[eadvert]
Primarul Florin Birta și directorul economic Eduard Florea au ieșit, marți, în conferință de presă, pentru a anunța lansarea în dezbatere publică a taxelor și impozitelor pentru 2024. Atipică este atât graba cu care sunt stabilite coordonatele fiscalității cât și măsura propusă: Primăria va prelua o parte din povara fiscală aferentă inflației și, în final, majoritatea orădenilor vor plăti taxe și impozite cu 7% mai mari decât cele din anul curent. Asta chiar dacă Institutul Național de Statistică a comunicat un indice de referință al inflației de 13,8%.
Proiectul prevedere și o creștere importantă în privința bonificației acordate la plata online, concomitent cu scăderea bonificației acordate la plăți online persoanelor juridice.
Bihon.ro l-a chestionat pe edil despre demersul atipic pentru politica administrației locale și în ce fel a contat, în această decizie, faptul că 2024 este an electoral. Primarul Birta a insistat că întreaga situație e atipică și că „13,8% e o rată a inflației destul de mare”, ca atare a considerat că e cazul „să venim și noi cu aceste modificări, ca să nu revină o încărcare atât de mare pe orădeni”.
„Nu are nicio importanță că 2024 e an electoral sau nu”, a ținut să sublinieze primarul.
Despre modul în care veniturile Primăriei vor fi diminuate în raport cu cheltuielile de funcționare și cele de investiții, care cresc cu inflația, directorul Florea consideră că „anul 2024 va fi primul după încheierea proiectelor mari, cu finanțare europeană”, ca atare „din acest punct de vedere, al presiunii pe bugetul local, estimez că va fi mai redusă”.
De altfel, edilii au precizat că se așteaptă să poată balansa această „reducere” pe care o fac orădenilor din încasările aferente cotei din impozitul pe venitul global, ca urmare a creșterii sumelor din acest sector.
Primarul Birta a insistat, de asemenea, că Oradea are loc de manevră cu fiscalitatea: în 2018, când guvernul PSD a scăzut cota din IVG care revenea municipiilor, Oradea a crescut fiscalitatea cu 20%. „Avem acum posibilitatea acestei reduceri”, a precizat el.
Bâjbâieli legislative
Primaru a început prin a prezenta contextul național: Guvernul promite reașezarea fiscalității în funcție de valoarea reală a proprietăților, dar nu fixează și modalități clare de calcul a noilor impozite. „Până la urmă, în urma întâlnirilor și discuțiilor cu Asociația Municipiilor, aceste modificări nu vor mai avea loc anul viitor, termenul era prea scurt pentru implementare. Ca atare, Guvernul a prorogat termenul pentru modificare până la 1 ianuarie 2025, dată până la care taxele și impozitele se vor calcula după vechea modalitate”, a precizat edilul.
Revenind în plan local, el a spus că „în Codul Fiscal, se prevede ca orice taxă locală se indexează anual, până la 30 aprilie, cu rata inflației comunicată de INS. Comunicatul de pe pagina Ministerului de Finanțe pentru 2024 a fost că inflația se va calcula la 13,8%. Ca atare, impozitele și taxele locale ar trebui indexate cu 13,8%. Noi, ca municipalitate trebuia să luăm o decizie. Rata inflației e destul de mare, așa că am decis să propunem pentru consultarea publică o majorare cu 7%”, a declarat Birta.
Mecanismul va fi că acel 13,8% va fi distribuit astfel: 7% va fi indexat pe impozite, iar 6,8% se vor reduce impozitele, pentru a atenua creșterea impusă prin Codul Fiscal. Anul trecut, impozitele au fost indexate cu 5%.
Cote diferite, în funcție de categorie
Directorul Eduard Florea a detaliat modificările fiscale propuse, în funcție de categoriile fiscale. Astfel, în privința impozitului pe clădirile persoanelor fizice, Codul Fiscal prevede o valoare pe mp, care e fixă, la care se aplică un coeficient procentual, aflat la dispoziția Consiliului local. Propunerea executivului este ca acest coeficient să scadă la CL poate lucra cu procentul adăugat. Se propune reducere față de anul trecut, în privința acestor cote, astfel încât procentul cu care vor fi majorate impozitele să fie de 7%.
