[eadvert]
Investițiile masive în CET Oradea continuă, instalarea echipamentelor noi, în congenerare, a fost doar o primă etapă în modernizare. După o primă tentativă de a achiziționa un grup energetic nou, în cogenerare, procedura a eșuat, chiar dacă au fost depuse trei oferte. Una a fost descalificată, iar celelalte două au ieșit din joc, din cauza prețului.
De altfel, nici n-a fost nevoie de geruri cumplite, că a devenit evident că instalațiile noi, existente acum, nu fac față la cerea de energie termică în momente de vârf. Chiar și în această iarnă, fără temperaturi minime spectaculoase, Electrocentrale SA a pornit și alte surse de producere a gigacaloriei, mai puțin prietenoase cu mediul.
Idea, din 2021
Încă din primăvara lui 2021, edilii au venit cu anunțul că vor cumpăra un grup energetic nou, așa numita „sursă de producție nouă – Grup 7”. Acesta urma să fie format din „unitatea de cogenerare de înaltă eficiență cu motoare termice de ultimă generație, cu funcționare pe gaze naturale; schimbătoare de căldură cu plăci pentru preluarea energiei termice în sistemul de termoficare; unități de producție directă a energiei termice cu cazane de apă fierbinte – CAF (noua unitate de producție va funcționa pe gaz natural având o sarcină nominală de 50 MWt constituită din două CAF-uri de câte 25 MW (CAF 3, 4)”.
Bugetul alocat a fost, atunci, de 136,7 milioane lei. În toamna 2021, prețul estimat al contractului ajusese la 157,6 milioane lei, din care 23,6 milioane erau contribuția orașului.
Trei oferte
Au depus oferte trei asocieri: Elsaco Electronic SRL – lider de asociere, Energomontaj SA – asociat, avand subcontractant pe E.ON Energie Romania, Loial Impex SRL – lider de asociere și Engul SRL – asociat 1 și Moldproiect ASD SRL – asociat 2, avându-l subcontractant pe Instal Expert SRL și asocierea formata din Pumps Expert SRL – lider de asociere și International Montage Maintenance SA – asociat, avându-i subcontractanți pe Tiab SA si SC Moldocor SA. Licitația a fost anulată după ce o ofertă a fost descalificată iar celelalte două nu au mai dorit să continue. Primarul Florin Birta spune că firmele au renunțat din cauza creșterii prețurilor echipamentelor.
Actualizare
În Consiliul Local de miercuri, s-a votat o nouă valoare estimativă a investiției, de peste 195,5 milioane lei.
„La fel cum am mai pățit și la alte proiecte derulate, la finalul perioadei de licitație, constructorii care au rămas în cursă nu au mai dorit să semneze contractele de execuție pentru că prețurile s-au modificat foarte mult. Așadar, s-a anulat procedura de licitație, s-a actualizat studiul de fezabilitate pentru acest proiect și urmează să reluăm procedura în ritm alert. Avem un contract de finanțare care trebuie implementat, banii trebuie cheltuiți până în decembrie 2024. Termenul din proiect este de 18 luni cu proiectare cu tot”, a precizat edilul.
În plenul Consiliului local, executivul a primit critici de la opoziția PSD:
„trebuie să fim extrem de organizați în aceste proiecte cu sume foarte mari. În cazul de față, acest proiect pentru unitatea de la CET, diferența de la bugetul local pentru această întârziere de 2 ani este de 38 milioane lei”, a spus Adrian Madar.
Primarul s-a apărat spunând că executivul nu a putut controla evoluția prețurilor, la fel ca în alte proiecte mari: etapa III de termoficare care s-a scumpit cu peste 50% sau Nufărul geotermal – licitat de 3 ori până la atribuire.
Proiectul prevede înlocuirea grupului energetic de cogenerare G1 din CET Oradea. Acest bloc este singurul care a rămas din vechea instalație termică a orașului. La momentul de față, blocul este depășit fizic și moral, prin urmare se impune înlocuirea acestuia pentru a garanta furnizarea agentului termic către orădeni. După cum se știe, centrala electrică de termoficare CET Oradea a fost pusă în funcțiune din anul 1966, cazanul având peste 320.000 de ore de funcționare, iar turbina peste 310.000 ore de funcționare.
Trimite articolul
XSandokan2100 ar trebui sa pluseze de la el cu inca 1 mil de euro. Totul desigur in numele dezvoltarii si a unei bune imagini de lingusitor de partid! PNL=PSD=UDMR= aceiasi mizerie
-
Avem bani de la fraieri ca tine, noi va dezvoltam, voi aduceti banii
Bai da mai opriti-va, atatia bani bagati in centralele astea si in termoficare , iar noi platim inzecit deja. Sstemul e falimentar, opriti gasna nebunului spancenat. Asta e ca Putin
Iar se aplica proiecte facute de habarnisti, adica se face aceeasi greseala ca si la prima centrala noua ,primul proiect a fost fara generator electric ,acum se face tot asa nu se prevede generator electric!!!!
Cogenerare?
Am o intrebare. Cata energie electrica produce unitatea de cogenerare de înaltă eficiență cu motoare termice de ultimă generație? Deci cati MW electrici, avand in vedere ca produce 50 MW termici? Asta ca sa vedem daca chiar este unitatea de cogenerare de înaltă eficiență. Nu de alta, dar se stie ca producerea de energie electrica cu motoare termice nu prea este eficienta.