Cu votul consilierilor locali ai PNL, Consiliul Local a aprobat majorarea chiriilor percepute de către Direcţia Patrimoniu a Primăriei Oradea (fosta AIO) către diversele entităţi-non profit şi cabinetelor medicale, care funcţionează în spaţiile municipalităţii.
De la un tarif mediu de 2,13 lei mp/lună, acestea sunt aduse la 5 lei/mp/lună, începând cu 1 ianuarie 2016, în timp ce artiştilor plastici li se va percepe de acum 3 lei/mp/lună, de la 1 leu/mp/lună.
Încercarea UDMR
Cunoscută ca patron spiritual şi iniţiator a mai multor fundaţii şi asociaţii de sorginte etnică, UDMR a venit cu propunerea unor tarife mai mici, diferenţiate astfel: 2 lei mp/lună pentru asociaţii, fundaţii şi artişti plastici, 4 lei mp/lună – pentru asociaţii profesionale şi sportive, respectiv 5 lei mp/lună pentru partide, cabinete medicale şi asociaţii de proprietari.
În ciuda susţinerii PSD, propunerea exprimată de alesul UDMR Ritli Laszlo a căzut la vot, reprezentanţii PNL împotrivindu-se – cu excepţia Ancăi Popescu, care s-a abţinut. Interesant, ea însăşi artist plastic, Popescu nu a votat deloc materialul Executivului, prin care tarifele au fost mult mărite.
Un alt consilier local abţinător a fost Aurel Mohan (PSD), cel care a făcut notă discordantă faţă de colegii săi de partid, abţinându-se să voteze propunerea UDMR.
Mircea Stroe, fondatorul clubului Redpoint (tir cu arcul) a luat cuvântul în plenul Consiliului Local.
„Reprezint asociaţiile care chiar lucrează bine în interesul acestui oraş. Nu suntem de acord cu o majorare cu 400% a chiriilor. Foarte multe asociaţii şi fundaţii care lucrează la modul foarte serios în acest oraş, fără niciun leu de la Primărie. Primăria nu cheltuie un leu cu noi. Dacă tot nu cheltuie un leu cu noi, atunci măcar să ne lase să ne facem treaba. Din punctul de vedere al Primăriei se impune, da, o majorare, dar nu cu atât. După această majorare, probabil că unii vor renunţa să mai activeze”, le-a atras edililor ONG-istul Stroe.
Foame de bani
Primarul Bolojan nu s-a arătat, însă, deloc impresionat de argumentele lui Stroe, chit că acesta din urmă a dat exemplele Clujului şi Timişoarei, unde chiriile pentru fundaţii şi asociaţii non-profit din spaţiile Primăriei sunt de doar 90 de bani/mp/lună. Bolojan:
„Îi dau dreptate dlui Stroe că o majorare mare va provoca un disconfort. Însă, din 1998 încoace, aceste chirii nu au mai fost majorate. Vă rog să aplicaţi o rată a inflaţiei şi veţi vedea în ce situaţie suntem. S-ar fi impus de mult timp o majorare a chiriilor. De aceea, am susţinut propunerea AIO de a aduce chiriile la o valoare rezonabilă. Ce înseamnă rezonabil? Raportat la valorile chiriilor de pe piaţă, răspunsul este că aceste noi valori sunt la maximum un sfert faţă de cele de pe piaţă. Astfel, practic, aceste entităţi primesc o subvenţie indirectă”, a susţinut primarul.
Bolojan susţine că banii suplimentari percepuţi, Primăria îi va folosi pentru a-şi reabilita faţadele clădirilor pe care le are în proprietate.
„Am aprobat supraimpozitarea clădirilor, pentru că avem clădiri cu faţade degradate. Din păcate, Primăria Municipiului Oradea şi alte instituţii publice au spaţii în aceste clădiri. Este hilar să îi impozităm pe alţii, iar noi să nu ne reabilităm faţadele. Avem nevoie de resurse pentru a ne reabilita şi noi aceste faţade. De unde? Tot din veniturile din aceste spaţii. Trebuie să facem acest lucru în anii viitori. De aceea, credem că această formulă propusă de AIO este una rezonabilă”, crede primarul.
Bolojan este convins că cei „nesustenabili”, care nu-şi permit noile tarife, vor renunţa la spaţii, iar acestea îşi vor găsi noi chiriaşi.
În schimb, acelaşi Stroe susţine că preţurile chiriilor de pe piaţa orădeană nu sunt aşa de mari precum le vede Bolojan, în raport cu cele ale Primăriei. Dimpotrivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!