După ce Judecătoria Carei i-a dat câștig de cauză administrației locale, Tribunalul Satu Mare a întors sentința, pe 3 octombrie, în favoarea societății pârâte. Primăria Oradea mai are posibilitatea recursului, pe care îl poate declara în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii Tribunalului.
Preț preferențial, obligații neîndeplinite
În 2015, Primăria Oradea a vândut firmei Lotus Center, deținută de omul de afaceri Alexandru Mudura jr., la un preț de 920.000 de euro plus TVA, un teren de 10.000 de metri pătrați, pe care se aflau două imobile neterminate, lângă aquaparkul Nymphaea din oraș. Prin contract, o altă societate a lui Mudura jr. – Nymphaea Resort – s-a obligat fie să finalizeze construcțiile începute pe teren (un motel și o sală de conferințe), fie să realizeze o nouă investiție.
[eadvert]
În același an, a fost obținută o autorizație de desființare a clădirilor existente pe teren, iar în 2018 s-a cerut emiterea autorizaţiei de construire a unui hotel de patru stele, cu nouă etaje, cu acces direct la aquapark, și a unei săli de evenimente. Pentru această investiție, estimată la 72 de milioane de lei, firma avea la dispoziție un ajutor de stat de 22,1 milioane de lei.
Doar că în următorii trei ani a fost ridicată doar sala de evenimente, nu și hotelul. Drept urmare, în februarie 2022, Primăria Oradea a dat în judecată firma Nymphaea Resort și a cerut ca aceasta să fie obligată să achite penalități de întârziere de 192.000 de lei, aferente perioadei martie – decembrie 2021.
Primăria a câștigat la Judecătorie, firma Nymphaea Resort – la Tribunal
În cadrul procesului, reprezentanții societății au explicat că discuția despre ridicarea unui hotel pe terenul cumpărat de la Primărie s-a purtat ulterior semnării contractului de vânzare cumpărare, la inițiativa administrației locale:
„La momentul încheierii contractului de vânzare cumpărare (firma pârâtă – n.n.) și-a asumat obligația de a aduce în stare de folosință imobilele existente pe teren sau va proceda la edificarea altor imobile, fără însă a fi în discuție edificarea unui hotel de patru stele, practic, potrivit clauzei contractuale având posibilitatea de a edifica orice construcție ar fi dorit.”
La finalul anului trecut, Judecătoria Carei, unde procesul fusese strămutat, a dat dreptate Primăriei Oradea și a obligat firma Nymphaea Resort să achite penalitățile de întârziere.
Cazul s-a mutat la Tribunalul Satu Mare, care a admis, pe 3 octombrie, apelul declarat de societatea comercială:
„Schimbă în tot sentinţa civilă nr. 1524 din 29.12.2022 pronunţată de Judecătoria Carei în dosarul civil nr. 3607/271/2022. Respinge cererea principală, ca neîntemeiată. Ia act că apelanta – pârâtă N.R. (Nymphaea Resort – n.n.) SRL şi-a rezervat dreptul, prin apărător ales, de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată”.
Primăria Oradea, în proces cu Lotus Center! Birta: să facă hotelul lângă aquapark!
Trimite articolul
XPrimaria pierde toate procesele cu cei cu bani, interesant ca le castiga pe cele cu amaratii
-
Da. Exact când țineam și eu cu PMO a pierdut.
Funcționarii publici din primaria Oradea ar trebui sa-și daca treaba pentru care primesc salariile.S-au erijat in oameni de afaceri pe bani publici.Nu este normal ca o primarie în frunte cu primarul să fie parte părătă în atît de multe procese și sa le mai și piardă .Cine plătește taxele de judecată? Primarule ești bun de plată.
Ai. dreptate.
…nu este aceeași lege , dreptate/adevăr atât la judecătorie cât și la tribunal ! interesant !?!