Aceeași creștere s-ar aplica și pentru fiscalizarea terenurilor, cu excepția celor agricole și din extravilan, care vor fi impozitate cu 13,8%. Pentru mașinile mici deținute de firme sau populație, se propune acest 7%, dar pentru cele de peste 12 tone, unde impozitarea e bazată alte criterii, cota va fi stabilită pe final de an.
Florea a mai precizat că alte taxe locale, neafectate de Codul Fiscal, precum cele de parcare sau cele percepute de Primărie, „vom lua decizia pe final de an, când datele de schimb valutar și costurile la carburanți sau energie, vor fi mai clare”.
Bonificații modificate
Executivul se arată generos și în privința bonificațiilor acordate persoanelor fizice, pentru plățile online. „Bonificația va crește de la 8%, la 10%, adică maximum permis de lege. Mesajul e că ne dorim în continuare ca plățile online să crească în pondere, sperăm ca tendința să crească”, a explicat directorul.
Pentru plata la ghișeu, bonificația va fi de 4%. La firme, în schimb, se operează modificări în jos: rămâne 4% pentru plata la ghișeu dar scade, de la 8% la 4%, reducerea pentru plata online.
Edilii au explicat că, în general, „plata online înseamnă să deții un card bancar”, dar firmele plătesc în general prin ordin de plată.
„Cum pot ele plăti ele e echivalentul unei plăți la ghișeu, pentru că necesită manipularea și procesarea actelor și a informațiilor”, a explicat directorul care e rațiunea unificării bonificației, la 4%.
Cu aceste modificări operate, la bugetul local ar urma să intre cu 4,2% mai multe încasări față de anul curent.
Dezbateri față în față!
Primarul Birta a anunțat și calendarul aprobării taxelor și impozitelor pe anul viitor.
În 14 martie, proiectul de hotărâre a fost lansat în dezbatere publică, propunerile și amendamentele se pot depune până în 7 aprilie 2023.
În 22 martie vor avea loc două dezbateri publice ale proiectului, prima cu mediul de afaceri din Oradea și a doua cu cetățenii. Data programată pentru dezbaterea publică cu orădenii este 22 martie 2023, ora 17:00, în Sala Mare a Primăriei Oradea.
Data stabilită pentru aprobare este 27 aprilie 2023.
Simularea creșterii impozitelor cu 7% pentru principalele categorii fiscale a fost prezentată de edili marți, în conferința de presă de lansare în dezbatere publică a fiscalității pe 2023.
Astfel, pentru un apartament cu 2 camere, de 52mp, deținut de o persoană fizică impozitul în acest an a fost de 220 lei + 12 lei impozit pe terenul aferent, adică 232 lei/an. Cu o bonificație de 8%, acordată pentru plata online, proprietarul a avut 213 lei. Anul viitor, pentru aceeași situație, cu bonificația de 10%, va avea de plătit 223 lei, cu 10 lei mai mult, a explicat directorul Eduard Florea.
Pentru un apartament de trei camere, cu suprafața de 65 mp, în zona A, impozitul a fost de 317 lei/an, redus cu (8%), la 292 lei. Creșterea de anul viitor va fi 349 lei/an, adică +32 lei, dar cu bonificația pentru plata online (10%), ar ajunge la 314 lei.
Proprietarul persoană fizică al unei clădiri rezidențiale, o casă de 173 mp, cu toate utilitățile, în zona fiscală A, teren aferent curți – construcții 522 mp, impozitul în acest an a fost de 1.315 lei, fără bonificație, iar anul viitor ar fi de 1.407 lei/an, fără bonificație, respectiv 1.266 lei (+56 lei), cu reducerea de 10% pentru plata online.
Spre comparație, o persoană fizică, deținătoarea unei clădiri rezidențiale, casă de 96 mp, în zona fiscală B, teren aferent curți construcții 200 mp + teren agricol 600 mp, anul acesta a avut impozit de 625 lei, fără bonificația de 8%, iar anul viitor 669 lei/an (+44 lei).
