă compania faţă de oraş: „una din clauzele acestui contract, foarte importantă pentru Primărie, este că 10% din profitul rezultat din vânzarea de energie dar nu mai puţin de 200.000 de euro, va reveni oraşului”.
Curent ieftin
În prezent, în plină campanie de extindere în piaţa de energie, RDS are unele dintre cele mai mici tarife la furnizare. OTL SA a devenit, recent, client al companiei, de la care a cumpărat megawatul/oră cu 130 de lei. Primarul a anunţat ieri, că pe măsură ce expiră contractele anuale pentru curent, toate societăţile subordonate Consiliului local vor scoate la licitaţie achiziţia de electricitate. Nu vor apela la negocierea directă cu Electrica SA, variantă de asemenea permisă de lege. Electrica practică, acum, un tarif de 163 lei pe mw/h.
„Va fi un dublu beneficiu. Pentru Primărie şi companiile subordonate se vor realiza economii importante la bugetul local, de cel puţin 1,1 milioane de euro anual. De asemenea, vor fi economii importante pentru populaţie. Înregistrăm o premieră în România: într-un oraş vor exista doi mari competitori care vor furniza servicii în energie. Asta înseamnă că principalul câştigător va fi cetăţeanul, prin opţiunea de a alege între sisteme”, declară primarul Ilie Bolojan.
Furnizare şi distribuţie
„Alimentarea unui client cu energie comportă două aspecte separate – distribuţia şi furnizarea. Furnizarea de energie se poate face foarte curând, neţinând seama de proprietarul reţelelor”, spune Ioan Dume, refuzând să dea un termen la care e de aşteptat ca orădenii să poată cumpăra curent mai ieftin. „Va dura procesul de autorizare. Este un demers inedit, care nu s-a mai făcut în România şi nu putem face o estimare exactă când se va încheia”, spune reprezentantul RDS. Toamna acestui an este un orizont de aşteptare rezonabil.
„După ce asocierea va deveni operabilă vom avea economia de 20% la energie dar suplimentar, după obţinerea licenţei de distribuţie va fi posibilă reducerea tarifelor de distribuţie. În condiţiile în care aceste două tarife, de furnizare şi distribuţie au o pondere importantă în costul unui Mw/h, reducerea totală a facturii ar ajunge la 16%”, mai zice el.
În prezent, RDS are mai mulţi clienţi persoane juridice şi, experimental, câteva gospodării cu care a contractat partea de furnizare energie.
„Noi am făcut câteva treceri de test dar tranzitul a durat două luni şi jumătate. Nu credem că cetăţenii ar accepta un tranzit de două luni. Ca distribuitor, vom veni cu un cablu nou pe proprietăţile cetăţenilor iar tranziţia spre noul furnizor se va face rapid, prin efortul exclusiv al RDS”, mai zice Dumea.
În mod evident, într-o primă etapă se pot aştepta la oferta curentului mai ieftin orădenii ale căror locuinţe sunt situate în arii acoperite de canalizaţia tehnică – zone cu densitate mare de populaţie şi centrul istoric. „Vom veni la ei acasă şi-i vom oferta. Vom anunţa clienţii despre această disponibilitate şi de faptul că noi ne asumăm toate responsabilităţile procesului de tranzit, care sunt foarte complexe”, a mai spus Dumea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!