Asta înseamnă că sunt 24 mii de becuri care iluminează străzile Oradiei, din care 20 de mii sunt lămpi de sodiu și 4 mii sunt puncte de iluminat trecute pe LED. Având în vedere faptul că schimbarea lămpilor de sodiu este oportună din mai multe considerente și anume consumul de energie este mai redusă, iar acolo unde sunt folosite deja lumini de tip LED (bulevardul Nufărul- Cantemir, Calea Aradului, etc.) vizibilitatea este mult mai bună pentru participanții la trafic, administrația locală are o serie de proiecte care prevăd schimbarea acestor lămpi vechi de sodiu în puncte de iluminat cu LED.
„Din cele 24 de mii de puncte luminoase existente acum, la finalul acestor etape de înlocuire, Oradea va avea 16 mii puncte trecute din sodiu pe LED, rămânând aproximativ 8 mii de puncte de iluminat pentru care va trebui să găsim finanțări ca să le înlocuim, astfel încât să închidem complet partea de iluminat public în municipiu. În momentul în care vom avea aceste puncte modernizate și încadrate într—un sistem vom putea regla digital și automatizat luminile în tot orașul”, a declarat primarul Florin Birta.
Schimbarea lămpilor de sodiu se va realiza în trei etape
Etapa I prevede demontarea a 2038 aparate de iluminat de pe arterele principale precum: Calea Borșului – Bd.-ul Dacia – parcul Petőfi, Calea Aradului (Peța) – Aeroport, str. Averescu și Calea Clujului până la piața Tineretului; capăt aleea Nufărul – sens ANL Sânmartin.
[eadvert]
Pe lângă montarea a 2.038 corpuri de iluminat cu sursa LED, proiectul prevede și înlocuirea a 15 puncte de aprindere cu centrale de monitorizare și analiză energetică. În această etapă există deja un contract în derulare, cu finanțare de la Administrația Fondului de Mediu, în valoare de 6.9 mil lei ( TVA inclus), urmând ca în primăvară să fie înlocuite aceste corpuri de iluminat.
În cadrul etapei a II-a se va realiza demontarea a 7.124 de corupuri de iluminat și înlocuirea a 20 de puncte de aprindere cu centrale de monitorizare și analiză energetică. În acest caz se află în derulare achiziția contractului de proiectare și execuție în valoare de 19,4 milioane lei ( TVA inclus), investiția realizându-se din finanțarea obținută de la Banca Europeană de Investiții. Conform estimărilor făcute, în toamna anului viitor va intra în execuție și acest contract.
În ceea ce privește etapa a III- a, aceasta presupune schimbarea a încă 2.044 aparate de iluminat și înlocuirea a 15 puncte de aprindere cu centrale de monitorizare din zona străzilor de dealuri și cartiere.
Administrația locală pregătește și acest proiect, în valoare de 9.7 mil lei (TVA inclus), pentru a-l depune la AFM atunci când se deschide axa de finanțare.
Trimite articolul
XBuna idee. Da, sunt economicoase si asigura vizibilitate mai buna. Dar, ar fi bine sa fie si aprinse. Miercuri, 29 noiembrie, pe 7 dimineata, pe intuneric si ploaie, iluminatul stradal era oprit! In conditiile alea, orice pieton care voia sa traverseze o facea cu riscul de a fi accidentat. Si asta se intampla deseori, cel putin pe Vladimirescu, Cazaban, Mestesugarilor, Densusianu, Borsului. Si astea nu sunt chiar cele mai prietenoase strazi pentru pietoni. Cum am mai scris si altadata, pe Cazaban, de la Lidl pana la intersectia cu Lapusului in conditiile alea nu se vede nimic! Orice pieton care apare de pe trotuar apare din intuneric total. Il vezi doar cand e pe strada deja in bataia farurilor. Si la ce obiceiuri au unii pietoni, poate fi prea tarziu, desi mergi cu 20km/h, ca nu stii cand sare vreun kamikaze de pe trotuar, eventual si cu copil de mana.
-
Adevarat! O gramada de strazi, dimineata la 7 sunt fara lumina,de pe Transilvaniei pana la Vladimirescu, mergi in bezna.Care e explicatia?
Sper că nu puneți lumină rece, naiba să o ia! Cu echipe voastre cu tot, că oricum spargeți banii pe prostii
Oradea are o imagine stranie noaptea chiar și acum de sărbători.Antescriitorii mei se plâng că nu merg luminile la 7 dimineața pai foarte multe nu merg de fel.Sunt străzi lăsate în beznă toată noaptea și nu puține,chiar și central.Pe ditaiman bulevardul Stefan cel Mare este un rand de 10 stâlpi unul langa altul care nu luminează de săptămâni și nimănui nu-i pasă dar am o explicație pt care orașul e tot mai prost iluminat.De anul acesta cred sau oricum de data recentă gestionarea iluminatului a fost preluat de ADLO (până atunci era asigurat de o firma privată pe baza de contract) și ca toate instituțiile primăriei gen ADP,OTL etc și acest ADLO probabil e plin de habarniști și miserupiști că doar orădenii le dau salariile indiferent de ce fac sau nu fac ei.Asta e explicatia.Ce ajunge pe mana instituțiilor primăriei pornește inevitabil pe panta abrupta a degradării pt că în Oradea nu se rapra,nu se schimbă,nu se face mai nimc.Sau daca accidental mai și repară ceva atunci o fac așa de mântuială.Investim din bani europeni iar apoi totul se lasă în voia sorții.