Trimite articolul
XDn cn trebuie sa suportam noi majorarea impozitllui cu rata inflației carn sn datorează maslrilor guvernelor de acceptare a maririi nejustificate si idioate a preturilor la carburanți, energie, gaz, sa va plătească glvenuj pentru ca ei al facus infjatia mare prin masurile idioate aprobate, iar impozitele ar trnbui desfintate pentru xa cei din primarie ablznaza de aceste masuri de mărire a lor in fiecare an, oradea avand cele mai mari impozite din tara, din care cei din primarie isi dal sajarii nesimtite, nemeritate.
Cea mai eficienta administratie din Europa. In comparatie cu New York , Oradea a accesat mai multi bani europeni decat New York, asta sa va faceti o imagine ce conducere avem
-
Bai leguma. New York e in SUA, ce fonduri UE vrei sa atraga?
-
Dute și te cauta la bila și spalate pe limba ca ești de maro ma Sandu
nu are nunu…. deja se simte in aer ca veti pierde alegerile, va tremura underpantsii si incercati sa mai reduceti din dezastrul care va asteapta la anul
oradenii s-au saturat de voi, de abuzuri si impozite, de santiere idioate si jeg si in 2024 o sa va trimita acasa
Taranu de oras cel mai peiculos animal .
Ești pa Birta cu toată gașca penelista cu mentorul Bolojan la fel ciocoi ca voi care numa cresc nejustificat birurile nu mai vor fi votați veți deveni simpli cetățeni inflația nu ridica salariile,domnu Bîrță
Îți doresc cu toată gașca ta și cu Bolojan sa aveți parte doar de xe ați semănat,sa stați la cozile provocate de mega prostiile voastre de pasaje inutile careblocheaza orașul de prea mult timp gata voi nu terminați unu ca săpați doua,se câștigă bine nui asa?
Bine ca leafa li s-a marit acestor functionari publici. Acolo va merg taxele, in salariile ridicole adica direct in buzunarul lor!
Stai liniștit nenea primar că alt mandat la primărie nu mai pupi!
-
Ba o sa primeasca, numai fraierii nu l-ar vota .
Cu taxa, fara taxe, orasul se dezvolta.
Se va ieftini micii,berea,uleiul,zahărul,mălaiul, şi fraierii iar vor vota peneleul, fiindcă e viață de aur…
Paaaaaa PNL… tic tac 2024
Mai junior ,de ce ne jignesti pe fata, chiar crezi ca suntem prostii tai?? Sa iti fie rusine.
Abia astept sa vina alegerile..dupa cate ticalosii sau facut…
“nicio legătură cu faptul că e an electoral”
:::::::::::::::::::::::))))))))))))))
Vaiii, dar cum sa nu le mariti cu 100% ? Pai “asa cere legea”.
Cum sa afectam dezvoltarea necrescand taxele?
10 % pe an in 10 ani e cat?
Tineti-o tot asa, si la un moment dat va intra toata sandramaua de orasel dezvoltat in colaps.
Si atunci voi veti fi aia fugariti cu furci si topoare pe strazile orasului.
E doar o chestiune de timp.
Lasa ca vin alegerile si scapam de gasca asta de nemernici
Cel mai slab primar ever, chiar si mai slab decat masonul Filip
-
Sturza a fost slab. Filip a facut multe pe banii orasului.
Aţi luat tramvaie noi de la Arad, dar nu circulã pe ruta Rogerius – garã – magazinul Crişul – Dimitrie Cantemir. Oamenii trebuie sã schimbe autobuze pentru a ajunge la destinaţia doritã şi sã cãlãtoreascã în aglomeraţie, pentru cã autobuzele nu sunt la fel de încãpãtoare ca şi tramvaiele din Arad şi nu toţi îşi permit sã circule cu taxiul. Şi încã ceva, daţi un punct de lucru pentru Electrica în Rogerius. Cât despre impozite vestea e binevenitã.